Átvilágítják a Mazsihiszt

2013.10.22. 06:19

Egy hónapon belül indul a teljes gazdasági és működési átvilágítás a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségénél (Mazsihisz), írja a Népszabadság.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke elmondta: feszültséget okozott a szervezetnél, hogy a belső ellenőrzési rendszerek egyre gyengébben működtek. Emellett az is indokolja az átvilágítást, hogy az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek a szervezet életében, például a rendszerváltáskor még csak évi 70 millió forinttal gazdálkodtak, míg ma 3,5 milliárd forinttal.

A lap szerint a Mazsihiszben régóta vannak személyi ellentétek. Két éve pedig nyilvánosságra került, hogy visszaélések történtek a Kozma utcai izraelita temetőben. Ezután tavasszal le is váltották a Mazsihisz volt elnökét, Feldmájer Pétert. Az átvilágítás kiterjed a Mazsihisz által fenntartott egyészségügyi, szociális és oktatási létesítményekre is. 

Heisler András reményei szerint a mintegy 15-20 millió forintba kerülő vizsgálat olyan következtetésekre jut majd, amelyek révén ez az összeg egy éven belül megtérülhet.