no

A püspök kiakadt Hegedűs Lórántra

2013.11.04. 19:06

Szabó István református püspök közleményt adott ki a Parókia.hu-n a november 3-án a Szabadság téri református templomban történtek kapcsán.

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke az illetékes egyházmegye esperesét sürgősséggel fegyelmi felelősség megállapítására irányuló vizsgálatra kérte fel arról, "hogy ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e a lelkészekről szóló törvény 91.§-a 1) a, h; i; j; pontjainak, vagyis megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét".

"A vizsgálat lefolytatásáig csak megütközésemet tudom kifejezni, hogy egyházunk közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek, aminek politikai hasznát máris ki-ki maga láthatja, ám egyházunk tisztességének és a lelkipásztori szolgálat becsületének okozott kára beláthatatlan" - írja Szabó István püspök. A Református.hu-n hosszabb értekezés olvasható a témában.

A Szabadság téren vasárnap, az első bécsi döntés 75. évfordulójára időzítve avatták Horthy Miklós mellszobrát. A Hazatérés temploma előtti, a Jobbik által kezdeményezett szoboravatásra ellentüntetők is érkeztek, közülük sokan sárga csillagot viseltek. A két csoportot rendőrsorfal és biztonsági emberek választották el.