Hajánál fogva verte a terasznak élettársa fejét

2013.11.04. 11:47
Beismerő vallomást tett élettársa, Sánta Terézia ütlegeléséről Balogh József. A parlamenti képviselő korábban a házukat őrző vak komondorra fogta, hogy a nő miért szerzett komoly fejsérüléseket. Az ügyészség szerint azonban a hivatalos szervek előtt megváltoztatta korábbi álláspontját.

Súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt hallgatta ki gyanúsítottként Balogh József országgyűlési képviselőt a Központi Nyomozó Főügyészség.

Balogh József
Balogh József
Fotó: Ujvári Sándor

Az ügyészség közleménye szerint megalapozott a gyanú, hogy a képviselő saját kezével bántalmazta élettársát.

A dokumentumból kiderül, hogy Balogh József négy-öt alkalommal „a közepest meghaladó erővel, ököllel” ütött a nő arcába, amikor 2013. április 28-án hajnali hat körül egy családi eseményről érkeztek haza a Fülöpházán lévő tanyájukra. A képviselő a gyanúsítotti kihallgatáson a szándékosságra is kiterjedő, teljes körű beismerő vallomást tett.

A vallomásból az derül ki, hogy az ittas képviselő minden előzmény nélkül támadt élettársára, akit az ütlegelés után a hajánál fogva is bántalmazott: egy alkalommal a terasz fából készült korlátjához verte a fejét. A kiáltásokat hallva Balogh József nevelt fia kelt az asszony védelmére, aki így el tudott menekülni a helyszínről.

A bántalmazás következtében a nő darabos orrcsonttörést, többszörös járomcsonttörést és egyéb sérüléseket szenvedett. Ezen sérülések nyolc napon túl gyógyulóak. A Btk vonatkozó passzusa szerint, ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető súlyos testi sértés bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az eset után Balogh azt állította az Indexnek, hogy nem emlékszik arra, mi történt az esküvői buli után. A képviselő szerint a nő – ittasan – áteshetett a család házőrzőjén, a vak komondoron.

Nyáron a megvert nő, Sánta Terézia a Blikknek azt nyilatkozta, hogy helyreállt a családi béke, sőt össze is házasodik a képviselővel. A lépéssel kapcsolatban a sajtó azt gyanította, hogy a nő a képviselő elleni vallomást akarja megúszni így. Valójában a büntetőeljárásról szóló törvény szerint a tanúvallomást nemcsak a házastárs, hanem az élettárs és a jegyes is megtagadhatja. Sánta Teréziát tehát, akár összeházasodnak, akár nem, nem kényszeríti semmi, hogy vallomást tegyen.

A Fidesz még májusban kizárta soraiból a gyanúba keveredett képviselőt, az Országgyűlés pedig szeptember 16-i határozatával felfüggesztette Balogh József mentelmi jogát.