Most Szél Bernadett olvasott be durván

2013.10.28. 15:06

Az LMP megindította kampányát, Bajnaitól Gyurcsányon át Orbánig mindenkinek nekiment. Új botrányok híján régi lemezek pörögnek a Parlamentben: a képviselők a földpályázatokkal, a Munka Törvényével és a bajai kamuvideóval próbálják sarokba szorítani ellenfeleiket.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az államtitkár kérlelhetetlen kritikát gyakorol Kepli képi allegóriája felett, esztétikai fejtegetéseivel el is megy a válaszadás nagy része. A fennmaradó időben pedig jönnek a választási törvény átláthatóságot erősítő elemei: a nyílt kampányszámla és a... segítsenek! 

  • Az embereknek nincs kedve mosolyogni Rétvári szellemességein - mondja Kepli Lajos, aki felmutat egy "Fidesz-Közgép mutyikormány" feliratú láthatósági mellényt, amit a Jobbik-frakció Navracsics Tibornak ajándékoz.

  • Kezdődik Michl József KDNP-s interpellációja, ennyi talán elég is.

  • A Jobbik simicskázik. Rétvári nem tartja elég szellemesnek. Közgépes mellényben avattak fel valami beruházást, ez a Jobbik problémája, Rétvári szerint nincs ezzel semmi baj. Pedig a baj nem itt van, hanem ott, hogy a közbeszerzési szabályok tudatos megváltoztatásával hihetetlen felárral, gyakran versenytárs nélkül, elképesztő pénzt simicskáznak ki a közösből, és mindez el van intézve annyival, hogy végre van egy magyar nagyvállalatunk. Úgy is fogalmaznak gyakran, hogy amit ők lopnak, legalább itthon marad.

  • Milyen segítséget kínál a Kormány a családi támogatást nélkülöző gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalok számára? - teszi fel a kemény interpellációt Michl képviselő. Szavazni erről úgysem kell majd, ezért harcostársai elindulnak a büfé felé.

  • Ez nem más, mint a korábbi baloldali kormányok alatt indított Panelprogram, melynek az újraszigetelésekkel, nyílászárócserékkel és fűtéskorszerűsítésekkel valóban volt értelme. Tóth József ma már a második, aki ezt méltatja. Jó reggelt!

  • Az előbb Rétvári Bence válaszolt akkor, amikor "a halaszthatatlan közfeladatot ellátó" Navracsics Tibort kérdezték, most pedig amikor "a halaszthatatlan közfeladatot ellátó" Orbánhoz intéznek azonnali kérdést, hirtelen előkerül Navracsics, hogy ő válaszoljon főnöke helyett. Elképesztő a pörgés!

  • Lukács Zoltán (MSZP) "Vizsgál-e a vizsgáló? " című kérdésére csakis a miniszterelnöktől fogad el választ. A jövő héten lesz. Tóth József (MSZP) pedig a panelprogramok elmaradását kritizálja. Minek panelszigetelés, ha van rezsicsökkentés? - kérdezem én. Annyi gázt elégetünk, amennyit csak bírunk, mert a kormány harcol a rezsi ellen. Fónagy szerint nem is maradtak el a panelfelújítások. Egyetlen kérdésre sem válaszolt, ezért Tóth újra felteszi őket. Lendületet adtak a panelprogramnak, és még most jön a java, válaszol Fónagy.

  • A Jobbik támogatja a pénzügyi rezsicsökkentést, de csak tüneti kezelésnek tartja az ingyenes készpénzfelvételt - mondja Z. Kárpát Dánielt. A jobbikos képviselő szerint azonban más területeken is "elképesztő pénzszivattyú" működik a bankszektorban, mely minden költséget azutomatikusan a fogyasztóra terhel - még ha más jogcímen is. 

  • Átmeneti napközit nyitottak az LMP-sek a Parlamentben

    Senki nem tudja, hol a pelenkázó a Parlamentben, a mélygarázsból lépcsőn kell felcipelni a babakocsit. Az intézmény nem gyerek- és családbarát, ezen változtatna Szél Bernadett és Ertsey Katalin javaslata. De addig is Schiffer András irodáját alakították át gyerekmegőrzővé.

  • vélheti Cséfalvay Zoltán, aki szinte szóról-szóra megismétli Rogán Antal "pénzügyi rezsicsökkentés"-ről szóló korábbi beszédét. Ehhez csak annyit tesz hozzá, a bankok nem módosíthatják egyoldalúan a szerződést, nem vezethetnek be új díjakat. Z. Kárpát ezen a válaszon azonban már bedühödik, és azt kérdi, hogy ha ez valóban így van, hogyan lehetett akkor több, mint 200 milliárdnyi ágazati különadót, illetéket simán a fogyasztóra terheltek. "Hol van itt a beépített biztonsági tényező?"  - kérdi, amire az államtitkár igazából már nem tud válaszolni.

  • Ezzel a címmel kérdezi Schiffer András Orbán Viktort, és csakis őt, úgyhogy majd az azonnali kérdések órájában kaphat választ a fura című kérdésre.

  • Arcátlan, arcpirító pénzszivattyú működik minálunk, a Jobbik szerint a bankok áthárítják az adókat a kliensekre. Egy nemzeti kormány ezt nem engedheti! Cséfalvay szerint nem háríthatják át, mert ezt ők szabályozták. Beépített biztonsági tényezők vannak, halljuk a megnyugtató választ.

  • méghozzá bio-élelmiszerkosarat, amit Szél Bernadett a kishantosi ökogazdaság termékeiből állított össze Bitay Márton Örsnek.

  • Bitay Márton Örsöt nem lehet egy tönkölycipóval lekenyerezni, továbbra is azt állítja, hogy a kishantosi gazdaság földjeit "helyben lakó, állattenyésztésből élő emberek kapták". 

  • Hantosi tönkölyből készült biokenyeret

    és egyéb pékárukat adott ajándékba Szél Bernadett Bitay Márton Örsnek, a viédkfejlesztési minisztérium ifjú titánjának, aki korábban azt mondta, hogy nincs olyan bolt, amelynek polcán a kishantosi biotermékek elérhetőek lennének. Bitay megköszönte. De miről is van szó? A kishantosi mintagazdaság szétveréséről itt írtunk.

    Huszonegy évig vegyszermentesen gazdálkodtak, oktatták a környékbeli gazdákat, majd lejárt a szerződésük, és a tíz részre szabdalt korábbi földjük egészét elvesztették – röviden így foglalható össze a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kálváriája. A pályázataik a gazdasági terveket értékelő szubjektív pontokon bukhattak el, de sejtések szerint a politika is közrejátszhatott abban, hogy helyi polgármester és egykor salgótarjáni építési vállalat is nyert földet. Az ökogazdaság mellett rengetegen kiálltak, de az eddigi jogi kifogások leperegtek az NFA-ról: szerintük jogszerű pályáztatással az agrárközéposztályt hozták helyzetbe, szubjektív pontok nincsenek, biogazdálkodni pedig egyébként sem kötelező.

  • Bitay Márton Örs azt állítja, hogy már több országból is kölcsönkérték a törvényt, olyan jó. 

  • Az egyik legnagyobb gonoszság, amit a kormány a Kishantosi Biogazdasággal művel. Megint ezt firtatják a parlamentben, és megint a tenyérbemászó képű államtitkárocska válaszol, Bitay Márton Örs. Már kezdi is: Csak a gyűlölet hangján tudnak kérdezni Kishantosról. Elképesztő, dörmögi mögöttem Ángyán professzor úr. Bitay: Tegyen, legyen kedves, feljelentést, ha nem tetszik valami. Egy harminc éve működő biogazdálkodást dúlnak fel, ezzel kapcsolatban nagyon sok civil szervezet felszólalt már, sőt a PM-es Szabó Rebeka is számtalanszor akciózott ezzel kapcsolatban.

  • Ezt most találtuk, és hát, na. De kik ezek? Négyet már sikerült azonosítanunk, a többit sajnos még nem.

    tumblr mvdqnc4R841r5a44to1 1280
  • Németh Zsolt szerint "sokáig fogjuk még értelmezni, mi is történt a hétvégén Székelyföldön". Az államtikár szerint itt történelmi, filozófiai (?), ismeretelméleti (???) probléma állt fenn, miszerint a székelyek létezését vonták kétségbe. Ja hogy a kérdés az volt, mit tesz a kormány? Hátteret biztosít, párbeszédet kezdeményez, stbstb. 

  • Gőgös Zoltán a sárvári csalássorozatról kérdezi az agrártárcát. A szocialista képviselő kérdése az, miért késlekedett a kormány a 400 milliós területalapú támogatást jogtalanul felvett – egyébként fideszes kötődésű – cég ügyének nyilvánosság elé tárásával. Budai Gyula némi joggal értetlenkedik, hogy miért kellett volna itt nyilvános lépéseket tenni, hiszen egy ilyen nyomozásnak – pont a siker érdekében - vannak titkos szakaszai.

  • Bajnaiék aláírásgyűjtést indítottak

    hogy eltöröljék az egykulcsos adót. Az egykulcsos adó Bajnai szerint az Orbán-kormány legkártékonyabb intézkedése, tízből nyolcan rosszul járnak vele, és 50 ezer munkahely szűnt meg miatta. Szóba került a székely menetelés támogatása is:

    Bajnait kérdezték arról is, hogy miután pártja támogatásáról biztosította a Székelyek nagy menetelését, Kálmán C. György irodalomtörténész és Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértő is otthagyta az Együtt–PM-et. A szövetség vezetője azt mondta: sajnálja elhatárolódásukat, de egyikük sem volt a párt tagja, Ara-Kovács Attila viszont valóban részt vett külpolitikai programjuk kidolgozásában. Bajnai Gordon a kritikájukat elhamarkodottnak minősítette.

  • Mire várnak, miniszter úr? - kérdezi Gőgös képviselő úr. Budai Gyula váltotta az iménti háromnevű államtitkárt, akit annyira szerettünk. "Nem az a lényeg, hogy ki mikor kit jelentett fel" - kapaszkodnom kell, hogy ne veszítsem el a fonalat. Egy bűnszervezet akarta felvenni a sok uniós területalapú támogatást. Miért nem lépett hamarabb a kormány? 

    Kpvslőtársam, kezdi a választ Budai Gyula, aki bánja, hogy már nem elszámoltató biztos, lenne bőven elszámoltatni való most. Kpvslúr, nem akarom Önt kioktatni, tudnia kell, hogy vannak egy nyomozásnak rejtett szakaszai. Gőgös szerint egy szakember kettő perc alatt kiderítette volna, hogy mi folyik itt. A hatóságok már göngyölítik, mondja Budai.

  • sajnálkozik Dúró Dóra, aki szerint még a kétgyermekes családmodellt sem sikerült megvalósítani. A kétgyerekes jobbikos képviselőnő arra is utal, hogy megint kevesebb gyerek született, mint tavaly, és ennek az okai főleg anyagiak. A neki válaszoló Simicskó a statisztikában apró kedvezőtlen fordulatot lát csak, amit a kormány nem várt, és reményét fejezi ki, hogy a "családbarát" politika hamarosan valódi eredményeket szül.

  • Megint csökkent a születésszám. Élethosszig tartó házasságok kellenének, legalább három gyerekkel, Dúró Dóra szerint. A legtöbb család szeretne még gyereket, de nem meri bevállalni. Szépen alákérdez a kormánynak a családtámogatási rendszerrel kapcsolatban, ezt mosolyogva fogja majd megválaszolni Simicskó államtitkár. A mi válaszunk az lenne, hogy a nők munkába visszatérési lehetőségén, a részidős foglalkoztatáson a bölcsődék támogatásán, az apa-GYES-en és még más intézkedésen keresztül vezet az út a több kisbabához.

  • Van a műsorban babakötvényezés is, nem tudom elhagzik-e. Azon gondolkodom, hová lett az esztergomi Szent Miklós Alap pénze? Tétényi Éva üresen találta a kasszát. A rendőrség szerint nem történt bűncselekmény, mert az esztergomi képviselő-testület a hozzájárulását adta, hogy az alap fedezetként szolgáljon egy hitelhez. Csakhogy így ki lettek semmizve a kismamák és a babák! Jó lenne egyszer megkérdezni erről Meggyes Tamást, de most sincs itt.

  • viszont még megvan. (Babák Mihály a Fidesz képviselője.) Bocs, bocs, bocs!

  • Most, hogy Magyarország jobban teljesít, eljött az idő, hogy emeljék a bölcsődei dolgozók fizetését, nem? - kérdezi Ertsey Katalin olyan hanghordozással, mintha egy gyereknek magyarázná azt, hogy nem szabad leköpnie a mamát. A szociális szférában ugyanis 2008 óta nem volt emelés, és az LMP-s képviselőnő szerint a mostani költségvetésben sincs nyoma ennek. "Vagy talán a kormány mégsem teljesít jobban?" - fordít egyet a kérdésen, amire Simicskó István nagyon megköszöni a problémafelvetést, és elmondja: perszehogy emelnek, csak azért figyelni kell, nehogy az ország visszakerüljön a túzottdeficit-eljárás alá.

  • Botka László eközben a Népszavának adott interjújában hűti le az összefogáspárti kedélyeket:

    A baloldali szavazók tiszteletre méltó, ám romantikus ábrándja, hogy ha a demokratikus ellenzék összefog, akkor nem marad el a siker. Ez azért sem igaz, mert a választásokig vélhetően hetente új szervezetek jelentik majd be, hogy jelöltjeiket elindítják 2014-ben.

  • Gazdasági növekedés jön, és emeljük a béreket, mondja Simicskó. Csakhogy az emberek ezt nem nagyon hiszik: egy ma publikált kutatás szerint gyermekük esetében a szülők harmada külföldi továbbtanulást és közel felük külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tart. Magyaroszág, higgye el, hogy jobban teljesít, olvassa a papírjából Simicskó. Azt már fejből mondja, hogy neki most születik a harmadik gyereke. Ettől a T. Ház női tagjai hangosan kezdenek zsémbelni. Vadai Ágnes és mögöttem Szabó Rebeka is felfortyant ettől