Nem volt szabálytalanság a Rám-szakadéki tűzoltó-balesetben

2013.11.04. 17:28

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakmai vizsgálata szerint a tűzoltók a szabályoknak megfelelően jártak el, amikor halálos balesetet szenvedett egy mentést végző tűzoltó november 1-én a Rám-szakadékban.

Megfelelő volt, mind a tűzoltók felkészítése, mind a védőfelszerelés. "Ez az eljárás így kell hogy történjen, így kell hogy végrehajtsák a kollégák ezt a feladatot" - fogalmazott Bérci László, az OKF-től.

Fix kikötési pontot kerestek

A baleset akkor történt, amikor épp fix kikötési pontot kerestek a sérült felhúzásához. Ezért nem volt még kötél a szerencsétlenül járt tűzoltón.

A dandártábornok felidézte, múlt pénteken nem sokkal 17 óra után kapták a jelzést, hogy három ember szerencsétlenül járt a Rám-szakadékban, közülük egy súlyos sérüléseket szenvedett.

A riasztásra a helyszínre indultak az esztergomi és a szentendrei egységek is, meghatározták a sérült helyét és két oldalról, alulról és felülről is hozzáláttak a mentéshez.

A mentést fentről megkezdő páros fix kikötési pontot keresett a sérült felhúzására szolgáló, illetve magukat a tűzoltókat is biztosító kötél kikötéséhez, amikor Kövecs Gergő megcsúszott és lezuhant. Az esztergomi tűzoltó olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette.

Felkészült volt

Minden tűzoltót felkészítenek a kiképzés során ilyen jellegű mentési feladatok elvégzésére, és rendelkeznek az ehhez szükséges eszközökkel, mentőövvel, karabinerrel és kötelekkel is. Vagyis nem igazak azok a sajtóhírek, amik ennek az ellenkezőjét állítják.

Az OKF oktatási központjában megtartott sajtótájékoztatón bemutatták azokat a mentési gyakorlatokat és mászópróbákat, amelyek a kiképzés részei. A személymentési és önmentési gyakorlat során kiderült, hogy a mentésvezető minden alkalommal ellenőrzi az eszközöket, mentőövet, karabinereket, köteleket, amelyeket a bevetés során használnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport