Nonprofit és magyar, de csődbe megy

2013.10.28. 14:15 Módosítva: 2013.10.28. 16:38
Teljes mértékben egyetért a kormányzat által a hulladékgazdálkodás terén kötelezővé tett működési feltételekkel, és azoknak meg is felel a 107 településen összesen mintegy 300 ezer ember ellátását biztosító Zöld Híd Régió Kft., csak éppen a tönk szélére jutott az új szabályozás miatt. Gémesi György „segélykiáltásnak” szánt levélben kérte az egyeztetések újraindítását a szakminisztertől. A fokozódó veszteségek miatt a 100 százalékosan hazai tulajdonú, nonprofit cégnél már kényszerszabadságolták az alkalmazottakat, és felfüggesztették a kifizetéseket.

200 és 300 millió forint közötti veszteséggel zárja majd az idei évet a Gödöllőt és környékét ellátó regionális hulladékgazdálkodási cég. A Zöld Híd Régió Kft. a fenyegető csődhelyzet miatt részlegesen szabadságolta dolgozóit, és fizetési kötelezettségeit is felfüggesztette.

Gödöllő polgármestere, Gémesi György a napokban „azonnali és halaszthatatlan” egyeztetést kezdeményezett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel, mert a cégre kényszerített, drasztikusan növekvő kiadások miatt a jelenlegi jogi, támogatáspolitikai környezetben nem tudja fenntartani a közszolgáltatást.

Gémesi személyesen egyetért azzal, hogy nagyobb önkormányzati és állami szerepvállalásra van szükség a hulladékgazdálkodásban, és azzal is, hogy cégtulajdonosok ne vehessenek ki nyereséget a közadók módjára is behajtható díjakból finanszírozott vállalkozásokból. A polgármester szerint azonban mindezt csak valós költségkalkulációkra építve lehet megvalósítani.

A 203 főt foglalkoztató és majdnem két megye, összesen 300 ezer ember ellátását biztosító Zöld Híd nem profitorientált és nem külföldi tulajdonú cég, hanem 100 százalékosan önkormányzati tulajdonú nonprofit vállalkozás. Gémesi szerint a cég mindenben megfelel a kormányzati kívánalmaknak, viszont – ha így megy tovább – tönkre fog menni.

Gémesi szerint ennek oka többek között a felső szintek felől érkező barátságtalan gesztusok, felkészületlen, sokszor jogsértő hatósági munka mellett megjelent rengeteg plusz teher. A polgármester a saját megfogalmazása szerint segélykiáltásnak szánt levelében azt írta, hogy volt olyan engedély, amit több mint 600 napot követően, a miniszternek írt harmadik levelet követően kapott meg a társulás. A közel 8 százalékos szakterületi inflációval szemben bevezetett 4,2 százalékos díjemelési korlátot is felhozta példának és azt, hogy jövőre 100 százalékkal emelkednek a környezettudatosabb cégeket sújtó hulladéklerakási rendszerben kirótt fizetési kötelezettségek.

A polgármester kilátásba helyezte azt is, hogy az érintett önkormányzatok az év végén felmondják a közszolgáltatási szerződéseiket, ha nem kapnak megfelelő kompenzációt a teljes fejlesztési keretüket felemésztő veszteségek pótlására.