Molnár: Meghurcolnak, alaptalanul gyanúsítanak

2013.10.30. 17:18 Módosítva: 2013.10.30. 18:27

Molnár Gyula, az MSZP volt XI. kerületi polgármestere, akit szerdán másodfokon nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre, két év közügyektől eltiltásra ítéltek hivatali visszaélés miatt, közleményt adott ki „Egy sajátos politikai krimi újabb állomása″ címmel. Később az Indexnek is nyilatkozott a másodfokú ítéletről, az eljárásról és a bíróról.

Molnár telefonon a következőket mondta:

Azt mondanám, a bíró zavaros volt. Az egy órás ítélethirdetés kezdetekor még úgy tűnt, mintha felfüggesztettet adna, aztán a végén mégis letöltendőt. Ez a bíró már az ügy elején pontosan tudta, hogy elmarasztaló ítéletet akar hozni. Az ügyész, aki a magyar igazságszolgáltatási gyakorlatban a vádat képviseli, kisebb büntetést javasolt, mint amit a bíró adott, és ez mindent elárul. Ez a bíró kétszer három órát foglalkozott az üggyel, ami már hat éve tart, és amit az elsőfokú bíróság egy évig tárgyalt. A mostani bíró egy új tanút talált, akinek a vallomására épül szerintem a mostani ítélet nyolcvan százaléka. Ez az ember a munkatársam volt, alkalmatlanság miatt 2003-ban kirúgtam az önkormányzattól, lehetnek tehát ellenérzései velem szemben.

Mivel elsőfokon felmentették Molnárt, másodfokon viszont elmarasztalták, ezért a végső szót harmadfokon a Kúria fogja kimondani. A volt polgármester az Indexnek azt mondta, arra számít, hogy a Kúria viszonylag gyorsan fog dönteni, az ítélet pedig inkább az elsőfokú bíróság döntéséhez fog közelíteni, mint a másodfokhoz.

Molnár Gyula közleménye

A Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta az egy évvel ezelőtti elsőfokú ítéletet, amely engem és korábbi helyettesemet bűncselekmény hiányában mentett fel a hivatali visszaélés vádja alól.

Az elsőfokú bíróság az egyéves tárgyalási folyamat végén nyilvánvalóvá tette, hogy a vádban megfogalmazott és a sajtóban ehhez hozzátett állítások nem feleltek meg a valóságnak, az ügyészség állítása megalapozatlan, a vádiratban foglaltak nem állják meg a helyüket, semmilyen vagyoni kár nem keletkezett, a folyamat minden egyes lépése törvényes volt.

A 6 éve tartó eljárásban egyetlen bizonyíték vagy tanú, még a vád koronatanúja sem támasztotta alá sem a vagyoni kárt, sem az eljárás szabálytalanságát. Sőt az ügyészség is elismerte, hogy nem érte kár a kerületet és az elsőfokú bíróság eljárása kifogástalan volt. Ennek ellenére a másodfokú bíróság pusztán vélelmekre alapozva megváltoztatta a döntést.

A mindössze két napon át tartó másodfokú eljárás során a bíróság egyetlen tanút hallgatott meg, egy általam 2003-ban elbocsátott egykori munkatársamat, aki a vád tárgyát képező 2006-os ügyről értelemszerűen semmilyen információval nem tudott szolgálni. Az új tanú vélelmei és sejtései azonban felülírtak minden eddigi szakértői véleményt és tanúvallomást, és elegendőnek bizonyultak ahhoz, hogy a hosszú évek nyomozati és bírósági eljárását zárójelbe téve másodfokon maga a bíró vesse fel a vád megváltoztatását az ügyész helyett! Innen már csak egy lépés a Tanú című film, amelyben az ügyvéd kér súlyosabb ítéletet a védencére.

Ha 6 évvel a feljelentés után, 7000 oldalas nyomozati anyaggal, több tucat tanúval és szakértővel, 7 éves eljárás után egyik napról a másikra ekkora változás következik be, akkor vagy az igazságszolgáltatás szakmaiságában, vagy függetlenségében van okunk kételkedni.

Bízom benne, hogy a jogerős ítélet a lehető leghamarabb megszületik, és emelt fővel állhatok azok elé, akik nevében engem meghurcolnak és alaptalanul gyanúsítanak.

Molnár Gyula,

Újbuda volt polgármestere

Az MSZP kíváncsi és szolidáris, Szanyi fehérorosz módszereket emleget

A szerdai ítélet után az MSZP szolidaritását fejezte ki Molnár Gyulával. Közleményükben azt írják, az MSZP volt XI. kerületi polgármesterét első fokon bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság, másodfokon azonban elítélte, és mivel a két ítélet teljesen ellentétes egymással, így kíváncsian várják a Kúria harmadfokú ítéletét.

Szanyi Tibor a Facebookon kommentálta az ítéletet:

A keleti nyitás jegyében fehérorosz módszerekkel "kampányol" az orbáni hatalom!:(

DK: Minden demokrata számára elfogadhatatlan 

Az ítéletre a Demokratikus Koalíció is reagált (Molnár egyik volt alpolgármestere, Bács Márton ma a DK XI. kerületi elnöke). Gyurcsány pártja gyalázatosnak nevezi az ítéletet és arról beszél, hogy a vitatott beruházás a kerületnek csak hasznot hozott, az elsőfokú felmentő ítéletet követő másodfokú döntést pedig nem előzte meg új bizonyítási eljárás.

A DK szerint a Molnár-ítélet végső tanulsága is az, hogy őket is be kell venni az ellenzéki összefogásba.

Az ítélet minden demokrata számára elfogadhatatlan. Az orbáni önkény koncepciós perekkel akar eltakarítani mindenkit, aki útjában van. A DK szolidaritást vállal a két ártatlanul meghurcolt politikussal, egyúttal figyelmeztetjük a demokratikus ellenzéket. Muszáj összefognunk, összekapaszkodnunk, kiállnunk egymás mellett, hogy erőt mutassunk az elszabaduló hatalmi tébollyal szemben.

Az ítéletről megkérdeztük az Együtt-PM véleményét is, reagálásukat még várjuk.