Ez a poszt a következő Percről percre része:

Rogán: Az MSZP tisztázza magát

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Országgyűlés mai ülésén elfogadhatja a kormányoldal rezsicsökkentést védő politikai nyilatkozatot és megválaszthatja az új nemzetiségi ombudsmanhelyettest. A politikai nyilatkozattervezet a rezsicsökkentést védené az Európai Unióval szemben. A dokumentumban a fideszes és kereszténydemokrata képviselők azt írták, a brüsszeli bürokrácia "előbb burkoltan, majd immár nyíltan próbál nyomást gyakorolni" Magyarországra, a rezsicsökkentés eltörlését, visszavonását sürgetve. "A magyar Országgyűlés ezt a nyomásgyakorlást a profitjukat féltő közműszolgáltató cégek érdekében tett lépésnek tekinti, és a leghatározottabban visszautasítja".

  • Az országgyűlés ma a nemzetiségi jogokat védő ombudsmanhelyettes személyéről is szavaz. Kállai Ernő eddigi biztoshelyettes mandátuma szeptember 24-én járt le. Utódjának Székely László, az alapvető jogok biztosa Szalayné Sándor Erzsébet egyetemi docenst, a Pécsi Tudományegyetem volt dékánját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetőjét javasolta. Az alapvető jogok biztosának helyettesét hat évre választja a parlamenti képviselők kétharmada, titkos szavazással.

  • Napirend előtt az LMP-s Szél Bernadett a kishantosi biogazdaság ügyét veszi elő. Ahogy arról mi is írtunk, a 21 éve működő, a mindenféle agrárstratégiai célkitűzésnek megfelelő mintagazdaság most úgy tűnik, néhány helyi fideszes földigényének esik áldozatul.Hiller István az október vége felé is akadozó tankönyvellátásról beszél majd. Arról fogalmunk sincs, Lukács Tamás KDNP-s képvielő napirend előtti felszólalása miről szól majd, címe mindenesetre az ókeresztény egyházatyákhoz méltó: "A mártíromságról".

  • Az interpellálók között az LMP-s Mile Lajos arra kíváncsi, mi folyik itt Gyöngyösön NFÜ-ben, a szocialista Pál Tibor a fővárosi önkormányzat által CET-ről Bálnává (ötletes!) átkeresztelt kulturális központot veszi célkeresztbe. Az előzetesen megadott témák alapján úgy tűnik, az MSZP arról is tud, hogy valami nem stimmel a heves megyei szemétszállítással és a MÁV átal alkalmazott közmunkásokkal.  

  •  A jobbikos Németh Zsolt a múltkor a Wikileaks-szel, most pedig Edward Snowdennel akarja megszorongatni a kormányt. Nagyon kíváncsiak vagyunk, az NSA melyik magyar politikus Facebook-profiját törhette fel! A szélsőjobboldali párt soraiból ezen túl megint hallhatjuk Mirkóczki Közbiztonság Ádámot is.

  • Szél Bernadett a kishantosi biogazdaság által művelt állami földek fidesz-közeli vállalkozók számára való átjátszásáról beszél. Szerinte kishantos esetében valódi nemzeti büszkeségről van szó, egy olyan világítótornyról, mely magmutatja, merre is van az előre a mezőgazdaságban. "Kishantos tönkretétele ráég a Fideszre" – jósolja az LMP-s képviselő.

  • Bitay Márton Örs államtitkár ellenérve nagyjából úgy szól, hogy nincs itt mutyi vagy átjátszás, egyszerűen csak lejárt a 20 évre szóló szerződés. Amúgy is egy nagybirtok széttagolásáról van szó, amit az ellenzék is mindig hiányol a kormány agrárpolitikájából. "Önök védenek egy olyan céget, mely nemzetközi kapcsolataival védi a saját nyomon követhetetlen oktatási tevékenységét, és a boltokban fel nem lelhető biotermelését. A kishantosi gazdaság széttagolásával a kisbirtokos állattenyésztők nyertek."  - foglalja össze az államtitkár, hogy mit is érdemes tundunk az ügyről. Hát nekünk ez az egész valahogy másként jött le.

  • Lukács István a Rákosi-rendszerben elítélt és kivégzett - és Ferenc pápa által a hétvégén boldoggá avatott - Sándor István szalézi szerzetesről emlékezik meg. A KDNP-s képviselő azonban olyan indulatos baloldalizással és liberálisozással fűszerezi felszólalását, hogy az embernek mindjárt szimpatikusabbá válik Péter Gábor és Farkas Mihály. 

  • Hiller István a kormány központosításának tudja be, hogy még októberben is óriási a zűrzavar az iskolai tankönyvellásban. A szocialista képviselő idézi a tankönyvkiadó szövetség nyilatkozatát, mely szerint "ilyen káoszra még nem volt példa", és idézi azt az esetet, hogy az iskolákban kell fénymásolni a tankönyveket, amit azután a KLIK-nek számlázzák majd ki. "Ez aztán az ingyentankönyv!" - gúnyolódik Hiller, aki szerint "ez már rombolás".

  • Tényleg óriási a káosz az iskolákban

    Hozzánk is érkezett panasz az átszervezésekről, nem is kevés. 

  • Hoffmann Rózsa azt nem akarja tagadni, hogy "lerombolják a tankönyvpiacot", mivel ők egyetlen központ vállalatra bízták a tankönyvrendelést, ami átláthatóvá tette a tankönyvellását folyamatát. Az "átlátható" szóra szórványos kuncogás hallatszik az ülésteremben. 

  • Az oktatási államtitkár a két ezrelékes tankönyvellátási elmaradást a minden átalakítással együtt járó zavarnak tudja be, ami szerinte a szocialista kormány alatti érettségi-átalakítás során is megjelent. Ezért a mostani kritika inkább riogatás, a tanítás megkezdését semmi nem zavarja.

  • Másfél hónappal a tanévkezdés után érettségire készülő diákoknak nincs tankönyvük. A tankönyvellátás a korábbi rendszerben jól működött, de most már júliusban majd augusztusban előfinanszírozást kérték a szülőktől, hogy előre fizessék be a tankönyvek árát. Ennek ellenére október 18-án sok olyan iskola van, ahová a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) még nem szállította ki a tankönyveket. Egyébként ezt elismeri a Kello elnöke is. Úgy látom, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) sem képes ellátni a magára vállalt feladatokat, emiatt sok iskolában még ma is csak várják az eszközöket. Ma pedig az államtitkár asszony azt válaszolta, hogy jövőre kijavítják a hibát, de ugye ez nem azt jelenti, hogy az idén hiányzókat nem pótolják....

  • Z. Kárpát Dániel valami olyasmit mond, hogy ha ma lenne 1956, akkor a hitelek miatt is felkelnének az emberek. Az ugyan konkrétan nem hangzik el, mit is takar a "magyar családok megsegítése", de az biztos, hogy a Jobbik ügyesen karolja fel a devizahitelek miatt bajba jutottak ügyét. De a felszólalás nem csak a devizahitelekről, hanem az általános gazdasági helyzetről is szól: "Komplett magyar régiós süllyedtek el a mocsárban" - szól a konklúzió. Z. Kárpát megragadja az alkalmat, hogy kicsit reklámozza a Jobbik "kormánykárosultak naggyűlése" névre keresztelt megmozdulását.

  • Mert állandó a duruzsolás, mocorgás, elsősorban a legnagyobb frakcióban. Ejnye.

  • Rogán felgöngyölítené a bajai választási csalást

    A parlamentben most még nem téma a bajai szavazatvásárlásról készített kamu videó. Rogán Antal a plenáris ülés kezdete előtt döbbenetét fejezte ki az ügy miatt. Szerinte "a rendszerváltás óta egy parlamenti párt először került ilyen választási csalásba". Rogán felszólította őket, tisztázzák, pontosan mit is kezdtek a videóval, milyen szerepet játszottak megrendelésében és terjesztésében. A jogi lépésekről a Fidesz kedden fog dönteni, és a frakcióvezető arra is utalt, hogy megvizsgálják, a jövőben hogyan lesznek elkerülhetők a hasonló hamisítások.

  • Közben a Z. Kárpátnak válaszoló Cséfalvay Zoltán az elvándorlással kapcsolatos kifejezéseket árnyalgatja. Szerinte a magyar fiatalok nem csak el-, de haza is vándorolnak, a migráció már csak egy ilyen dolog. 

  • Cséfalvay szerint a hátrányos helyzetűek politikai célokra való felhasználása igazi szocialista vonás. És akkor innen át is tér az MSZP-re, akik egy szórólapon azt állítják, hogy 4,5 millió ember él a létminimum alat. "Így van!" - erősíti meg egy szocialista bekiabáló, mire Cséfalvay azt kérdi, hogy akkor miért beszélnek máskor meg 4 millió létminimum alatt élőről? 

  • A fideszes frakcióvezető kicsit több átéléssel, de ugyanazt adja elő, amit egy órája már elmondott a pár poszttal lejjebb belinkelt sajtótájékoztatón. Ebben a helyzetben a parlamenti szabályokban az a vicces, hogy ilyenkor nem az érintett válaszol, hanem a kormány tagja. Jelen esetben ez Kontrát Károly, aki igazi bürokratikus szószörnyekkel próbálja elmondani ugyanazt, amit három órával azelőtt a rendőrség ismertetett Kecskeméten.

  • Úgy tűnik, ismét nem múlik el a nap kihirdetett napirendváltozás nélkül. Fél éve nem volt olyan, hogy az eredeti terv szerint csináltak volna valamit, ma is így lesz! Előre jön a titkos szavazás és új meglepetéstémák is érkeznek.

  • Amikor Kontrát Károly arról beszél, hogy a rendőrség lefoglalta a videofelvételt.

  • amikor elhangzik az a kifejezés, hogy "Magyar Szocialista Párt". Kövér arra inti a kormánypárti frakciókat, hogy mellőzzék a "tetszésnyilvánítást".

  • Az Index parlamenti tudósításának mai szakkommentátora Varju László, a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja, pártigazgtója, független országgyűlési képviselő. Varju szeptemberben a csepeli DK emlékezetes akciójában „elfoglalta″ Palcsó Tamás egyik trafikját, az eseményen az Indexvideó is ott volt.

    Elfoglalta a DK Palcsó trafikját
  • Azért, mert a Fidesz-szóvivők népes táborából hiába próbáltunk bárkit elérni, sajnos nem jutottunk eredményre. A korábbi hétfői üléseken L. Simon László, Spaller Endre és Deutsch Tamás szállt be az Index közvetítésébe.

  • Mind a választási csalás, mind az azzal történő manipuláció megengedhetetlen. Nincs kettős mérce, e tekintetben nincs bocsánat, nincs helye az ilyen tettek mentegetésének. A bíróság által megállapított fideszes választási csalás miatt részben megismételt bajai időközi választás után nyilvánosságra került egy videofelvétel, amelyről kiderült, hogy manipuláció. Nekünk ehhez nincs semmi közünk. Szerintem ebben az ügyben tisztességtelen játék folyik: valakik bűncselekményt követtek el, illetve bűncselekmény elkövetésével vádoltak meg másokat. Elfogulatlan vizsgálat kell annak kiderítésére, mi történt, ki ezért a felelős és kinek állt mindez érdekében.

  • Amíg a napirendről szavaznak, addig mondani szakkommentátorunk, Varjú László új elvtársa, Kerék-Bárczy Szabolcs írását scrollozgatom. Egészen odáig bírom, hogy "szabadelvű konzervatívként azért csatlakoztam a DK-hoz..."

  • Itt vannak a legfrissebb infók Baja-ügyben!

    Spirk kolléga megtudta, pontosan hogyan is került az MSZP-hez a manipulált bajai videó. Az MSZP sporttagozatának alelnöke, Király György kapta meg a bajai választás után készült videót. Neki a készítők adták oda, de ő valódi választási csalási bizonyítéknak hitte, az MSZP-s vezetés pedig ráharapott az ügyre. A szociknak így már azelőtt megvolt a felvétel, hogy a hvg.hu-ra kikerült volna. 

    Hogy a szövevényes sztori miről szól, ki készítette a felvételt és miért, és abból hogyan lett botrány, arra van egy elég kézenfekvő elméletem. Ha érdekli, itt olvashatja el.

  • A bajai lefizetős videó ügyében hangosan és karakánul meg kell védjem az MSZP-t (hasonló esetben a Fidesszel is ezt tenném).

    Kicsit bővebben itt>>>

  • Mert a Fidesz előrehozta a nemzetiségi ombudsman-helyettesről való szavazást. Aki egyébként Szalayné Sándor Erzsébet lesz.

  • Kár, hogy Orbán most pár hétig felé sem néz az ülésteremnek, mert nagyszerű kérdéseket nyújtottak be neki. Dúró Dóra azt dörgölné az orra alá, hogy a Jobbik a fiatalok között átvette a vezetést Fidesztől, Schiffer András pedig arról érdeklődne, hogy "milyen ornitológiai és botanikai ismeretei" vannak a miniszterelnöknek.