Az állam nem segít az erőszak áldozatainak

2013.11.06. 12:34

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint Magyarországon a családon belüli erőszak kezelésére kiépített rendszer egyszerűen nem működik.

A rendőrségi tétlenség, a jogi és iránymutatásbeli hiányosságok miatt nem kapnak megfelelő védelmet a családon belüli erőszakot elszenvedő nők, akiknek az állami segítségnyújtási rendszer elégtelenségeiből kifolyólag gyakran nincs más választásuk, minthogy visszatérjenek bántalmazójukhoz, írta szerdán közzétett jelentésében a jogvédő szervezet.

Magukra hagyják az áldozatokat

"Azok az emberek, akiknek a segítségnyújtás lenne a feladatuk - rendőrök, orvosok, ügyészek, szociális munkások - gyakran magukra hagyják az áldozatokat, akik nem látnak más lehetőséget, mint visszamenni bántalmazójukhoz, aminek következtében további erőszakoskodást szenvednek el" - emelte ki Lydia Gall, a jelentés szerzője, a Human Rights Watch kutatója.

A 29 bántalmazott nővel, valamint jogászokkal, bírókkal, női szervezetekkel, szociális munkásokkal, kormányhivatalnokokkal és egyéb szakemberekkel készült interjúkon alapuló jelentés tartós és brutális, a társuk által nők ellen elkövetett erőszakról számol be.

A jelentés alapját képező interjúk alanyai olyan magyar nők voltak, akiket partnereik megerőszakoltak, késsel, baltával és karddal vágtak meg, terhesen hasba ütöttek és megrúgtak, összevertek, kidobtak az erkélyről, télvíz idején bezártak a fészerbe, betörték orrukat és koponyájukat - és minden esetben kemény pszichológiai erőszaknak tettek ki.

A rendőrség nem segít

A HRW szerint a rendőrség gyakran elriasztja a nőket a feljelentéstételtől, nem él kellő hatékonysággal törvényi jogköreivel és olykor kifejezetten ellenségesen lép fel. A bíróságok nem nyújtanak kellő védelmet, ahogy az orvosok és szociális munkások részéről sem számíthatnak megfelelő segítségre a bántalmazott nők. Mindemellett a HRW szerint a szükséges ezer helyett csupán 29 férőhely van az úgynevezett krízisközpontokban a családon belüli erőszak áldozatai számára Magyarországon.

A jogvédő szervezet arra is felhívta a figyelmet, hogy 2013. július 1-ig a családon belüli erőszak nem volt különálló bűncselekmény Magyarországon, és az új tényállás is csak az erőszak legalább kétszeri megismétlődése esetére nyújt védelmet, továbbá kizárja a védett körből azokat a nőket, akik nem élnek együtt bántalmazó társukkal, kivéve, ha közös gyermekük van a bántalmazóval.A HRW közleményében arról is beszámolt, hogy az új törvény életbe lépése után készített - a jelentésben nem szereplő - interjúk alapján a helyzet a gyakorlatban nem változott július elseje óta.

Rendőrség: Minden megteszünk

A rendőrség honlapján közzétett közleményben cáfolja a HRW állításait: szerintük azokat számos ténybeli tévedésre építve, hitelesen nem azonosítható forrásokra hivatkozva fogalmazták meg. A rendőrség azt kifogásolja, hogy a HRW szerint nem volt partnerbántalmazás elleni fellépéssel kapcsolatos nemzeti stratégia, miközben az Országgyűlés 2003-ban elfogadott egy ilyen határozatot.

Azzal kapcsolatban, hogy a családon belüli erőszak nem volt különálló bűncselekmény Magyarországon a közlemény azt írja: a korábbi Btk.-ban kimerítően és pontosan szerepeltek azok a tényállások, amelyekbe valamennyi családon belül elkövethető jogsértés beilleszthető volt.

A rendőrség szerint az sem igaz, hogy a rendőrök elenyésző mértékben kapnának képzést a családon belüli erőszak témakörében: a közlemény szerint a családon belüli erőszakkal foglalkozó állami támogatású nemzeti képzési program utoljára egy, az Európai Bizottság által támogatott egy éves projekt keretében valósult meg 2010-ben, amiről elvileg a HRW is értesült.