Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Ombudsmanhoz fordul a TASZ a tűcsere bezárása miatt

2013.11.05. 16:47

Alkotmányos jogokat sértett a VIII. kerületi önkormányzat a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szerint, amikor ellehetetlenítette a kerületben működő tűcsere programot. A TASZ ezért az alapvető jogok biztosához fordul.

A Kék Pont Alapítvány józsefvárosi tűcsere programjának keretében több mint háromezer intravénás drogfogyasztónak adtak steril tűket és fecskendőket, illetve begyűjtötték az elhasznált eszközöket, valamint egészségügyi és szociális ellátáshoz juttatták a függőket. A VIII. kerületi önkormányzat szerint a Kék Pont ezzel a tevékenységgel a kerületbe vonzza a szerhasználókat, az eldobált tűk pedig HIV-fertőzéssel veszélyeztetik a lakosságot, ezért szeptember közepén egyoldalúan felmondta az alapítvánnyal kötött szerződést.

A TASZ és más szakmai szerveztek viszont úgy vélik, hogy a tűcsere program az egyetlen hatékony módszer a HIV-fertőzések megelőzésére az intravénás szerhasználók körében, megszüntetése fokozza a járványveszélyt a VIII. kerületben, ahol minden mutató szerint nő a drogfogyasztás és így a fecskendők és tűk megosztásának kockázata. Ez pedig nemcsak a drogfogyasztók, de a kerületben élő többi állampolgár egészséghez, illetve egészséges környezethez való jogát is érinti, mutat rá a TASZ sajtóközleményében. Az európai uniós, illetve a nemrég a parlament által elfogadott nemzeti drogstratégia egyaránt a tűcsere programok elérhetőségének javítását írja elő egyébként.

„Naivitás azt hinni, hogy a tűcsere megszűnésével majd eltűnik a program által kiszolgált több ezer drogfogyasztó” - hangsúlyozta Sárosi Péter, a TASZ Drogpolitikai Programvezetője. „Az elmúlt években Romániában és Görögországban a tűcsere programok visszaszorítása HIV-járvány kitörését idézte elő. Mind pénzben, mind emberéletekben jóval nagyobb árat kell fizetnünk a fertőzés kezeléséért, mint megelőzéséért."