Vizsgálják, plagizált-e a Kisbíró

2013.10.25. 10:48
A Fővárosi Törvényszék elnöke azonnali vizsgálatot rendelt el, hogy megállapítsa, követett-e el szerzői jogi jogsértéseket saját helyettese a bíróság házi magazinjában. A Fővárosi Törvényszék elnökhelyettese, Polgárné Vida Judit a Kisbíró idei első számában úgy idézett egy teljes Reader's Digest cikket, és részeket Coelho egyik könyvéből, mintha a saját szövege lenne.
kisbiroani másolata

Új, 60 oldalas színes magazint adott ki a Fővárosi Törvényszék. A Kisbíró névre keresztelt drága kivitelezésű folyóiratot, amely a szigorúan vett szakmai kérdések mellett a meginterjúvolt bírók magánéletével, hobbijaival is foglalkozik.

A HVG múlt heti számában írt arról, hogy a megújított belső terjesztésű magazinban Polgárné Vida Judit, a Fővárosi Törvényszék általános elnökhelyettese neve alatt is több cikk jelent meg a lapban. Polgárné írásaiban azonban több olyan vendégszerzőt is felfedezett, akiknek neve nem szerepelt a Kisbíróban. A köszöntőben nagyjából szó szerint megtalálható Paulo Coelho brazil író Brida című regényének egy részlete.

A ficánkolás a lényeg! című írás még inkább árulkodó – írta a HVG. Ebben a bíró a strandokkal kapcsolatos véleményét osztotta meg a kollégáival. „Ha jön a nyár, hívogat a vízpart: langymeleg föveny a lábujjak közt, bokanyaldosó hűs habok, a hullámverés moraja, chipssóvár sirályok fülsértő rikoltozása”. Mindez 2010 augusztusában a Reader's Digest magyar kiadásában már megjelent Jean Kittson ausztrál írónő írásaként. A két szöveg között elenyésző a különbség, Polgárné a címen változtatott, az eredeti Hurrá, strandolunk! helyett A ficánkolás a lényeg! lett.

A Kisbíró című lappal kapcsolatos esetleges hibák kivizsgálása a Fővárosi Törvényszék elnökének joga – közölte a törvényszék sajtóosztálya. Az Index kérdésére azt is hozzátették, hogy Fazekas Sándor elnök az esetleges szerzői jogi jogsértések ügyében haladéktalanul belső vizsgálatot rendelt el a történtek maradéktalan tisztázása végett. A vizsgálat folyamatban van.