no

Hazahozták az ároktői banda két tagját

2013.10.22. 10:33

Hazahozták Budapestre az ároktői banda házi őrizetből megszökő, majd Svájcban elfogott két tagját a Terrorelhárítási Központ (TEK) emberei hétfőn késő este, írja a police.hu

A Terrorelhárítási Központ munkatársai - az osztrák EKO-Cobra bevetési egységgel együttműködve - hozták Magyarországra a két férfit, akik október 4-én a házi őrizet szabályait megszegve, ároktői lakásukból ismeretlen helyre szökött. 

Az ügyészség szerint a hattagú ároktői banda 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, és a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

Az ároktői banda tagjainak ügyében öt éve folyik a büntetőeljárás, ezen belül az elsőfokú büntetőper két éve. Perbeszédében az ügyész néhány hete öt vádlottra javasolt tényleges életfogytiglant. A 26 éves R. Henrik és az 51 éves id. R. Elemér Ároktőn házi őrizetben voltak. A házi őrizet elrendelésekor a bíróság még nem alkalmazhatta automatikusan a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközt, mert az akkor hatályos jogszabály még a vádlott hozzájárulásától tette függővé annak használatát.

A két férfi október 4-én szökött meg Ároktőről, majd október 9-én fogták el őket a svájci Oftringenben egy bérlakásban. Mivel hozzájárultak egyszerűsített kiadatásukhoz, így a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak nem kellett kiadatási kérelmet előterjeszteni. A két szökevény hazahozatalát az Interpol szervezte. Az ároktői bűnügy ötödrendű vádlottjára, R. András bokájára azóta feltették a nyomkövetőt.