Perel a Jobbik a konyári ügy miatt

2013.10.29. 12:15

Hétszázezer forintot követel a Jobbik magánszemélyektől és újságoktól, mert a párt szerint megsértették a jó hírnevét, amikor a konyári iskola előtti incidenst a párthoz kötötték – írja a Roma Sajtóközpont.

A szeptemberi, Románia elleni bukaresti válogatott meccsre szurkolókat szállító autóbusz az útvonaláról letérve behajtott Konyárra. A busz a helyi iskolánál parkolt le, utasai kiszálltak, és tömegbe verődve skandáltak vagy énekeltek. Az egyik térfigyelő kamera néma felvételén látszik, amint egyikük egy nyilaskeresztes vagy ahhoz nagyon hasonlító drapériát feszít ki, másikuk pedig az iskola kerítése felé tart hadonászva.

Az esetről készült mobiltelefonos felvételen Gyöngyösi Jenő, a helyi nemzetiségi önkormányzat vezetője értékelte a helyzetet, jobbikosoknak nevezve a szurkolókat. A felvételen az egyik diák édesanyja is hallható, ő gárdistáknak nevezi az incidensben részt vevő férfiakat.

A Roma Produkciós Iroda felvételét a Hvg.hu, a Haon.hu és a 444 is átvette, ezért a Jobbik a felvétel készítője, Joka Daróczi János és a nyilatkozó helyi roma vezető mellett őket is beperelte.

A párt hazugságnak értékeli a nyilatkozók szavait: a kereset szerint megsértették a szervezet jó hírnevét. A Jobbik a közelgő választások miatti presztízsveszteségre hivatkozik: a felvétel szerint a párthoz köthető emberek kisgyerekek elleni fizikai támadást intéznek, holott a Jobbik ott sem volt a kérdéses időpontban Konyáron.

A keresetlevél szerint a Jobbik tart a népszerűségének elvesztésétől is. „Felperes létjogosultsága a szavazókon múlik, a bizalomvesztés, a szavazók esetleges elfordulása a politikai süllyesztőbe juttathat bármely pártot, esetlegesen fejlődését, népszerűségének növekedését gátolhatja.”

A Jobbik nem ismeretlen a településen, emlékeztet a hírügynökség. Konyár akkor került a címlapokra, amikor egy, a cigány gyerekek fizikai bántalmazását méltató, arról hétköznapi gyakorlatként beszámoló pedagógus beszédét tartalmazó videó felkerült az internetre. Az állami intézmény fenntartója nem sokkal később menesztette Vígh Szilárdot, akiért később a Jobbik szimpátiatüntetést tartott a faluban.

A Roma Sajtóközpont szerint új fejlemény a párt érvelésében a cigányok iránt érzett társadalmi felelősség kifejezése, ami a bírósági iratban is megjelenik: „ingadozó, nem biztos szavazók, azonnal igazolva látták azon híreszteléseket, melyek szerint a jobbikosok cigányellenesek. Ez különösképpen sértő és hátrányos felperes számára akkor, amikor a köz érdekében dolgozik, nem feledve a hazánkban kisebbségben élőket, külön időt és energiát szentelve a beilleszkedésükre, a valós segítségnyújtás feltételeinek a kidolgozására.”

Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) vezetője, aki a perben az elsőrendű alperest, a helyi roma vezetőt képviseli majd, elmondta: az utóbbi időben több hasonló ügy is a látókörükbe került, melyekben a Jobbik jelentős kártérítési összegekért perel jó hírnevének megsértéséért. Az egyik ilyen ügyben a Jobbik 3 millió Ft-ot szeretett volna kapni. A törvényszék megállapította a jó hírnév megsértését, de a kártérítési igényt nem tartotta megalapozottnak, és a perköltségeket is a pártnak kell kifizetnie.