Mesterházy: A Fidesz röhög a markába

2013.10.22. 19:36

Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt elnöke az Inforádió Aréna című műsorában többek között a bajai videóbotrányról is beszélt. 

Az interjúban elmagyarázta, hogy azért vitték el a videót a rendőrségre, mert a pártnak nincs megfelelő apparátusa, hogy egy ilyen anyagról eldöntse, igaz-e vagy kamu.

Azt mondta, a párt sporttagozatának egyik tagjától, Király Györgytől került az MSZP-hez a videó, a pártelnök kérte is Királyt, hogy jöjjön be a műsorba, és mondja el, hogy visszautasítja a vádakat a videó megrendeléséről. "Mindig tanul az ember, próbáljuk levonni a konzekvenciákat" - válaszolta Exterde Tibornak.

Mesterházy kijelentette, hogy a bajai videó egy fideszes provokáció, ami arra volt jó, hogy azóta nem az egyértelmű bizonyítékokról van szó, ami Mesterházy szerint az Index, a 444.hu vagy az ATV riportjaiban is lejött: hogy az emberek belemondták a kamerába, tűzifát kaptak a szavazataikért. Azóta nem a költségvetésről és a jogtalan földtámogatásokról, hanem a kamuvideóról szólnak a hírek a pártelnök szerint. "Kiválóan alkalmas a videó arra, hogy elfedje ezeket, a Fidesz pedig röhög a markába" - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy az Együtt PM hibája, hogy Békéscsabán nem indul ellenzéki jelölt, és ezért Bajnaiék vállalták is a felelősséget.

Gyurcsány Ferenc múlt heti, a pártfinanszírozásról szóló kijelentését ("jobb, ha nem tudjuk, korábban honnan érkeztek pénzek az MSZP-hez") úgy kommentálta: "Nem tudom, mire gondolt, nekem úgy tűnik, inkább a pártfinanszírozás anomáliáira próbálta felhívni a figyelmet."

"Holnap is egy színpadra kell állnom vele, hadd ne mondjak mást" - zárta rövidre a Gyurcsány-kérdéskört. Igaz, a hétfői ATV-műsorban még azt állította, Gyurcsány Ferenc hazudott. Mesterházy elmondta, hogy mióta ő a párt elnöke, biztos, hogy minden rendben van a finanszírozással, ezt a Trasparency International is megvizsgálta, és rendben találta.

Október 23

A riporter rákérdezett, mit szól, hogy az október 23-i összellenzéki rendezvényen tíz percre szólalnak fel egymástól Gyurcsánnyal. "Ez egy demokratikus rendezvény, ahol demokratikusan mindenki egységesen ugyanannyi időt kap" - mondta. Majd hozzátette: "Én kértem, hogy hadd legyek az utolsó felszólaló".

A riporter háromszor tette fel neki a kérdést, hogy az MSZP az MSZMP jogutódjaként mit ünnepel október 23-án, Mesterházy mind háromszor azt felelte felháborodással hangjában: "Nem értem a kérdést". Azt állította, semmi közös nincs a mostani MSZP-ben és az MSZMP-ben. Érvként azt emelte ki, hogy 1974-ben született, azaz a rendszerváltás után vált felnőtté. Azt mondta, Horn Gyulának miniszterelnöki teljesítménye és a vasfüggöny lebontásában játszott szerepe miatt állítottak szobrot.

"Miért akarja elvitatni tőlem, hogy megünnepeljem a magyarság egyik ünnepét? Mindannyian magyarok vagyunk" - mondta, és felemlegette Orbán Viktor liberális múltját, illetve azt, amikor Kövér Lászlóék a pápán viccelődtek, mikor régen Magyarországon járt.