Gyertyákat, mécsest gyújtanak a temetőkben

2013.11.02. 07:54

Ma van a halottak napja, sokan gyertyát, mécsest gyújtanak elhunyt szeretteik emlékére és felkeresik a temetőkben hozzátartozóik sírját. A temetők vasárnap estig hosszabb ideig tartanak nyitva. A budapesti Fiumei úti sírkertben lesz központi megemlékezés.

A mindenszentek ünnepét követő halottak napja, november 2. fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává.

Vasárnapig a fővárosi temetők reggel 7 órától este 8-ig látogathatók. Autóval csak az Új köztemetőbe és a Fiumei úti sírkertbe lehet bemenni, ezekben ingyenesen igénybe vehető, 8 és 17 óra között közlekedő mikrobuszok segítik az idősek, rászorulók közlekedését.

A temetőkben megerősítették a rendészeti szolgáltatást, illetve a kerületi rendőrségi egységek, közterület-felügyelők és a polgárőrség tagjai is járőröznek a forgalmas napokon. Pénteken és szombaton mentőautók is készenlétben állnak az Új köztemetőben.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az ünnepi hosszú hétvégén egyes buszok, villamosok sűrűbben járnak a temetőket érintő vonalakon, emellett több rendkívüli járatot is indítanak: az Új köztemetőbe a 68A, a Budafoki temetőbe az 58A, a Csepeli temetőbe pedig a 38B rendkívüli autóbuszjáratokkal is el lehet jutni. A BKK az utasoknak a várhatóan megnövekvő gépjárműforgalom miatt azt javasolta, hogy a villamosokat vegyék igénybe.

A BKK legfrissebb tájékoztatása szerint Mindenszentek ünnepéhez hasonlóan ma, halottak napján is zavartalanul el lehet jutni a budapesti temetőkhöz közösségi járatokkal. A rendőrség sem tud semmilyen fennakadásról.   • Hírek
  • Hírek