Az MSZP-sporttagozat alelnökének vitték be a videót

2013.10.21. 13:54 Módosítva: 2013.10.21. 14:46
Az MSZP sporttagozatának alelnöke kapta meg a bajai választás után készült videót. Neki a készítők adták oda, de ő valódi választási csalási bizonyítéknak hitte. Az MSZP-s vezetés is ráharapott az ügyre.

Az Index információi szerint Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke kapta meg múlt szerdán a hitelesnek hitt, szavazatvásárlási akciót bemutató felvételt. Királyt a felvétel készítői keresték meg a videót tartalmazó CD-vel.

A rendőrség hétfői sajtótájékoztatóján annyit árultak el a videóval kapcsolatos nyomozás eredményeiről, hogy a megrendezett felvételt a bajai megismételt szavazóköri választás után két nappal készítették. A felvételt másnap az egyik résztvevő átadta egy ismerősének, aki másodmagával elvitte az MSZP székházába. Az MSZP-nél két ember vette át a CD-t. A rendőrség azonban nem árulta el, hogy ki vette át a felvételt, ahogy azt sem, hogy pontosan kik és milyen céllal, milyen megrendelés alapján készítették a kilencperces filmet, amelyen százezreket ajánlanak a bajai időközi választás fideszes jelöltjét támogató szavazatokért.

Forrásaink szerint Király György volt a kapocs, aki bevitte az MSZP-be a fontos anyagot. A CD-t ingyen kapta, pénzt nem fizetett érte. A szocialista párt vezetéséhez így napokkal az előtt megérkezett a felvétel, mielőtt a hvg.hu pénteken kora délután nyilvánosságra hozta.

Az MSZP-sek azonban a sporttagozati vezetővel együtt abban a hitben voltak, hogy egy valódi, választási csalást leleplező bizonyítékhoz jutottak. Merterházy Attila, MSZP-elnök és Harangozó Tamás országgyűlési képviselő feljelentést tettek az a felvétel miatt, és bejelentették, hogy az időközi választás eredményének megsemmisítését kezdeményezik.

Megkerestük Király Györgyöt is, akitől szerettünk volna több részletet is megtudni arról, hogyan zajlott a videó átvétele, ő azonban azt üzente, hogy nem kíván nyilatkozni.

Harangozó Tamás viszont nyilatkozott. Azt mondta, hogy a rendőrség eddig sem őt, sem más szocialistákat nem hallgatott meg. Harangozó jogállami szempontból aggasztónak találja, hogy miközben a rendőrség a hétfői kecskeméti sajtótájékoztatóján a bizonyítottság, ellenőrzöttség hiányára hivatkozva a sokadik újságírói kérdésre sem árult el részleteket a videóról, addig vasárnap este a Blikkhez rendőrségi forrásokból szivárgott ki a videó egyik készítőjének, K. G.-nak a vallomása. Harangozó szerint ráadásul a rendőrség az eredeti ügyben, melyben feljelentést tett - miszerint a Fidesz választási csalást követett el - nem lépett, csak a feljelentéshez csatolt videóval kezdett el foglalkozni. Az alapfeljelentésről a rendőrségi sajtótájékoztatóan szintén nem esett szó.

Vasárnap derült ki, hogy a megindult nyomozás során a rendőrség meghallgatta, K.G.-t, azaz Kőrös Gusztávot, a solti cigány önkormányzat vezetőjét, aki a rendőrségnek azt mondta, hogy megrendelésre készült. Kőrös Gusztáv a videó egyik készítőjének vallotta magát.

Kőrös nem csupán a solti roma önkormányzatban politizált, hanem a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak is tagja volt.

A DK hétfő délelőtti elnökségi ülésén foglalkozott a manipulált videó ügyével. A párt közleménye szerint Gyurcsányék álláspontja az hogy "mind a választási csalás, mind az azzal történő manipuláció megengedhetetlen, nincs kettős mérce, e tekintetben nincs bocsánat, nincs helye az ilyen tettek mentegetésének". Ugyanakkor leszögezik, hogy a DK-nak nincs köze a "fideszes választási csalás miatt részben megismételt bajai időközi választás után nyilvánosságra került egy videofelvételhez". "Mára kiderült azonban, hogy a párt egy tagja az ügybe belekeveredett, szerepe viszont még tisztázatlan. Az illető a pártban már régóta nem visel tisztséget, ma már a pártnak sem tagja." Azaz Kőrös Gusztávot kiléptették.

A Demokratikus Koalíció szerint az ügyben tisztességtelen játék folyik: "valakik bűncselekményt követtek el, illetve bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg másokat. A párt elfogulatlan vizsgálatot követel annak kiderítésére, mi történt, ki ezért a felelős és kinek állt mindez érdekében."

A DK szerint Kőrös Gusztáv nem volt hosszú ideje ismert tagja a DK-s közösségnek, a botrány után nyomozták ki, hogy közeli rokona a bajai fideszes szavazatszállítást szervező Ajtai Tibornak, a Lungo Drom megyei vezetőjének.