Piroska
-1 °C
5 °C

Börtönbe mennek a korrupt pénzügyőrök

2013.11.05. 18:53

Két pénzügyőrt ítélt letöltendő börtönbüntetésre jogerősen a Debreceni Ítélőtábla. A táblabíróság büntetőtanácsa hivatali vesztegetés, társtettesként hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt az elsőrendű vádlott pénzügyőr törzsőrmestert két év, a másodrendű pénzügyőr főtörzsőrmestert pedig egy év négy hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ítélőtábla az első fokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék januári ítéletét a közokirat-hamisítás bűntett minősítéssel változtatta meg, egyebekben helybenhagyta.

Az elsőrendű vádlott és két társa 2009 januárjában a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tunyogmatolcs belterületén két autó vezetőjét igazoltatta. A pénzügyőrök a járművek ellenőrzése során nagyobb mennyiségű ukrán cigarettát találtak. A hivatalban megindult jövedéki eljárás során az elsőrendű vádlott többször utalt arra, hogy egy esetleges későbbi, hasonló jellegű ukrán cigarettaszállítás biztonságos lebonyolításában, illetve a megindult eljárásban is segítséget tud nyújtani.

Másnap egy ismeretlen az elsőrendű vádlott tudtával felhívta az autóst, hogy fizessen a pénzügyőrnek 500-600 ezer forintot, hogy a lefoglalt két gépkocsit visszakaphassák. A vádlott 200 ezer forintot egy benzinkútnál át is vett az autóstól.

A Mátészalkai Vám- és Pénzügyőri Hivatal állományába tartozó vádlottaknak felelniük kellett egy másik eset miatt is: 2009 márciusában az ügy harmadrendű vádlottjának Kisszekeresen lévő házánál végeztek jövedéki ellenőrzést, és több karton ukrán zárjeggyel ellátott cigarettát találtak. Az elsőrendű vádlott felajánlotta a ház tulajdonosának, hogy 100 ezer forint ellenében eltekintenek az ingatlan további átkutatásától. A jegyzőkönyvben a pénzügyőrök csupán három karton magyar adó- és zárjegy nélküli cigaretta megtalálását rögzítették. Néhány nap múlva az elsőrendű vádlott át is vette a pénzt.

Az ügy harmadrendű vádlottjának büntetése már első fokon jogerőre emelkedett, egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott.