Ez a poszt a következő Percről percre része:

Most Szél Bernadett olvasott be durván

Az LMP megindította kampányát, Bajnaitól Gyurcsányon át Orbánig mindenkinek nekiment. Új botrányok híján régi lemezek pörögnek a Parlamentben: a képviselők a földpályázatokkal, a Munka Törvényével és a bajai kamuvideóval próbálják sarokba szorítani ellenfeleiket.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • hogy elveszik a kiemelt nyugdíjaikat. Bár a Jobbik ismét napirendre akarja vetetni erről szóló javaslatát, a Fidesz megint le fogja azt szavazni. Mikor a Jobbik legutóbb nekifutott ennek, a javaslat napirendre vétele mindössze 41 igen szavazatot kapott (nyilván a jobbikosoktól), 240-en szavaztak ellene, négyen pedig tartózkodtak. A nemzeti radikálisok javaslatának egyébként ez a címe: 

    A szovjet megszállást követő szocialista rendszerek által biztosított politikai nyugdíj-privilégiumokmegszüntetéséről és a szocializmus áldozatainaktársadalombiztosítási kompenzációjáról

  • A Jobbik részéről Sneider Tamás "Az egészséghez való jog kikerült az Alaptörvényből? címmel nyújtott be interpellációt, erre a kérdésre akár mi is felelhetnénk Szócska Miklós helyett: nem került ki, a XX. Fejezetnél tessék keresni! A szintén jobbikos Kepli Lajos egy címében erősen LMP-s hangulatú - szerepel benne a "mutyi" -  interpellációval készül, amiben a Közgép újabb ügyeit fogja elénk tárni. Várjuk már!

  • Már a múlt héten is nagy igyekezettel tematizálta a bajai kamuvideós ügyet, ma Gulyás Gergely próbálja kibogozni, hová is vezethettek azok a bizonyos szálak. De nagyon csalódottak lennénk, ha a többi kormánypárti felszólaló nem ingatná a fejét, hogy hát ezek a szocialisták, már megint...

  • Az MSZP részéről hétfőn Harangozó Tamás a földpályázatok vizsgálatára kezdeményezett bizottság elkaszálása miatt interpellálja az agrárminisztert – érdekesség, hogy a folyamatos botrány övezte földpályázatok ügyében a szocialisták mellé a Jobbik is felsorakozott. Simon Gábor a tényleg egy kádárista kísértetváros-projektre emlékeztető ócsai lakóparkot dörgöli majd a Németh Lászlóné orra alá, Gúr Nándor pedig úgy tűnik, megint talált valamit a munka törvénykönyvében, ami a munkavállalókat sújtja.

  • Volt, aki a csernobili katasztrófa utáni legsúlyosabb atomerőmű-üzemzavarnak tartja a 2003-as paksi szivárgást, amikor radioaktív nemesgázok jutottak a levegőbe. A hivatalos kommunikáció szerint a sugárzás elenyésző volt, de civilek arra is felhívják a figyelmet,hogy az Atomerőmű beteges módon titkolózik az ügyben, az Energiaklubnak hat (!!!) évre volt szüksége ahhoz, hogy az adatokhoz hozáférjen. Na ezt az ügyet fogja egy kicsit megpiszkálni az LMP-s Szél Bernadett, aki a hét érintett – de nagyobb sugárdózist állítólag nem kapott – munkás kártérítése ügyében fog interpellálni.

  • Für Lajosra fognak emlékezni

    Napirend előtt a parlament Für Lajos volt MDF-es országgyűlési képviselőre emlékezik. A 83 éves Für október 22-én halt meg. Az Antall-kormányban honvédelmi miniszterként szolgált, majd Antall halála után ő lett az MDF elnöke. Utána elég fordulatosan alakult a politikai karrierje, végül 2007-ben egészen a Magyar Gárdáig jutott el. De keddi cikkünkben ott van minden fontosabb infó.

  • Kevesen tudják, de a politikusnak azért elég zéró Für Lajos maradandót bírt alkotni a Magyarországon annyira nem elterjedt progresszív történetírói irányzatban, a mikrotörténelemben. Csak ajánlani tudom például a Berceli zenebonát, ami a szélesebb közönség előtt lényegében ismeretlen XVIII. század mindennapjait mutatja be egyetlen, szövevényes peren keresztül. Itt olvashatnak róla egy ismertetőt, de mondom, tényleg jó könyv, érdemes elolvasni!

  • Több országgyűlési képviselő is Lou Reed-dalokat osztott meg a Facebookon, a PM-es Szabó Rebeka a Perfect Day eredeti változatát, a KDNP-s Rétvári Bence a dal 2001-es, Pavarottival közös verzióját.

    Különösen szép gesztus ez a droghasználat szigorú büntetése mellett kiálló párt politikusától, az énekes ugyanis a sok pia és drog miatt idén kapott új májat. A Heroin c. dal szerzője egy korábbi interjújában még arról is beszélt, hogy a '70-es évekből nagyjából semmire nem emlékszik. Ha a KDNP elnöke, Semjén Zsolt szerint Mick Jagger maga az ördög, vajon kicsoda Lou Reed?

  • Semennyit, mert ma Lezsák Sándor kezd levezető elnökként, Szűcs Lajos és Göndör István jegyzők segítik. Kollégánk szerint viszont a legjobb pénzeket manapság azzal lehet keresni, ha valaki beszáll a parlamenti tudósítók illegális bukméker-bizniszébe: a kialakult szokás szerint nagyon jó szorzókkal lehet arra fogadni, hogy Kövér László hány perces késéssel kezdi meg az ülést. 

  • Üdv minden Index olvasónak! Itt Szilágyi László, a PM képviselője. Kicsit még hézagos a T. Ház, pedig „a kétharmad áll, mint a cövek.″ Először Für Lajosra emlékezünk.

  • A Für Lajosra való emlékezés után Szél Bernadett keményen indítja a napirend előtti felszólalásokat: mindkét oldalt odacsap. Orbánt azzal vádolja, hogy katonai sorfal előtti pártrendezvénnyé változtatta október 23-át, nem a forradalomra, hanem a fülkeforradalomra, nem a szabadságharca, hanem a rezsiharcra emlékezett. Eközben a másik oldalon bukott miniszterelnökök próbálkoztak, akiket saját közönségük is kifütyült, mert nincs mondanivalójuk az ország sorsáról. A nép eközben mit csinált? Békésen kirándulgatott, "kipihente a politikusokat".

  • A Szél Bernadettnek válaszoló Rétvári Bence at rója fel, hogy az "Együtt tették tönkre az országot" jelszót eredetileg a békemenetes Civil Összefogás Fóruma alkalmazta - Gyurcsányra és Bajnaira.

  • Hűha, ilyet eddig még nem hallottam Szél Bernadettől! Az LMP társelnöke társelnök-társát, Schiffer Andrást megszégyenítve ment neki Bajnainak, Mesterházynak, Gyurcsánynak és Orbánnak, egyszerre. És ez egyáltalán nem hülyeség, a 2014-es választásokon ő lehetne az egyetlen női listavezető, ahhoz viszont addig fel kellene az LMP-nek építenie őt, hogy szakpolitikusból vérbeli pártpolitikus lehessen. Az ilyen beszédek erre pont jók.

  • De azért érezhető elégedettséggel említi meg, hogy a Műszaki Egyetem előtt a színpadon vesztek össze a baloldali politikusok. 

  • Jobbra-balra lő Szél Bernadett napirend előtt, könnyű neki. "Az acsarkodás és az agresszió ünnepévé tették az ünnepet", ez nagyjából helyes helyzetértékelés. "Mindenkinek elment az esze?!" - kérdezi. "A békemenetet háborúba küldi a nagyvezér" - értékelte a Fidesz-ünnepséget. Rétvári államtitkár szerint helyénvalóak voltak a külsőségek, a történelmi zászlók és a katonai sorfal.
    És újra megmagyarázza, hogy Brüsszel nem Moszkva.

    Tatabányán, ahol én koszorúztam, a helyi politikai szónok egyenesen egyenlőségjelet tett a két város közé.

  • Ahogy láthatják a kedves Olvasók, ma is egy parlamenti képviselő szakkommentálja az ülésház történéseit. Ezúttal Szilágyi László független (PM-es) képviselő vesz részt a közvetítésben!

  • A KDNP-s Kalmár Ferenc András, aki szerint nincs etnikailag egységes állam az EU-ban, és a finnországi svédektől a moldáviai gagauzokig számtalan népnek sikerült kivívnia az autonómiát. A kormánypárti képviselő a székely autonómia érdekében végrehajtott Nagy Menetelést méltatja, és azt mondja, hogy a - nyilván román - állami egységet a "sztalinista" politikusoktól kell félteni. Azért a sztálinizmust nem kéne az autonómia ellenségeként említeni, hiszen Erdélyben utoljára 1952-ben létezett területi autonómia.

  • Ők újrázhatnak a PM-ből 2014-ben

    Szakkommentátorunk, Szilágyi László egyébként az Együtt-PM szövetség 2014-es egyéni jelöltje lesz Esztergomban. A Párbeszéd Magyarországért Párt a hétvégén fogadta el országos listáját, EP-listáját és az egyéni jelöltjeiket. Szabó Tímea vezeti az országos listát, Jávor Bendek Brüsszelbe menne, egyéniben pedig Tordai Bencének vannak a legjobb esélyei. A teljes lista és az esélylatolgatások erre.

  • állítja Semjén Zsolt, aki szerint a romániai magyarokat a román politika "pofozóbábuknak" használja. Semjén állítja, hogy a magyarság soha nem kért semmi olyat, ami nem bevett gyakorlat az Európai Unióban. 

  • Kalmár szenátor a Székelyek Nagy Meneteléséről. Messziről indít, Adenauert idézi. Aztán a lényeg: "Nem kérünk kevesebbet, mint ami a többi nemzetnek jár."
    Autonóm Székelyföldért demonstráltak 120 ezren. Az Együtt2014-PM is kiállt a területi és kulturális autonómiáért, ami miatt nagy veszteségeket voltunk kénytelen hirtelen elkönyvelni, elbúcsúzott tőlünk 3 ismert alak. Innen szép a győzelem! 

    Na, és most Semjén, ugyanerről. Nem látom a lovát.

  • állítja a szocialista Józsa István, aki szerint a tervezet kitömi a Fidesz patronáltjait.

  • Ők búcsúztak az Együtt-PM-től a székelyek miatt

    Szilágyi arra utal, hogy a hétvégén három értelmiségi is hátat fordított Bajnai Gordonnak, amiért az Együtt-PM is támogatta - mit támogatta, részt is vett rajta! - a Székelyek Nagy Menetelését.

    A helyük tehát ott van a CÖFmellett. Úgy teszik magukévá a Fidesz nacionalizmusát, amiként a Fidesz a Jobbik rasszizmusát. Forog a gyomrom. Azért írtam e sorokat, nehogy valaki azt higgye, bármi közöm is lenne Bajnai Gordonhoz a jövőben. És szégyellem, hogy a múltban volt valamilyen szinten közöm.

    - írta egyikük, Ara-Kovács Attila, aki még a Medgyessy-érában dolgozott a Külügyminisztériumban. 

  • nem más, Kövér László, akinek hivatala 25-ször nagyobb pénzt kap, mint a Magyar Vöröskereszt - tudjuk meg Józsától, aki ezután olyan párokat állít fel, mint a protokoll-tanácsadók vs. hajléktalanok. Kicsit csalódottak vagyunk, mert hiányzik a mindennél demagógabb felszólalásból a kormányautók vs. lélegeztetőgépek ellentét. 

  • Ha igen, akkor csak azért, mert Cséfalvay Zoltán még nem kezdett bele a mantrába, melynek kezdősorát szerintem már minden kedves olvasó ismeri: "Önök mondják ezt, akik elvették a 13. havi nyugdíjat?" 

  • Persze, AKA, de ez sem nacionalizmus, sem pedig rasszizmus, még ha forog
    is a gyomra. Erről írja a Kettős Mérce: szörnyű, hogy ebben az országban
    azok állnak ki sokszor nagy hangon a határon túli magyarok mellett, akik
    saját magyarországi kisebbségeikre magasról tesznek, de még szörnyűbb,
    hogy sokan, akik a magyarországi kisebbségek mellett kiállnak, nem értik
    meg, miért fontos ezt megtennünk a határainkon túl, a magyar kisebbség
    védelmében.

  • Az elszegényedés költségvetése: Józsa képviselő úr sorolja a számokat, csak kapkodjuk a fejünket. Egy szűk kisebbség még jobban jár, de a többiek sokkal rosszabbul. "A költségvetés nyertese egyértelműen Kövér László", tényleg, hol van??? Protokollra 8x annyi pénz lesz, mint hajléktalanokra, csökken az összevont egészségügyi szakellátás büdzséje, erről én is írtam a minap. Cséfalvay államtitkár most belövi nekünk az altatót. 13. havi nyugdíjazik, mintha ez válasz lenne a 2014. évi költségvetés aránytalanságaira.

  • Balczó Zoltán szerint egy csomó olyan diadalittas szlogent sikerült berakni a költségvetés tervezetébe, mely konkrétan nem igaz. Például nem kerültünk ki "véglegesen" az "adósságcsapdából", vagy "mi magunk is tudjuk finanszírozni a hiteleket". A jobbikos politikus nem akarja mentegetni a szocialistákat, de azért arra is rámutat, hogy a kormány annyira nem jeleskedett az államadósság csökkentésében.

  • Pedig Balczó Zoltán meg is jegyzi, nem az elmúltnyolcévet akarja mentegetni, azonban felemlegeti, hogy 2001-2002-ben, a Fidesz utolsó évében mennyi pénz ment el adósságszolgálatra, azaz az államadósság kamatainak megfizetésére. Rendes jobbikoshoz illően az adósságszolgálat felmondását ("újratárgyalását") követeli a Jobbik alelnöke.

  • Az államtitkár jól megvédte a leszakadás és a további szegényedés költségvetését. Mi pedig ma kampány indítottunk az egykulcsos adó eltörléséért. Az egykulcsos adóval tízből nyolcan rosszul járnak, és 50 ezer munkahely szűnt meg miatta.

  • Leesett az állam Balczó Zoltán józan monetarista szemléletet tükröző, "elismert pénzpiaci elemzők"-re hivatkozó felszólalását hallgatva. Hát a Jobbik nem csak imázskampányában nyúlja a néhai SZDSZ-t?