Mégsem indulhat az ellenzék közös jelöltje Békéscsabán

2013.10.21. 18:12

Mégsem indulhat a békéscsabai időközi választáson az MSZP, a DK, az Együtt-PM és a Liberálisok közös jelöltje, Kovács Katalin: a Gyulai Törvényszék hétfőn helybenhagyta a Békés Megyei Területi Választási Bizottság döntését, amellyel elutasította az öt ellenzéki párt közös jelöltjének nyilvántartásba vételét a november 10-i békéscsabai időközi önkormányzati választásra.

A Magyar Szocialista Párt békéscsabai szervezete szombaton nyújtott be fellebbezést a Gyulai Törvényszékhez, miután a Békés Megyei Területi Választási Bizottság is jóváhagyta a helyi választási bizottság döntését. 

A helyi választási bizottság október 13-án a PM nyilvántartásba vételét azért utasította elutasította el, mert, a PM a jelölő szervezetkénti nyilvántartási kérelmében nem a törvényi előírások szerint igazolta működését. A PM közjegyző által hitelesített, nem jogerős bírósági működési másolatot csatolt beadványához. A jogszabályok szerint azonban olyan működési igazolás kell, amelyet a választás kiírásának napját követő harminc munkanapon belül állított ki a bíróság.

A törvény szerint ha több szervezet állít egy jelöltet, akkor a választás szempontjából egy szervezetként kell kezelni őket. Ha egyiküknek szabálytalan a beadványa, a közös jelölt kérelmét is el kell utasítani.

Ahogy azt írtuk, az MSZP jogászai előálltak egy javaslattal, a probléma megoldására, melyhez viszont az is szükséges, hogy a békéscsabai jelöltet a PM nem támogathatja. Ennek a lényege az, hogy Kovácsra most már csak négypárti (MSZP-Együtt 2014-DK-Liberálisok) jelöltként kérik az emberek ajánlását, valamint olyan rendelkezéseket és bírósági határozatokat kerestek, melyekre hivatkozva álláspontjuk szerint módosítani lehet utólag is a jelöltállítást. Miklós Attila, az MSZP békéscsabai elnöke csütörtökön arról beszélt, a választókat arra kérik, töltsenek ki egy nyilatkozatot – amit minden egyes postaládába eljuttatnak –, mely szerint akkor is aláírták volna az ajánlószelvényt, ha azon a PM nem szerepelt volna.

„Úgy látszik, helyettük is kell gondolkoznunk″ – mondta néhány napja egy vezető szocialista politikus, aki szerint levonták a következtetést: a biztonság kedvéért a jövőben külön MSZP-s jelölésű indulóknak is fognak kopogtatócédulákat gyűjteni, így véletlenül sem fordulhat elő, hogy egy választókerület baloldali kihívó nélkül marad.

Kerestük az MSZP-t: Török Zsolt, a párt szóvivője nem akart nyilatkozni és azt ajánlotta, hogy az Együtt-PM-mel beszéljünk. Telefonon hívtuk Karácsony Gergelyt, az Együtt-PM politikusát, de egyelőre nem sikerült elérnünk.

Fodor Gábor, a Liberálisok-Magyar Liberális Párt elnöke nem tartja bátor döntésnek a Gyulai Törvényszék hétfői határozatát. Elismerte, hogy a Párbeszéd Magyarország (PM) súlyos hibát követett el és ebbe a bíróság "bele tudott kapaszkodni". Szerinte azonban a törvényszéknek minden körülményt meg kellett volna vizsgálnia, figyelembe venni a választók nyilatkozatát arról, hogy négy párti jelölés (MSZP, Együtt-a Korszakváltók Pártja, Demokratikus Koalíció, Liberálisok-Magyar Liberális Párt) esetén is a közös jelöltre, Kovács Katalinra szavaznak.

Békéscsabán november 10-én az ötös számú egyéni választókerültben tartanak időközi önkormányzati képviselő-választást Köles István (Fidesz-KDNP) képviselő halála miatt.