Itt a parfümillatú nacionalizmus

2013.10.31. 09:44
Benetton-reklámfilmhez hasonló, fiatalos, színes, kutyás-focizós kampányfilmmel jelentkezett a Jobbik néhány napja. A párt már egy ideje szeretne megszabadulni a nevéhez kapcsolódó „rasszista”, „antiszemita”, „szélsőséges" jelzőktől, új kampányfilmjével, óriásplakátjaival pedig amellett, hogy erre tesz kísérletet, egyértelműen onnan próbál meríteni, ahol egyébként is népszerű: a fiatalok köréből. A párt vezetősége szerint hiba volt eddig nem mutatni ezt az arcukat, a keményvonalas jobbikosok a párt elpuhulásáról beszélnek, míg elemzők szerint ez az arculatváltás rövid távon növelheti a párt népszerűségét.

Szociológiai karakter

Dúró Dóra szerint szó sincs pálfordulásról, ahogy néhányan jellemezték a Jobbik Facebook-oldalán az új kampányt: „a pártnak mindig is megvolt ez az arca, ez a szociológiai karaktere, csak eddig nem domborítottuk ki, ami hiba volt”. Ezzel az új kampánnyal azonban szeretnék pótolni a hiányt. A politikus szerint ez egyrészt a fiatalok felé szóló üzenet: értékelik és megköszönik, hogy a fiatalok kormányképesnek látják a Jobbikot. Másrészt üzenet mindenki felé, hogy lássák: a felmérések szerint a fiatalok körében a Jobbik a legnépszerűbb párt.

Untitled-1

Dúró szerint a kampányt saját kutatási eredményekre, belső felmérésekre alapozták, és remélik, hogy ezzel ugyanúgy sok embert szólítanak meg, mint korábbi, egészen más jellegű kampányfilmjeikkel. De hangsúlyozta, emellett megfér a Gárda melletti kiállás is. „Ez a film az egymásra találás, a Jobbik és a fiatalok egymásra találása” – mondta, hozzátéve: remélik, hogy egy ilyen kampány nem bizonytalanítja el a kemény jobbikos tábort.

Természetesen tartottak attól, hogy néhányan rosszul reagálnak majd rá, hogy sok szavazójuknak nem fog tetszeni, de a jobbikos politikus szerint még a párt vezetőségét is meglepte, mennyire pozitívak lettek a visszajelzések . A filmet egyébként ugyanazokkal az emberekkel készíttették, akikkel a korábbi videóikat.

Nem kell bizonygatnunk az ideológiánkat

Vidéki Jobbik-aktivisták szerint ez a valaha volt egyik legjobb Jobbik-plakát és -kampány, amivel csak nyerni fognak szavazókat, és nem veszíteni. Szerintük az a kritika, hogy ezzel a párt elveszítené erős karakterét, azért nem állja meg a helyét, mert ugyanazokkal a kérdésekkel és problémákkal foglalkoznak most is és ezután is, mint régen.

Nem kell a Jobbiknak úton útfélen bizonygatnia az ideológiáját, abban semmi változás nem állt be.

A kérdésre, hogy nem félnek-e attól, hogy ha elvész pont az az arculat, amivel ilyen sikereket értek el, akkor szavazókat is veszítenek, és esetleg egy hozzájuk képest is jobbra elhelyezkedő párt, mint a most alakult Magyar Hajnal, szavazókat visz el tőlük, azt válaszolták: ettől tartanak, de a Magyar Hajnal messze nem olyan jelentős, hogy ez komoly problémát jelenthessen.

A jövőt nem lehet megállítani - Jobbik

Már csak a néger hiányzik

A Magyar Hajnal oldalán maga Lenhardt Balázs, a Jobbikból egy éve kilépett független képviselő írt cikket a Jobbik új kampányáról. „A kampány a Benetton ruházati cég hirdetéseire hajaz színeivel és fiatalos imázsával, már csak a néger hiányzott róla! Lehet, hogy nemsokára lesz az is!” – írja, majd hosszan kifejti, miért szörnyű ez az új irány a Jobbik részéről:

Aki ezzel akar „politikai terméket” eladni, az egyéb gazemberségre is képes! Ez a videó esszenciálisan foglalja össze azt az árulást, amivel a Jobbik otthagyta a korábbi elveket: az elszámoltatást (20 évet a 20 évért...ha-ha-ha!), a valódi rendszerváltás követelését, és teljesen belekurvulva a jelen korba, nem pedig megváltoztatni kívánván azt, a lehető legigénytelenebb, legtrendibbnek gondolt módon árulja magát.

De Lenhardt azt is megválaszolja, hogy ki a film célközönsége, és miért nem fogja elérni célját. Szerinte a film a „kereskedelmi csatornákat és megasztárokat bámuló zombiknak” készült, akiket azzal akar megfogni a jobbik, hogy „hú ezek milyen jó fejek?!” Lenhardt szerint azonban elég lesz majd, ha a híradóban elmondják párszor, hogy a „rossz, szélsőséges, listázó és menetelő Jobbiktól félni kell”, és az emberek már nem is szavaznak a pártra. Az exjobbikos szerint viszont elveszítik a „gerinces" szavazóikat.

A Jobbik Facebook-oldalán is megosztotta a szimpatizánsokat az új kampány: „Nekem elmaradt a kemény fellépés jellege, ami miatt a hideg rázott gyakran! Ez kicsit langyosra sikeredett szerintem is! pont amit eddig képviselt az hiányzik belőle többek között határozott fellépés és a nemzet tudatosság se zászló se egyenruha se egy kemény mondat majd talán a következő! Adjon az Isten!" − írja egyikük, míg más szerint az eddigi arculattal nem lehetett továbblépni: „Nem lehet népszerűsíteni egy jobboldali pártot vonuló bakancsokkal. Az üzenet a lényeg, pozitív legyen a jövőre vonatkozóan." 

A buli színe

buli szine mszp
Fotó: MSZP

Krekó Péter, a Political Capital vezetője szerint a Jobbik új imázskampánya hasonló logikát követ, mint az MSZP 2005-ös „A buli színe” kampánya. Ez is kifejezetten a fiatalokat célozza, de míg az MSZP azért startolt rá a fiatalokra, mert a 25 éven aluliak körében nagyon rosszul álltak, addig a Jobbik egy olyan területre erősít rá, ahol kifejezetten jól szerepelnek. Az elemző szerint ez az a tartalék, ahonnan talán tud még meríteni a Jobbik, mert a közvélemény-kutatási eredményekből az látszott az elmúlt időszakban, hogy a párt a maga 6-800 ezres szavazóbázisát nem igazán tudja növelni.

A Jobbiknak ezzel esélye lehet generációs pártként meghatároznia magát, és arra is, hogy megszabaduljon a szélsőséges, ellenségkereső, gyűlölködő arculatától. Ez Krekó szerint külső megjelenésben mindenképp egy erős váltás, de a párt hétvégi jubileumi kongresszusán kiderült, hogy a párt által megfogalmazott üzenetek nem változtak igazán, így tartalmi váltásról nem beszélhetünk.

Fiatalos, szexi, trendi

Krekó szerint ez a kampány leginkább azokra a fiatalokra épít, akik nem igazán ismerik a Jobbikot. Azokra a fiatalokra, akik bizonytalanok, választásokkor az utolsó időszakban döntenek, akkor is leginkább külső benyomás, hangulat alapján. De arra is alkalmas lehet ez a kampány, hogy a már kialakulóban lévő negatív véleményen változtasson: a Jobbikhoz fiatalos, szexi, trendi életérzést tudnak kötni.

Az elemző szerint ez leginkább egy reakció a Jobbik részéről, mivel az látszik, hogy szavazóbázisa ha lassan is, de elkezdett korrodálni, illetve lassan szembesülnek a kiüresedés problémájával is: nehezen szólítják meg az embereket, sok témában gyakorlatilag hangosabb náluk a Fidesz. Az pedig, hogy ez nem egy negatív kampány, reakció a javuló közhangulatra is.

Bár van kockázata egy ilyen váltásnak − a tudatos, ideológiailag elkötelezett szavazóknak a felpuhulás jelének tűnhet −, de az elemző szerint rövid távon a Jobbik mégis inkább nyerni fog vele. A párton belül is vannak feszültségek, többek között amiatt, hogy 2014 után nem lehet ennyi képviselőjük a parlamentben, de ha nem lesz komolyabb botrány, akkor ezzel a kampánnyal, ezzel a nyitással akár növelhetik is a támogatottságukat. Arra, hogy egy magát a Jobbiktól is jobbra pozicionáló új párt el tudná-e vinni a radikálisabb szavazóikat, Krekó nem sok esélyt lát.

Parfümillatú nacionalizmus

Európában nem újdonság, hogy egy szélsőjobboldali párt, elkezdi magát − akár csak külsőségekben, akár tartalomban, mondanivalóban is − középre pozicionálni. Ráadásul ennek a példák többségében pozitív eredménye van.

Az egyik ilyen példa az ukrán Szvoboda párt, ami a kezdeti neonáci elemeket használó, klasszikus kelet-európai nacionalista, II. világháborús nosztalgiával dolgozó, kis támogatottságú rétegpártként indulva az utóbbi években azzal lett sikeres, hogy sikerült a legfiatalabb szavazókat megszólítania, és egy mérsékeltebb irányba mozdultak el. Nem csak megjelenésben, politikai üzeneteikben is. Mára egy tabudöntögető, erős, az ukrán identitásra építő, sok fiatal politikussal megjelenő párttá váltak, ami a közvélemény-kutatási adatokban is tükröződik.

Az elemző által említett másik példa a francia, Le Pen féle Nemzeti Front, amely az előző elnök lányának színre lépésével egy antiszemita, a posztfasiszta pártokkal kapcsolatokat ápoló, szélsőjobboldali pártból egy komoly tömegpárttá nőtte ki magát. Tudatosan a közép felé orientálódtak: maradt a bevándorló-ellenesség, az EU-ellenesség, de az antiszemitizmust már nem erőltetik.

A Fidesz árnyékában

Mindkét európai példánál fontos, hogy ezek komoly tartalmi változások is, nem csak megjelenésbeliek. A Jobbiknál egyelőre tartalmi változásról nem beszélhetünk, de az új megjelenés, a plakátok, videók jó lehetőség tesztelni a szavazótábor reakcióját és a támogatottságot. „Mindenesetre új dimenzióval bővíti a politikai teret azzal, hogy megpróbálnak a generációs jelleget is behozni a képbe” − mondja Krekó.

Mert a generációs téma Magyarországon erős politikaformáló tényező. Valószínűleg abban reménykedik a Jobbik, hogy ha ez a kampány sikeres, akkor már kevésbé szembetűnő az a probléma, hogy nem tud versenyezni a Fidesz a Jobbikot is túlharsogó EU-ellenességével. A siker azt is áthidalhatja, hogy az utóbbi időben nem igazán sikerül eljuttatni a választókhoz az üzeneteiket, igaz, Krekó szerint negatív kampány nélkül a Jobbik nem lesz képes sikeresen mozgósítani a szavazókat 2014-ben. A Jobbikról kialakult kép megváltoztatásában, a bizonytalan fiatalok megszólításában azonban komoly szerepe lehet egy ilyen imázskampánynak.

A cikket az Index Facebook-oldalán kommentelheti.