Nyolc hónapot kell várnia a nagyinak egy ultrahangra

2013.11.06. 15:41

Egy Tumblrre kiposztolt orvosi beutaló szerint csaknem nyolc hónapot kell várnia egy nyaki ultrahangra a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban egy idős nőnek, aki a gyanú szerint egy érfalbetegségben (atheromatosisban) szenved. Ez ugyan nem éri el az egy évet, ami az OEP állítása szerint jelenleg a leghosszabb időtartam, ameddig Magyarországon várni kell egy egészségügyi beavatkozásra, de azért túlságosan nem is marad el tőle. Az üggyel kapcsolatban a kórházat is kerestük, de mivel a sajtóreferensük éppen nem volt elérhető, ezért későbbre ígértek tájékoztatást.

Korábbi hírek szerint az OEP belső vizsgálata megállapította: a köztudatban élő többéves várólisták nem léteznek Magyarországon, ahol pedig mégis, az a kórházak „súlyosan torz” műtéti várólistáinak tudható be. A Népszabadság szerint az egészségbiztosító belső vizsgálatából kiderült, hogy az adatok több mint 20 százaléka hibás. A listára tett 62 ezer beteg helyett a valóságban csak 54 ezren várnak műtétre.

Az OEP kilátásba helyezte: novembertől bünteti azokat a kórházakat, amelyek pontatlan adatokat közölnek illetve azokat, amelyek nem hajlandóak a hibás várólistákat javítani. Az egészségpénztár minden egyes hibáért 30 ezer forintos büntetést ró ki, és az eset ellátásáért járó finanszírozást sem utalja mindaddig, míg az adott intézmény nem korrigálja a hibáját. Emiatt egyes nagy kórházak akár ötvenmillió forint havi bevételtől is eleshetnek.

A Napi.hu-nak nyilatkozó Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az idei statisztikák javultak a 2012-es számokhoz képest. Egy szürkehályog-műtétre például a tavalyi átlag 365 nappal szemben 2013-ban már csak 86 napot kell átlagosan várakozni. A térdprotézisműtétre is kevesebbet kell várni, igaz a 854 helyett 835 napos várakozási idő még így is több mint két és negyed év. Bizonyos szívgyógyászati beavatkozások esetében viszont egyenesen nőtt a várakozási idő, ezért érdemi javulásról beszélni egyelőre korai lenne.