Gyurcsányék beérték Bajnaiékat

2013.10.21. 18:25

Tovább növelte előnyét a Fidesz–KDNP a Századvég október közepén készített közvélemény-kutatása szerint, írja az mno.hu a Századvég nem nyilvános, kifejezetten a Magyar Nemzet számára készített felmérésére hivatkozva. Kiderült az is, hogy a választói aktivitás növekedése mellett a Demokratikus Koalíció (DK) elérte az Együtt–PM támogatottsági szintjét a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében is.

A felmérésben a választókorúak 53 százaléka nyilatkozott úgy, hogy biztosan részt venne az azon a héten vasárnap tartandó szavazáson. Ez azt jelenti, hogy a választási aktivitás emelkedett. A felmérés szerint emellett csökkent a bizonytalanok aránya, ez 39%.

A lap szerint a kutatásból kiderül, hogy a kormánypártok tovább tudták növelni támogatottságukat: jelenleg a népesség 29%-a szavazna rájuk. De növekedett az MSZP (14%) és a Jobbik (7%) támogatottsága is. AZ LMP stabilan 2%-on áll.

Kiemelik, hogy a Demokratikus Koalíció az utóbbi hónapokban folyamatosan növelte támogatóinak számát, így októberre beérte az Együtt-PM szövettséget is. A lakosság 4%-a szavazna mindkét pártra, sőt a felmérés szerint vidéken népszerűbb a DK. 

A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz–KDNP 51 százalékon áll, az MSZP 23, a Jobbik pedig 13 százalékon.  Mind a DK-ra, mind az Együtt 2014–PM-re a biztos szavazók 5 százaléka szavazna.