Jávor Benedek Brüsszelbe menne, Szabó Tímea vezeti a PM listáját

2013.10.27. 17:56 Módosítva: 2013.10.28. 16:50
Az LMP-ből kiváltak 4-5 listás helyhez juthatnak a 2014-es parlamentben, Jávor Benedek az európai politikát választja. Az Együtt és a PM közösen, nem pártszövetségként indul, így nekik is csak az 5%-os küszöböt kell megugorniuk.

Megnevezte képviselőjelöltjeit a 2014-es választásokra a Párbeszéd Magyarországért Párt. A PM szombati taggyűlésén azokról a jelöltekről döntöttek, akiket a párt az Együtt-PM és az MSZP megállapodásának értelmében egyéni képviselőjelöltként indít 11 választókerületben. Elfogadták továbbá az országgyűlési és az EP-listákra is.

A PM két társelnökének nem kellett összevesznie a listavezetésen, Szabó Tímea az egyik, Jávor Benedek a másik lista élén áll.

Budapesten és Pest megyében mennek neki a Fidesznek

Az LMP-ből hosszú hónapok belharca után kilépők nem meglepő módon Pest megyei és budapesti egyéni választókerületeket kértek és kaptak.

Korábbi cikkükben már írtunk arról, kik lesznek a Fidesz baloldali kihívói Budapesten. Az akkoriakhoz képest annyi változás történt, hogy Szabó Tímea nem a II., hanem a XII. kerületben száll versenybe egyéniben, fideszes ellenfele így Varga Mihály helyett Fónagy János lesz. A hagyományosan jobboldali bástyának számító budai vidéken így sem lesz sokkal több esélye, de mindegy is, hiszen listán befutó helyet kapott. Korábban úgy volt, hogy a XII. kerületben a PM másik társelnöke, Jávor Benedek mérközik meg, de ahogy már augusztusban megírtuk, ő végül Brüsszelt választotta. További változás, hogy a Haza és Haladás színeiben politizáló Szelényi Zsuzsa helyett a PM-es Kocsis-Cake Olivio indul a VI.-VII. kerületben, így Szelényinek jut a II. kerület.

Szigetvári Viktor sokat idézett választókerületi elemzése szerint Budapesten a legjobb esélyei Tordai Bencének (XVI. kerület) vannak, bár a baloldal ottani sikereihez a helyi jobboldal megosztottságú is nagyban hozzárájult. Kocsis-Cake Olivio (VI.-VII. kerület) és Somfai Ágnes (XI.-XXII. kerület) a Szigetvári-féle felosztás szerint átbillentendő, inkább kétpólusú, tehát baloldali hagyománnyal rendelkező, 2006-ban és előtte baloldali győzelmet is felmutató körzetet kaptak. Ez jó eséllyel azt jelenti, hogy 2014-től ők legfeljebb egy kormánypárti frakciónak lehetnek majd tagjai, egy ellenzékinek nem. Szabó Tímea pedig nem egyéniből fog a parlamentbe kerülni, az biztos.

Pest megyében szintén átbillentendő körzetet kapott Szilágyi László (Esztergom 02), Huszka Imre (Kaposvár) és Szabó Rebeka (Vecsés). Vecsésen egyébként augusztusban még Dorosz Dávid pártigazgatót indították volna, ő végül az országos és az EP-listán kapott előkelő helyet. A többi körzet Szigetvári Viktor elemzése szerint jórészt a „meghódítandó″ kategóriába tartozik, vagyis itt olyanok voksai is kellenek az ellenzéki győzelemhez, akik 2006-ban még nem szavaztak a baloldalra.

A Párbeszéd Magyarországért EVK-jelöltjei

Budapest 03 (XII): Szabó Tímea
Budapest 05 (VI-VII): Kocsis-Cake Olivio
Budapest 13 (XVI): Tordai Bence
Budapest 18 (XI-XXII): Somfai Ágnes
Győr-Moson-Sopron 05 (Mosonmagyaróvár): Lehóczki Attila
Komárom-Esztergom 02 (Esztergom): Szilágyi László
Pest 07 (Vecsés): Szabó Rebeka
Pest 11 (Dabas): Bakó Krisztina
Somogy 01 (Kaposvár): Huszka Imre
Tolna 02 (Dombóvár): Tigelmann Péter
Veszprém 02 (Balatonfüred): Scheiring Gábor

Az első négy-öt hely lehet befutó

A PM országos listája

1. Szabó Tímea
2. Karácsony Gergely
3. Scheiring Gábor
4. Dorosz Dávid
5. Erőss Gábor
6. Szabó Zsolt
7. Szabó Rebeka
8. Bakó Kriszta
9. Szilágyi László
10. Tordai Bence
11. Somfai Ágnes
12. Oláh Noémi
13. Kovács Márton
14. Kocsis-Cake Olivio
15. Környei Ákos
16. Huszka Imre
17. Lehóczki Attila
18. Tigelmann Péter
19. Béres András
20. Borsos Gábor
21. Erdős Zoltán
22. Hídvégi Gábor
23. Kéri András
24. Kövesdi András
25. Mathauser András
26. Perjés Gábor
27. Perjés Ivette
28. Petrovai László
29. Püspöki Gábor
30. Rauschenberger Péter
31. Szilágyi Péter
32. Váczi Imre
33. Váradiné Naszályi Márta
34. Szuchánszky Márta
35. Mach Péter

Érdekesen alakult a PM országos listája is, melyről Együtt-PM-es forrásunk szerint nagyjából az első négy-öt lehet majd befutó. Közelebbit azért is nehéz mondani, mert Bajnai Gordonék januárban döntenek csak az Együtt-PM választási szövetség végső listájáról. A PM ugyebár az Együtt 2014 szövetségese, viszont maga az E14 is több formációból (Haza és Haladás, Milla, Szolidaritás) áll össze, így a menetrend az, hogy előbb mindenki előállítja a maga országos listáját, a végén pedig ezeket összefésülik. Egyelőre annyi biztos, hogy az előzetes megállapodás szerint a PM-nek azon a helyek harmada néz ki. 

A PM jelenlegi országgyűlési képviselői közül tehát újra a parlamentbe kerülhet jó eséllyel Szabó Tímea, Karácsony Gergely, Scheiring Gábor és Dorosz Dávid, Szabó Rebekának már jobban kell küzdenie.

Szimbolikus jelentősége van még Rauschenberger Péter LMP-alapító szerepeltetésének is a listán.

Még jobban együtt az Együtt-PM

Az országos lista szempontjából még egy másik fontos kérdés is eldőlt: nagyon úgy néz ki, hogy az Együtt-PM végül tényleg nem pártszövetségként, hanem együtt, közös formációként vág neki a 2014-es országgyűlési választásnak. Tehát nem a 10%-os, hanem a sima 5%-os parlamenti küszöböt kell majd megugorniuk. Bajnaiék ezzel el akarják kerülni, hogy a kampányban folyamatosan azzal szívassák őket, hogy a tíz százalék tuti nem lesz meg, és aki kormányváltást akar, inkább az MSZP-re (vagy a DK-ra) szavazzon.

Jávor Benedek Brüsszelbe megy

A PM EP-listájának első öt helyén Jávor Benedek, Dorosz Dávid, Hermann Zita, Szilágyi Péter és Borsos Gábor áll, közülük a listavezető reménykedhet a sikerben.