Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Megjelent a narancsszínű uralkodó osztály

2013.11.06. 13:10
Orbán Viktor felcsúti helytartója és Lázár János dohányosztási tanácsadója egyaránt szerepelnek a leggazdagabbak listáján, kialakult az új fideszes uralkodó osztály – állítja az Együtt-PM. Juhász Péter szerint a miniszterelnök a családi gazdaságok felkarolásán a „saját és haverjai családi gazdaságait” érti.

Az egykulcsos adó miatt az emberek 80 százaléka rosszabbul él, mint 3 éve, néhányan viszont gazdagabbak lettek, mint bárki hitte volna. Juhász Péter, az Együtt-PM képviselőjelöltje, a Milla elnöke a párt szerdai sajtótájékoztatóján az mondta: megjelent egy új, narancsszínű uralkodói osztály: ketten közülük már a leggazdagabb 150 magyar listájára is felkerültek.

Juhász szerint a mostani rezsim „az ország módszeres lenyúlásáról szól. A kétharmaddal nem élnek, hanem visszaélnek. Erkölcstelen és tisztességtelen törvényeket alkotnak, hogy elvehessenek trafikot, földet, magánnyugdíj-megtakarítást. Bármit, amire csak a fideszes kiskirályok, kegyencek és keresztapák szemet vetnek. A Nagy Lenyúlás Rendszerének három év után már jól látszanak az eredményei.”

Szerdán jelent meg a leggazdagabb magyarokról szóló kiadvány. A rangsor a cégadatbázis adataira épül, megbízható, konzervatív becslés. Ebből derült ki, hogy Mészáros Lőrinc, Felcsút polgármestere is bekerült a leggazdagabbak közé a középmezőnybe.

Míg 2010 előtt nem volt komolyabb vagyona, feleségével közös vagyonukat mára 6,9 milliárd forintra becsüli a kiadvány. Ezzel Mészáros Lőrinc a 88. leggazdagabb magyar.

„Az eredeti szakmáját tekintve gázszerelő Mészárosnak a 2010-es kormányváltást követően kezdett el futni a szekér, cégeik számos jól fizető, cégei több milliárd forint értékű állami megbízást nyertek el: csatornaépítés, útépítés. Persze a földrablásból és a trafikmutyiból sem maradtak ki Mészárosék. Fejér megyében több mint ezer hektár állami földet nyertek el a helyi gazdák elől, de pályázat nélkül is három birtokot kaptak használatra a miniszterelnök szülőfalujában, Alcsútdobozon” – mondta Juhász.

Szintén új a listán a trafikpályázatok révén ismertté vált dohánykereskedő, Sánta János, aki nélkül állítólag nem tették volna állami monopóliummá a dohányárusítást.

Az Együtt-PM politikusa szerint Sánta dohánycégéhez, a Continentalhoz kötődő trafiknyertesek számát csak becsülni lehet: akár 1500-1800 dohánybolt is hálózatába tartozhat. Sántának 3,8 milliárdra becsülik a vagyonát, ezzel a 140. leggazdagabb magyarnak rangsorolták.

„Ez a Fidesz Magyarországa, a kormányzati-állami szintre emelt korrupció Magyarországa. Minden egyes nap, amit Orbán Viktor még hatalomban tölt, ráfizetés Magyarországnak, ráfizetés a magyar családoknak és a magyar vállalkozásoknak. Ne legyen kétsége senkinek: a trafikmutyi, a földrablás, a takarékszövetkezetek lenyúlása: mind Orbán Viktor tudtával, engedélyével és parancsára történnek. Orbán az új, narancsos uralkodó osztály vezetője: ő akarta, ő engedte, hogy így legyen – övé tehát a felelősség is. A miniszterelnök gyakran beszél a családi gazdaságok felkarolásáról, de ezen a saját és haverjai családi gazdaságait” – mondta Juhász.