Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Monoklis DK-sok az asszonyverés ellen

MTI/Index
2013.11.05. 11:16
Vadai Ágnes és a női DK-sok monoklival jelentek meg a parlamentben. Latorcai János kiutasította őket, Kövér László eljárást indíthat ellenük. Az exfideszes Balogh József közben még nem mondott le.

A nők elleni erőszak ellen tiltakozott a Demokratikus Koalíció (DK) több női politikusa az Országgyűlés keddi plenáris ülésén. A napirend előtti felszólalások elhangzása után, a határozathozatalok előtt Vadai Ágnes és Szűcs Erika független országgyűlési képviselő az ülésteremben, öt másik DK-s társuk pedig az egyik üléstermi páholyban az egyik szemük környékén monoklihoz hasonló lila szemfestéssel jelent meg. A páholyban lévők egy-egy lapot tartottak fel „Fideszes fiúk! Az asszony verve jó?” felirattal.

Az ülést vezető Latorcai János országgyűlési alelnök azt mondta, Vadai Ágnes és társai az ülés rendjét súlyosan veszélyeztető módon viselkedtek. Felkérte a teremszolgálatot az egyes számú szakértői páholy kiürítésére, az ott helyet foglalókat kiutasította az ülésteremből. Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint a páholyban akciózó DK-sokat udvariasan ,„szinte elnézést kérve” kísérték ki, Vadai Ágnes és Szűcs Erika pedig öként elhagyták az üléstermet, ahova később már monokli nélkül térnek majd vissza. Latorcai figyelmeztetésben részesítette az akcióban részt vett két képviselőt, és jelezte, hogy velük szemben a házelnök várhatóan eljárást fog kezdeményezni.

Vadai Ágnes nem sokkal az akció után Facebook-bejegyzésben tudatta: az ellen tiltakoztak, hogy „az asszonyverő Balogh József még mindig képviselő és polgármester lehet”. Gréczy Zsolt pártszóvivő elmondása szerint az akcióval azt akarták kifejezni, hogy „nincsen rendben, hogy a Fidesz megtűr egy asszonyverő embert”.

Balogh József független képviselőt hétfőn hallgatta ki súlyos testi sértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként a Központi Nyomozó Főügyészség. A megalapozott gyanú szerint a képviselő és élettársa április 28-án reggel 6 óra körül érkezett haza egy családi eseményről Fülöpházán lévő tanyájukra, amikor a képviselő ittas állapotban, minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte élettársát. Balogh József először négy-öt alkalommal „a közepest meghaladó erővel″, ököllel a sértett arcába ütött, majd a hajánál fogva megragadta, és egy alkalommal a terasz fából készült korlátjához verte a fejét. Az asszony kiáltásaira Balogh József nevelt fia a sértett védelmére kelt, aki így el tudott menekülni a helyszínről.

A bántalmazás következtében a sértett nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket, darabos orrcsonttörést, többszörös járomcsonttörést és egyéb sérüléseket szenvedett. A képviselő a gyanúsítotti kihallgatáson a szándékosságra is kiterjedő, teljes körű beismerő vallomást tett – tudatta az ügyészség.

A politikus május 2-án jelentette be, hogy azonnali hatállyal kilép a Fidesz-frakcióból. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője aznapi közleményében azt írta: elfogadhatatlan, ha valaki bántalmazza szeretteit, családtagjait, és ezt a véleményét a Fidesz képviselőcsoportjának minden tagja osztja. Rogán Antal mindezt tudomására hozta Balogh Józsefnek is, aki ezt követően tájékoztatta arról, hogy kilép a Fidesz frakciójából.

Azt viszont egyelőre nem tudni, a képviselő lemondana-e parlamenti mandátumáról.