Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Berlusconi: A gyerekeim úgy érzik magukat, mint a zsidók Hitler idejében

2013.11.06. 16:30

Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő szerint az ellene folyó eljárások miatt a gyerekei úgy érzik magukat, mint "a zsidók Hitler idejében".

A jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke egy hamarosan megjelenő könyvben így fogalmaz: "a gyerekeim azt mondják, úgy érzik magukat, mint ahogy a zsidó családok érezhették magukat Hitler uralma alatt. Tényleg mindenki ellenünk van." Az interjúkötetből, amelynek szerzője Bruno Vespa televíziós újságíró, szerdán közölt részleteket a sajtó.

Silvio Berlusconi kijelentése hatalmas felháborodást váltott ki. Renzo Gattegna, az olaszországi zsidó közösségek szövetségének elnöke kijelentette: az összehasonlítás "nemcsak helytelen és érthetetlen", de sérti az áldozatok emlékét is. A Demokrata Párt (PD) képviseletében Danilo Leva úgy vélte, a 77 éves "cavaliere" "teljesen elvesztette minden ítélőképességét". Emanuele Fiano (PD) pedig azt követelte, hogy Berlusconi kérjen bocsánatot a hasonlat miatt.

A felháborodott nyilatkozatokra reagálva Luca d'Alessandro, a PdL egyik képviselője azt mondta: a PD reakciója eltúlzott, és azt mutatja, hogy a baloldal milyen dühödten üldözi Silvio Berlusconit. 

A semmítőszék augusztus elsején adócsalásért egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Silvio Berlusconit. Az ügy miatt a szenátus november végén szavaz parlamenti mandátumának esetleges visszavonásáról. Az adócsalási ítélet mellékbüntetéseként a milánói másodfokú bíróság október 19-én két évre eltiltotta Silvio Berlusconit a közügyektől, ez azonban még nem jogerős.