Életfogytiglant is kaphat az osztrák hummeres

2013.10.22. 13:38

„Szerintem tész-t fog kapni. Biztosan, elég gáz lenne, ha nem” – tanakodtak a joghallgató lányok a Szegedi Törvényszék épületében, miközben izgatottan várták, hogy Thomas Robert Bindbergert bekísérjék a tárgyalóterembe.

Megkezdődött a rendőrgázoló osztrák autós pere Szegeden

„Akkor Sopronkőhidára sem mehet, pedig azért lobbizik. Ott nincsenek tészesek (tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítéltek) Akkor itt fog ülni a Csillagban, vagy mehet Salgótarjánba” – mondták az egyetemisták, könnyedén be is osztva annak az osztrák férfinek a hátralévő az életét, aki autójával, egy Hummer terepjáróval tavaly októberben áthajtott a vele szemben intézkedő rendőrön. Kenéz Imre a kórházba szállítás közben életét vesztette.

A joghallgatók jól tippelték a lehetőségeket, a bíró ugyanis már az elején közölte Thomas Bindbergerrel: a hivatalos személy ellen elkövetett emberölés életfogytiglannal sújtható.

Mielőtt a tárgyalást megkezdhette volna, Joó Attila bírónak először hosszasan számba kellett vennie a jelenlévő sajtót. A sajtótájékoztatóra emlékeztetően módon az asztalára tett számtalan mikrofon mögül végül tisztázta, hogy kik járulnak hozzá ahhoz, hogy felismerhető felvétel készüljön róla. Ettől mind a vádlott, mind az őt bekísérő őrök elzárkóztak, csak a tolmács nem kérte arca kikockázását.

„Biztosan nem férünk bele a négy tárgyalási napba, hiszen a tolmácsolással lassabban haladunk” – közölte a bíró, hozzátéve, hogy a tervek szerint a vádirat ismertetése és a vádlott vallomása után a következő napokon kerül sor a szemtanúk, a rendőrök és végül az ellátásban részt vevő orvosok kihallgatására. A 35 éves, autószerelőként dolgozó kétgyermekes férfi útitársai korábban közölték: nem kívánnak tanúvallomást tenni a tárgyaláson.

Trafipaxszal kezdődött

Először Nagy Csaba ügyész ismertette a vádiratot: eszerint Bindberger egy négy Hummerből álló konvojban haladt Nagylaktól Makó felé a 43-as úton, ahol egy traffipaxos autó állt. A benne ülő rendőr arra lett figyelmes, hogy a szemből érkező autók közül kettő átment a másik sávba, veszélyesen megközelítve a civilnek látszó traffipaxos autót.

„Csak meg akartam nézni, hogy valóban traffipaxos-e, ezért kicsit átmentem a bal sávba, nem akartam veszélyeztetni, véletlen volt, hogy a szürke autó pont ekkor akart elindulni” – mondta erre még tavalyi írásos vallomásában Bindberger, aki a tárgyalás alatt nem kívánt vallomást tenni.

A vádirat szerint ezután a traffipaxos rendőr segítséget kért, és a konvoj után eredt. Kérésére érkeztek a helyszínre, Apátfalva közelébe Siska Gábor és Kenéz Imre motorosrendőrök, megkülönböztető jelzéssel. Előbbi a konvojban másodikként haladó Bindberger mellé hajtott, és jelezte, hogy álljon le. Bindberger ekkor bemutatott és nyelvet öltött a rendőrre, ami után Siska belerúgott a Hummerbe, azt érzékelve, hogy Bindberger le akarja őt szorítani az útról.

„Nem láttam, hogy szólt előtte, csak a rúgásra figyeltem fel. Ekkor valóban ostobán, a középső ujjamat mutattam, ez hiba volt” – emlékezett kicsit eltérően az osztrák autószerelő, aki szerint autójának kormányművével már Romániában is gondok voltak, jobbra húzott, próbálta megjavítani amennyire lehetett. Miután a vita alatt ismét jobbra tért ki a kocsi, Bindberger balra rántotta. Siska Gábor motorjával ekkor ütköztek össze, de a rendőrzászlós az esést szerencsésen elkerülte. Ezután Kenéz Imre sietett segítségére, fegyverével megcélozta a még mindig negyvennel guruló Hummert. (Gyorshajtásról a kezdetektől sem volt szó.)

Megálláskor sem nyugodott meg senki

A lövések után megállt az első, majd valamivel később a Bindberger által vezetett második Hummer is. Kenéz Imre az autó előtt tíz méterrel megállt, eközben Siska Gábor az autóhoz rohant, megpróbálta betörni az autó ablakát, kiszállásra kényszerítve Bindbergert, aki – a vádirat szerint – ekkor gázt adott, elütötte a jobbra álló Kenéz Imrét, majd ráhajtott a leállított motorra. Innen tolatni próbált, hogy leakadjon a motorról (Kenéz Imre ekkor sérült meg súlyosan, de még életben volt.)

„Azt ordította a rendőr, fuck you, és paprika sprayt fújt be az ablakomon. Nem láttam semmit, fájt a szemem és az arcom. Pánikban voltam, elindult az autó” – vallotta korábban a a tragédia pillanatairól a vádiratot némiképp árnyalva a vádlott. A rendőrök állítása szerint azonban nem használtak sprayt, azért sem, mert Bindberger ablaka zárva volt.

„Döbbenten hallottam, hogy az újságokban ezt a tényt a rendőr letagadta” – írta Bindberger. A vádirat szerint Siska ezután csípőjén és combján lőtte meg a vádlottat, aki késsel a kezében kiszállt, fenyegetően közelítve a rendőrhöz, miközben Kenéz magatehetetlenül feküdt a közelben.

„Nem volt a kezemben kés. Egy a nyakláncomon lógott, egy a zsebemben volt, evésre használom. A szerszámos ládában volt még egy” – vallotta azonban Bindberger, aki többször jelezte, sajnálja a történteket, szerinte a rendőri akció felesleges és félelmet keltő volt. A büntetlen előéletű autószerelőnek nem volt oka menekülni. „Boldog, nyugodt családi életet élek feleségemmel és két lányommal, rendes munkám van, nem akartam senkinek rosszat” – írta.

A vádirat szerint késsel támadó Bindberger újabb lövést kapott, később egy harmadik rendőr is a helyszínre érkezett, akivel negyedórás dulakodásban végül sikerült megbilincselni az ellenálló, támadólag fellépő – ekkor már többször meglőtt -, 185 centiméter körüli 90 kilós Bindbergert, aki még a fegyvert is meg akarta szerezni a rendőröktől.

„A fegyver kiesett a rendőr kezéből. Rá akartam feküdni, hogy így védjem meg magam attól, hogy azzal üssenek” – állította viszont az autószerelő, akit elmondása szerint ezután a rendőrök bokorba húztak és ütlegeltek, szájába pisztolycsövet nyomtak.

Help!

Bindberger szerint a spraytől homályosan látott, azt viszont a dulakodás közben látta, hogy valaki fekszik az úton. „Tudom, hogy háton feküdnie veszélyes a sérültnek. Kiabáltam a rendőröknek, járókelőknek angolul, hogy segítsenek a rendőrön, oda akartam menni hozzá, de nem engedtek. Vele kellett volna foglalkozni, de tíz percen keresztül nem segítettek neki” – vallotta Bindberger, aki mindvégig hangsúlyozta, hogy nem volt a kezében kés egyszer sem a dulakodás során. (Ennek jelentősége van, hiszen a vádpontok között a fegyveresen, folytatólagosan, hivatalos személy elleni erőszak is szerepel, aminek igazolása hatással lehet az ítéletre.)

A bíró által felolvasott vallomásból kiderült, hogy a tragédia megelőzhető lett volna, ha Bindberger az autóját megfelelően leállítja. De az automata váltót abban a pozícióban hagyta, amelyből az autó lassan előre megy, ha nincs lenyomva a fék, a gázra lépve pedig azonnal elindul. „Minden nap eszembe jut, hogy miért nem állítottam le. Nem tudom. Ha így tettem volna, nem történt volna tragédia. Most nem ülnék itt” – vallotta az autószerelő, akinek felesége is eljött a tárgyalásra.

Maffiózó hummeres, vadkeleti rendőr

Bindberger vallomásában elmondta, hogy a történtek előtt nem sokkal egyiküket gyorshajtásért megbüntették. Ebben a vádlott ugyan nem volt érintett, de vitába keveredtek a rendőrökkel, vitatva a büntetés jogosságát. Az összeget végül a postán befizették, kis várakozás után továbbmentek. Ekkor futottak bele az újabb traffipaxba.

Az osztrák férfi többször hangsúlyozta, hogy fél a rendőri fellépéstől. (Aki beszélt már osztrákkal, biztosan hallotta már, hogy a magyar fogorvosok veszélyesek, a benzin hamisítvány, és ki tudja mi történhet az emberrel Ausztriától keletre.) Ha a vádlott nem állt semmilyen szer hatása alatt – Bindberger állítja, hogy nem szedett semmilyen kábítószert, csupán gerincfájdalmai miatt vett be fájdalomcsillapítót – akkor leginkább ezzel az előítélettel magyarázható pánikszerű reakciója a rendőri fellépésre. Más kérdés, hogy négy autós konvojban utazva talán felülemelkedhetett volna a félelmein.

Valószínűleg akkor sem történt volna tragédia, ha nem Hummerekből álló konvojba botlik a traffipaxos autó. A katonai terepszínű gépkocsik látványa valószínűleg eleve bizalmatlanságot keltett a rendőrökben. Valószínűleg ha négy Opel Corsa ment volna az úton, akkor talán még rendőri erősítést sem kért volna a traffipaxos rendőr, akkor sem, amikor – jóindulatóan feltételezve, hogy Bindberger itt igazat mond – a vádlott szerencsétlen pillanatban való áttévedt a bal sávba.

Kétségtelen, hogy Bindbergernek nem volt oka mindenáron menekülni a rendőrök elől: az autó papírjai – bár nem az övé volt a Hummer – rendben voltak, nem körözték, büntetlen előéletű volt, az autóban nem volt illegális áru, de még csak veszélyesen gyorsan sem hajtott az intézkedés kezdetekor.

Végül Bindberger mégis halálra gázolt egy rendőrt, és megalapozottan kell szembenéznie az életfogytiglani büntetés lehetőségével.

A per csütörtökön folytatódik.