A bajai megfigyelő autókból is rendőrségi ügy lett

2013.10.25. 10:16
Elrendelték a nyomozást a bajai időközi választás idején az ellenzéki pártok embereit és a sajtó képviselőit követő és tevékenységüket videózó autók ügyében.

A titokzatos megfigyelő autók ügyében a feljelentést az Együtt-PM tette még 2013. szeptember 30-án. A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azonban illetékességi okból a Kecskeméti Járási Ügyészséghez helyezte át az ügyet.

Az ügyészség a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányságot bízta meg, hogy indítson eljárást tiltott adatszerzés bűntettének, és zaklatás vétéségének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.

Baján a szeptember 13-án megtartott időközi önkormányzati választáson elkövetett kampánycsend sértés miatt az egyik szavazókörben meg kellett ismételni a szavazást. Az elhúzódó kampányidőszakban tűntek fel a városban és különösen a szavazásismétlésben érintett 32-es szavazókörben azok az ismeretlen személyek által vezetett autók, amelyek rendszeresen követték az ellenzéki politikusokat és a városba érkező újságírókat.

Az autóban ülők jól láthatóan videofelvételeket is készítettek az általuk követett személyekről, de igazolni magukat egyszer sem voltak hajlandóak.

Mi csak magunknak kamerázunk

Az egyik autó utasaival az Index stábja is készített interjút. A két fiatal férfi azonban akkor sem mondta meg, kinek és milyen célból készítik a felvételeket.

Szintén a kecskeméti rendőrség nyomoz a bajai kamuvideóként elhíresült felvétellel kapcsolatban. A szavazatvásárlásos videó október 10-én elindult ügyében már számos érintettet kihallgattak a nyomozók.