Az MSZP hisz Király ártatlanságában

2013.10.22. 13:17
Mesterházy Attila, az MSZP pártelnöke személyesen vizsgálta ki, milyen szerepet játszott a párt sporttagozatának alelnöke a bajai szavazatvásárlós videó ügyében. Az elnököt meggyőzték Király György szavai, így kiáll amellett, hogy nem volt köze a videó elkészítéséhez, a párt már egy nappal a videó nyilvánosságra kerülése előtt átadta a felvételt tartalmazó CD-t a rendőrségnek, hogy vizsgálják ki, milyen körülmények között keletkezett. Király közleményt adott ki. Az MSZP-sek szerint egyelőre áttekinthetetlen, ki és miért készíttette a videót, de a Fidesz húzta az egész akcióból a legnagyobb politikai hasznot.

Újból megerősítettem azt, amit a rendőrségi tanúvallomásomban is elmondtam: a bajai felvétel elkészítéséhez nincs semmi közöm, annak elkészítésében sem megrendelőként, sem más módon nem működtem közre – állítja közleményében Király György, az MSZP sporttagozatának alelnöke.

A bajai szavazatvásárlásos videó egy hete, szerdán Király közvetítésével került az MSZP vezetéséhez. A videót másnap, csütörtökön, még jóval a nyilvánosságra kerülése előtt szocialista politikusok adták át a rendőrségnek, és feljelentést is tettek választási csalás gyanújával.

A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a bajai kamuvideót október 15-én készítették, és a felvételben hatan működtek közre: G. Róbert, P. János, B. József, A. Zoltán, J. Béla és Körös Gusztáv, a KD-ból kirúgott solti roma vezető. A kiszivárgott információk szerint a rendőröknek mindannyian elismerték, hogy közük volt a videóhoz.

Több híradás szerint azonban olyan vallomások is születtek a rendőrségi vizsgálat során, amelyekben az ötvenes éveiben járó kispesti szocialista politikust, Király Györgyöt úgy emlegették, mint a videó megrendelőjét.

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila szerdán személyes hallgatta meg Királyt az ügyben. A pártelnök a beszámoló alapján arra jutott, hogy Király ártatlan. A megbeszélés után Király közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy a videofelvétel elkészítéséhez sem neki, sem „a Magyar Szocialista Pártnak sincs semmi köze”.

Király szerint a felvételt október 16-án délután mutatták meg neki. „A videót rendkívül gyanúsnak találtam, és úgy ítéltem meg, hogy amennyiben igazak az abban elhangzottak, azok bűncselekmény gyanúját vethetik fel.” „A felvétel eredetiségéről azonban sem módon, sem tisztem nem volt meggyőződni. A párt tagjaként ezért az MSZP országos központjában dolgozó, büntetőjogi tapasztalattal rendelkező munkatárshoz vittük a felvételt azzal a céllal, hogy megtegyük a szükséges jogi lépéseket, és mint arról megnyugvással értesültem, ez meg is történt. A felvétel megtekintésekor az azt bemutató személyen, az országos központ munkatársán és rajtam kívül senki más nem volt jelen.”

Mesterházy Attila szerint a videó fideszes provokáció. Az MSZP elnöke az Együtt-PM-mel kötött megállapodás aláírása után azt mondta: "Isten ajándéka a Fidesznek, hogy nem a költségvetésről vagy a bajai választás megismétléséről van szó, a Fidesz érdekében történik ez az egész”.

A videót készítő romák a párt Fejér megyei sporttagozatának elnökén, Károlyi Attilán keresztül jutottak el Királyhoz. Az MSZP-ben jelenleg elfogadott magyarázat szerint azért választhatták az országosan eddig teljesen ismeretlen, de kongresszusi tagsággal bíró politikust, mert tagozati alelnökként megfelelő figurának tűnhetett, hogy bevigye a felvételt az MSZP Jókai utcai központjába. A párt Károlyi szerepét egyelőre nem tisztázta, és azt is állítják, hogy továbbra sincs valós magyarázat arra, hogy milyen indítékból gyártották le a felvételt.