Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Strasbourgba megy az állampárt papírjaiért a Politikatörténeti Intézet

2013.10.21. 06:18

Strasbourgban keres jogorvoslatot a Politikatörténeti Intézet, miután az Alkotmánybíróság (Ab) döntése is megerősítette a levéltári törvény módosítását, amely kisajátította és az országos levéltárba helyezte át az állampárt és a hozzá kapcsolódó szervezetek iratanyagát – idézte a Népszavát az MTI.

A lap hétfői számában Földes György, a Politikatörténeti Intézet vezetője elmondta: nem érte váratlanul az Alkotmánybíróság döntése. „Szomorúak vagyunk, hogy gyűjteményünk jelentős részétől, stílusosan a kétharmadától meg kell válnunk, ugyanakkor törvénytisztelő intézményként természetesen eleget teszünk a döntésnek, amennyiben a jogszabály végrehajtásához szükséges kellékekkel felruházva lép fel az illetékes hatóság” – hangsúlyozta.

Utalt arra, hogy az iratok kisajátításához szükség lesz a jogszabályhoz tartozó közigazgatási határozatra is.

Hozzátette: még van lehetőség a jogorvoslatra, Strasbourgban folytatják a pert a kártalanítás reményében.
Nemcsak hatalmas eszmei értéktől fosztják ugyanis meg őket, de miután húsz éven át a sajátjuknak hitték, s akként is kezelték ezt a gyűjteményt, az intézetnek nem kevés ráfordítása is benne van az iratanyag gondozásában – magyarázta Földes György.