Ezért nem kell ma dolgozni

2013.11.01. 09:52

Mindenszentek ünnepe Magyarországon 2000-ben lett munkaszüneti nap, előtte ötven évig vallásos felhangjai miatt nem számított annak. November elseje, mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes "üdvözült lélek" emléknapja, és idén lépett elő a hívek számára "ajánlott" ünnepből "kötelezővé". Ez azt jelenti, hogy az egyház előírása szerint a híveknek kötelező részt venniük a szentmisén. A protestánsok ezen a napon szintén az elhunytakról emlékeznek meg. Ma már nem annyira köztudott, hogy csak az ezt követő nap, november 2-a a halottak napja, hiszen az egyházi rítusok hanyatlásával a vallásos megközelítés egyre jobban beolvad a megemlékezés laikus formáiba.

És most jöjjenek a profán tudnivalók: A budapesti temetők vasárnap estig a szokásosnál hosszabb ideig, 7-től este 8-ig tartanak nyitva. Az Új köztemetőben és a Fiumei úti sírkertben délután 5-ig ingyenesen igénybe vehető mikrobuszok segítik a közlekedést. 

Az ünnepi hosszú hétvégén a temetők felé tartó buszok, villamosok járatait sűríti a BKV, emellett több rendkívüli járatot is bevezettek: az Új köztemetőbe a 68A, a Budafoki temetőbe az 58A, a Csepeli temetőbe pedig a 38B jelzésű buszok járnak. A Budapesti Közlekedési Központ a várhatóan megnövekvő gépjárműforgalom miatt az utasoknak  azt javasolja, hogy a villamosokat vegyék igénybe. A közösségi közlekedés összes változásáról a BKK honlapján lehet tájékozódni, ha pedig valaki vonzódik az interaktív térképekhez, akkor ezt az alkalmazást ajánljuk figyelmébe.

A rendőrség szerint egyébként a megnövekedett forgalom ellenére az utakon egyelőre nincs különösebb fennakadás.

Jó észben tartani, hogy kocsival az ünnepek alatt tilos a behajtás a temetőkbe - az Új köztemető és a Fiumei úti sírkert ebben is kivétel. Ha nincs óriási tömeg, akkor az EU-országokban érvényes mozgáskorlátozott-igazolvánnyal rendelkező autók azért behajthatnak. Az adott temető vezetése pedig a nagyon idős, illetve járóképtelen, de mozgáskorlátozott igazolvánnyal nem rendelkező embereknek is adhat engedélyt a sírok autóval való megközelítésére.

Az ünnep alatt a temetőkben megerősítették a rendészeti szolgáltatást, ebben a kerületi rendőrségi egységek mellet közterület-felügyelők és a polgárőrök is besegítenek. Ma és szombaton mentőautók is készenlétben állnak az Új köztemetőben.