Elszólta magát: április 6-án lesz a választás?

2013.10.25. 12:55 Módosítva: 2013.10.25. 13:00

"Április 6-án meglátjuk, hogy ki mit mondott, és ki mit gondol" - mondta pénteken a parlamentben egy bekiabálásra válaszolva Seszták Miklós KDNP-s képviselő, aki ezzel a választások eddig még hivatalosan nem ismert időpontjára utalt.

Seszták az MSZP-s Kovács Tibor felszólalására válaszolt, aki szerint a rezsicsökkentés nincs benne a jövő évi költsévetésben. Seszták a demagógia tipikus példájának nevezte a szocialista képviselő felszólalását. Szerinte a jövő évi költségvetés az egy családbarát büdzsé és 2014-ben a rezsicsökkentést is folytatni kell. Amikor azt mondta, hogy Magyarország jobban teljesít, többen bekiabáltak, mire az MTI szerint Seszták erre ezt mondta:

van, akinek ez nem tetszik, de a tény, az tény, hogy ki hogy minősíti, azt természetesen, azt gondolom, 2014. április 6-án meglátjuk, hogy ki mit mondott, és ki mit gondol. És reméljük, hogy a választópolgárok is ezt megfelelő módon fogják tudni figyelembe venni és értékelni

A választások hivatalos időpontja még nem ismert. Az időpontot majd Áder János köztársasági elnök határozza meg. 

Az már ismert, hogy 2014. május 25-én tartják az európai parlamenti választásokat. A Fideszben azt mérlegelik, hogy az országgyűlési képviselőválasztásokat ezzel egy időben vagy éppen külön lenne jobb tartani. Navracsics Tibor korábban a különválasztás mellett érvelt, mert azt szerinte technikailag könnyebb lenne így lebonyolítani. Gulyás Gergely ugyanakkor az egyidejűség mellett áll, mivel praktikusabb és olcsóbb lenne a két választás egyidejű megtartása.

Nemrégen viszont Orbán Viktor is elszólta magát, amikor szeptemberi kongresszusi beszédében azt mondta: „Már most, hét hónappal a választások előtt azt halljuk...". Ez alapján is április időponta lehet tippelni. 

Update: Péntek kora este Seszták Miklós az MTI-nek nyilatkozva kijelentette, hogy csak vélelmezte az április 6-i időpontot. "(...) a törvényi előírásokat figyelembe véve nagy valószínűséggel ez az időpont lehet megfelelő a választás megtartására. (...) A szavazást csak vasárnap lehet megtartani és nem eshet a munka törvénykönyve szerinti munkaszüneti napra, húsvét-, vagy pünkösdvasárnapra sem. 2014-ben húsvétvasárnap március 30-ára esik, pünkösdvasárnap pedig május 18-ra. (...) Az országgyűlési voksolás időpontját természetesen senki sem tudhatja."