MÁV Informatika: újabb vádemelési javaslat

2013.10.29. 08:08

Jelentős értékre elkövetett orgazdaság és más bűntettek miatt vádemelési javaslattal zárta le a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya a MÁV Informatika Zrt.-nél másodszor lefolytatott nyomozást, írja a Magyar Nemzet. A Fővárosi Főügyészségre megérkezett dokumentumban a rendőrség tizenkét emberrel szemben tett vádemelési javaslatot.

A rendőrség szerint a MÁV Informatika vezető beosztású tagjai indokolatlan szerződéseket kötöttek különféle vállalkozásokkal, ezeknek a képviselői tízmilliós összegeket vettek fel a cégtől olyan munkákért, amelyeket el sem végeztek, a társaságot így mintegy 30 millió forint vagyoni hátrány érte.

A rendőrség szerint alapos a gyanúja annak is, hogy a társaság vezető tisztségviselői olyan utazásokon vettek részt, amelyek valódi célja magánjellegű volt, és ezzel újabb több millió forint kár érte a céget. A nyomozó hatóság azt is megfogalmazta, hogy a volt vezetők több embert tényleges munkavégzés nélkül foglalkoztattak és fizettek, amivel 40 millió, összességében tehát csaknem 80 millió forint kárt okoztak a vasúttársaságnak.

A nyomozás még 2009. november 16-án indult hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen, miután a közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter visszaélésekről tett feljelentést , a rendőrség 2012. május 18-án tett vádemelési javaslatot 14 volt vezető tisztségviselő ellen. A Fővárosi Főügyészség tényállási elem, illetve kétséget kizáróan bizonyítható bűncselekmény hiányában 2012 augusztusában az ügy egyetlen gyanúsítottja ellen sem emelt vádat, és megszüntette a nyomozást.

Egy panasz nyomán azonban az ügyészség még decemberben a nyomozás folytatását rendelte el a MÁV Informatikánál. A rendőrség mostani vádemelési javaslatáról a hatásköri átszervezések miatt az I. és XII. kerületi ügyészség dönt, írta a Magyar Nemzet.