Molnár Gyulát börtönre ítélték

2013.10.30. 14:45 Módosítva: 2013.10.30. 17:34

A Fővárosi Ítélőtábla hivatali visszaélésért nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Molnár Gyula szocialista politikust, volt XI. kerületi polgármestert. Lakos Imre, volt XI. kerületi szabad demokrata alpolgármester hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott.

A tábla többmilliós pénzbüntetéssel is sújtotta a két vádlottat, és Molnár Gyulát két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ügyészség azzal vádolta meg őket, továbbá egy ügyvédet, hogy 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket.

A Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, így került az ügy az ítélőtáblára.

Még nem biztos, hogy le kell ülnie

A másodfokú bíróság ítélete ellen is van helye a fellebbezésnek a harmadfokú bírósághoz, de csak abban az esetben, ha a másodfokú bíróság ellen a büntetőjog szabályainak megsértésével kapcsolatos kifogás merül fel, és az elsőfokú ítélet felmentette a vádlottat.

Egy tanú a másodfokú eljárásban arról beszélt: Molnár Gyula korábban elmondta neki, hogy a milliárdos nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás támogatta kampányát, és ezt kellett viszonoznia azzal, hogy nyilvános pályáztatás nélkül adott el az önkormányzat egy sok százmilliós újbudai ingatlant az üzletember érdekkörébe tartozó cégnek.

A tanú korábbi vallomása szerint az volt Molnár Gyula szavajárása, hogy „a Leisztingerrel ne keveredjél vitába, különösen ne elszámolási vitába”. A tanút az elsőfokú büntetőperben eljáró Fővárosi Törvényszék meg sem hallgatta, most azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ezt mégis szükségesnek tartotta.

Szeptember végén derült ki, hogy a szocialisták Molnár Gyulát akarják indítani a XI. kerületben a 2014-es országgyűlési választáson. 

>>>> Így reagált Molnár Gyula és az MSZP az ítéletre