A kormány történelemkönyvet írna

2013.10.25. 18:10

Januártól a kormány egy új intézetet indít el "Veritas Történetkutató Intézet" néven – vette észre az Origo a pénteki Magyar Közlönyben. A felállítást az erről határozó kormányrendelet „a nemzeti összetartozás erősítésének”, „a magyar közjogi hagyományok méltó módon történő bemutatásának” szükségességével indokolja. 

A Közlönyből az is kiderül, hogy a Veritas Intézet (a Veritas egyébként latinul igazságot jelent) az elmúlt 150 év „sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, torzításmentes” bemutatását tartja szem előtt. Ezzel a céllal némiképp ellentmondásban áll, hogy közben a nemzettudat erősítését is az Intézet feladatául szabták – a "nemzeti" történetírás és a tudományos semlegesség iránti elkötelezettség már Ranke idejében sem volt könnyen összeegyeztethető. 

Az intézet 2014. januári felállításáért és működéséért a Miniszterelnökséget vezető – egyébként jogászi végzettségű – államtitkár, Lázár János felel, ő fogja kinevezni a főigazgatót, a főigazgató-helyetteseket és a gazdasági igazgatót is. A vezetők és a kutatók személyéről az indulás előtt két hónappal még semmit nem tudni.

A Veritas Intézet költségvetéséről a Magyar Közlönyben nincs adat, az Origo szerint Orbán Viktor utasította a Nemzetgazdasági Minisztert, hogy keressen rá pénzt a 2014-es költségvetésben

Érdekes egyébként, hogy a Veritas Intézet által lefedni kívánt korszak kutatására már most is léteznek szakmai műhelyek. A Moarchia korát a Habsburg Közalapítvány kutatja, a XX. századot és korunkat pedig a XX. Század Intézet, illetve a XXI. Század Intézet. A két utóbbi műhelyt működtető „Közép és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány” kuratóriuma ráadásul olyan, jobboldalhoz köthető történészekből áll, mint a Terror Házát vezető Schmidt Mária, Balás-Piri László, vagy éppen Tőkéczki László.