Kövér elvette Ujhelyitől a hétfői parlamenti ülés vezetését

2013.11.04. 09:49
Kövér László házelnök személyes döntése alapján nem vezetheti a hétfői parlamenti ülést a szocialista Ujhelyi István. Az Országgyűlés szocialista alelnöke lett volna „főműsoridőben” a levezető elnök, helyette azonban egy kormánypárti alelnök ülhet fel a pulpitusra. Ujhelyinek nem indokolták, miért vették ki a szokásoknak megfelelő beosztási rendből.

Nem vezetheti Ujhelyi István a parlament hétfői plenáris ülését – erről Kövér László fideszes házelnök munkatársai szóban értesítették az ellenzéki politikust, tudta meg a Népszabadság.

Az Országgyűlés MSZP-s alelnökét a múlt héten többször is keresték telefonon, hogy adja vissza a hétfő délután 14 és 17 óra közötti időszakra szóló levezető elnökséget. Ujhelyi az Indexnek elmondta, hogy a telefonhívásokból nem derült ki, miért szeretnék megváltoztatni a beosztási rendet. Bár kérte, erre a kérdésre nem kapott választ. Végül a sikertelen egyezkedés után arról értesítették, hogy a házelnök, Kövér László elnöki döntéssel levette őt a listáról, helyére pedig egy kormánypárti alelnököt tett be.

A parlamenti szokások szerint a heti ülésezést a házelnök nyitja meg – általában hétfőn 13 órakor. Az első órában Kövér László levezető elnökként bent is marad az ülésteremben, majd 14 órától valamelyik alelnök veszi át a helyét.

A beosztási rendet a parlamenti titkárság készíti el, ügyelve arra, hogy az alelnökök – a kormánypárti Jakab István, Lezsák Sándor, Latorczai János, a jobbikos Balczó Zoltán és a szocialista Ujhelyi István – nagyjából hasonló időtartamban töltsék be a levezető elnökséget a hét különböző napjain, a televíziós közvetítés idején, valamint az éjszakai órákban.

Ujhelyi gyanúja szerint az állhat a változtatás mögött, hogy hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök bemegy a parlamentbe, hogy válaszoljon az interpellációkra, egy kormánypárti levezető elnök pedig kényelmesebbé teheti a fellépését.