Meddig ül nőverő képviselő a parlamentben?

2013.11.06. 11:48

Az ügyészség szerint Balogh József független képviselő hétfőn beismerte, hogy ő verte meg élettársát. A fülöpházai polgármestert súlyos testi sértéssel gyanúsítják. Baloghnak legkorábban kedden lett volna lehetősége, hogy lemondjon mandátumáról, de ezt nem tette meg. Ma percről percre követjük az eseményeket, hátha azóta átgondolta a dolgot. Felhívjuk és keressük Fülöpházán is. Vajon még most is úgy gondolja, hogy helye van a magyar országgyűlésben? A Fidesz ma kitette a pártból és felszólította, hogy távozzon a közéletből. Balogh marad.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A nők bántalmazása általános probléma. Nincs igazán különbség abban, hogy a különböző státuszú/etnikumú férfiak mennyire feleségverők. Abban viszont nagyon nagy különbségek vannak, hogy ki milyen eszközöket tud használni, amikor titkolni kell a problémát. A tehetősebb embereknek ez jellemzően jobban megy.

  • Az Országgyűlésről szóló törvény mondja meg, mi minden jelentheti az Alaptörvényből e.) pontot, vagyis azt, hogy a képviselő megválasztásához szükséges feltételek már nem állnak fenn. Ez alapján annak a képviselőnek a megbízása szűnik meg

    • a) aki már nem magyar állampolgár,
    • b) aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését tölti,
    • c) aki jogerős ítélet alapján büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti,
    • d) akit bíróság a választójogból a választójog gyakorlásához szükséges belátási képességének csökkenése vagy hiánya miatt kizárt,
    • e) aki közügyek gyakorlásától eltiltás hatálya alatt áll.

    Az Országgyűlés a képviselő megválasztásához szükséges feltételek fenn nem állásáról bármely képviselő írásbeli indítványára – a Mentelmi, összeférhetetlenségi, fegyelmi és mandátumvizsgáló bizottság véleményének kikérése után – az indítvány kézhezvételétől számított harminc napon belül határoz.

  • Ingyenesen hívható segélyvonalat biztosít bántalmazott nők és gyerekek számára a Nők a Nőkért Egyesület (NaNe: 06 80 505 101), naponta este hattól tízig. Ha bántalmazták, jogsegélyért fordulhat a Patent Egyesülethez is, szerdánként 16 és 18 óra, illetve csütörtökönként 10 és 12 óra között.

  • A Való Világ szereplője ellen idén októberben emeltek vádat, amiért 2012-ben összeverte akkori barátnőjét, VV Veronikát. Szintén most októberben VV Cristofel jelenlegi barátnője, Vivien nyilatkozta azt, hogy Cristofel pofozta és haját húzta, majd ököllel ütötte és fojtogatta. A Blikk cikke szerint a nő másnap orvoshoz fordult, agyrázkódást és dobhártyaszakadást diagnosztizáltak nála. "Egy ismerőssel bementem a kórházba, ott automatikusan feljelentést akartak tenni, de mondtam, hogy nem nevezem meg a személyt. Méghozzá azért nem akartam, mert félek tőle, hogy odajön a házba, ahol élek, és ott, a garázsban van egy eléggé drága autóm. Tudja a kapukódomat, azon keresztül be tud menni. Félek tőle" – mondta a Blikknek Vivien.

    Négy nappal a nyilatkozata után a nő "inzultusnak és csetepaténak" nevezte az esetet, megbocsátott a férfinak, akivel újra együtt van. A Velvet cikkét a fordulatról itt olvashatja.

  • Annak ellenére, hogy kitették a szűrét a Fideszből, Balogh József Facebok-oldalán még tegnap éjjel is rendületlenül posztolta szét a pártja híreit. Derült égből villámcsapás lehetett számára a kirúgás! Az meg már csak a hab a tortán  - kösz, algebraicvarietyshow! - hogy legutóbbi devizahiteles hírét a fülöpházi trafik boldog üzemeltetője, Balogh fia is lájkolta.

    Bjoe.png
    Fotó: Facebook
  • A polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről szóló törvény ezt mondja:

    2. §4 (1) A polgármester e tisztsége megszűnik:

    • a) az új polgármester megválasztásával,
    • b) az Országgyűlésnek a helyi önkormányzat képviselő-testülete feloszlatását kimondó határozatával,
    • c) a képviselő-testület feloszlásának kimondását követően új polgármester megválasztásával,
    • d) halálával,
    • e) a tisztségről történő lemondással,
    • f) az összeférhetetlenség kimondásával,
    • g) sorozatosan törvénysértő tevékenysége, mulasztása miatti jogi felelősségének jogerős bírósági ítéletben történő megállapításával, az ítélet jogerőre emelkedésének a napjával,
    • h) ha a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán már nem válaszható,


    A polgármester e tisztségéről a képviselő-testülethez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le, amelyet az alpolgármesternek, ennek hiányában a szervezeti és működési szabályzatban képviselő-testület összehívására, vezetésére kijelölt képviselőnek adja át, részére juttatja el. A polgármester e tisztsége az írásbeli nyilatkozat aláírásának napjával szűnik meg. A lemondás nem vonható vissza. Az írásbeli nyilatkozatot a képviselő-testület következő ülésén ismertetni kell.

  • Mert ha kiborítod, azzal családon belüli erőszakot válthatsz ki. A férfinak egy pillanat alatt elborul az agya, a gyerek mellett a nőt is megveri. Az elején még van esély a békés rendezésre, utána viszont beindul a láncreakció.

    Minden az elején dől el
  • A távoltartás intézménye tökéletesen diszfunkcionális, mert arra nincs igazán idő, hogy az áldozat kiszabaduljon: nem tud lakást/menedéket találni, ha nincs hová mennie. Viszont pár nap múlva visszajön a férj, mert visszamehet, és a szokásosnál is jobban megveri.

  • Nick Clegg brit helyettes kormányfőnek a közel múltban már azért is magyarázkodnia kellett, mert egy rádióműsorban nem jelentette ki kerek-perec, hogy Nigella Lawson sztárszakács védelmére kelt volna, amikor férje, a dúsgazdag üzletember Charles Saatchi egy étteremben a nyakánál fogva rángatta. "Nem tudom, hogy pontosan mi történt. Ha egy pár veszekedik, a legtöbb ember arra gondol, hogy majd megoldják maguk között. Persze, ha nyílt erőszakkák fajul a dolog az más" - mondta Clegg. Többek szerint Clegg ezzel banalizálta az ügyet és csak azt bizonyította, hogy fogalma sincs a családon belüli erőszakról. A miniszterelnök-helyettes később kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elítélte a családon belüli erőszak minden formáját.

  • A szomszéd településen beszéltem a református lelkésznővel, aki vasárnaponként tart istentiszteletet Fülöpházán, Balogh meg ugye református. Még nagy általánosságban sem akart így hirtelen nyilatkozni arról, hogy mi a véleménye a családon belüli erőszakról, vagy hogy a környéken jellemző-e ez a probléma, vagy hogy őt keresték-e már meg ilyennel. Sietett. Csak írásban válaszol.

  • Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke azt mondta, hogy Baloghnak, aki jelenleg az országgyűlés független képviselője, ezen jogviszonya alapján mindaddig biztosítani kell egy bizottsági helyet, amíg a képviselői mandátuma meg nem szűnik. Ezt a házszabály írja elő, mérlegelési lehetőség nincs. A bizottságban épp a hetekben rendezték a helyek elosztását. A DK-s és LMP-s tagok függetlenedése, majd az LMP-s tag visszafrakciósodása ugyanis a kormányoldal-ellenzék kétharmados arány fenntartása miatt új fideszes tagok felvételét tette szükségessé, aztán pedig Balogh és Ángyán József függetlenedése miatt is plusz 2-2 fideszes képviselővel kellett volna bővíteni. Az eredetileg 20 fős bizottság így már 25-26 fősre nőtt volna. A döntés az lett, hogy Balogh marad a mezőgazdasági, Ángyán József pedig átkerül az oktatási bizottságba.

  • is beszólt Baloghnak.

    1452094 701809669830508 907413138 n.png
    Fotó: Kiábrándult értelmiségi / Facebook
  • Zsóka: Tényleg csillagokat lehet látni a veréstől

    Az ötvenes Zsóka férjével és két lányával egy vidéki kisvárosban, jómódban élt. A férje házasságuk negyedik évében kezdte el verni, rendszerint a gyerekek szeme láttára a fejét ütötte. Zsóka el akart válni, de a család, a vidéki környezet, a jó anyagi körülmények miatt két évtizedig tűrt. Ma azt gondolja, nem lett volna szabad ilyen sokáig vacillálnia egy olyan helyzetben, ahol rendszeresen verték, üldözték, megalázták. Olvassa el a Zsókával 2009-ben készült interjúnkat!

  • A kereszténydemokraták leghatározottabb álláspontja az, hogy a családon belüli erőszak  elfogadhatatlan, történjen akár nővel, akár gyermekkel, akár férfival szemben, mondta az Indexnek Vejkey Imre KDNP-s képviselő. Vejkey az ügy részleteit nem ismeri. Nem tudja, mit mondott az ügyészségen Balogh József, ezért szerinte az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Ha viszont valakiről ez bebizonyosodik, az tűrhetetlen. A KDNP ebben az ügyben a megelőzést támogatja. Fontos a felvilágosító munka, annak tudatosítása, hogy a konfliktusokat nem lehet erőszakkal rendezni a családban, mondta Vejkey.

  • A magyar állam nem segít a családon belüli erőszak áldozatainak

    Áll a Human Rights Watch jogvédő szervezet ma publikált jelentésében. 

  • Az LMP társelnöke, akit nemrég Illés Zoltán államtitkár alázott öt percen keresztül az elhíresült „lehet, hogy szép, de attól még nem okos″ beszólásával, azt mondja, hogy a Fidesznek a mandátumáról való lemondásra kell felszólítania Baloghot. A képviselőnő szerint Balogh József nem méltó arra, hogy választópolgárokat képviseljen, le kell mondania. Hogy ez megtörténjen, ahhoz pedig volt pártjának kell rá nyomást gyakorolnia.

  • Egy videóban az Index riporterének mesélte el Komár László, hogy 1966-ban lefejelte Zalatnay Cinit. Ezt mondta: „A 66-os táncdal-fesztiválon énekeltem, akkor volt ez az ominózus eset a Cinivel. Együtt jártunk, a Zalatnay-val. Akkor még járásnak hívták, nem együttélésnek. Akkor fejeltem meg, mert mittudomén, közben meghallottam, hogy a Frenreisszel kefél. Haknikban, itt, ott, amott. És ez nekem nem esett annyira jól. Nem az érdekelt, hogy mit csinál, hanem hogy hülyének néztek. És volt egy ilyen pillanat, amikor picit úgy megbólintottam. Ezt követően a fesztiválon megbuktam, úgy kisöpörtek, és tizennégy évig büntiben voltam."

    Hát a Cinit azt lebólintottam
  • Balogh József élete képekben.

    bika3
    Fotó: Balogh József / Facebook
  • A parlament honlapján közzétett adatok szerint országgyűlési képviselőként Balogh bruttó tiszteletdíja 394 230 forint, választókerületi pótléka 354 807 forint, lakhatási támogatásként pedig 115 950 forintot kap. Havonta. Polgármesteri javadalmazását a vagyonnyilatkozában nem tüntette fel.

  • Bertrand Cantat, a Noir Désire énekes a nők elleni erőszak egyik jelképe: barátnőjét agyonverte, felesége, a magyar Rády Krisztina pedig az öngyilkosságba menekült, annyira rettegett tőle

    Cantat 2003-ban, egy vilniusi hotelszobában, a bíróság szerint  19-szer, saját emlékei szerint 4-szer ütötte fejbe Marie Trinignant színésznőt, aki napokkal később a kórházban belehalt a sérüléseibe. Cantat 8 év börtön kapott, de jó magaviselete miatt 2007-ben szabadon engedték és visszatért a családjához és a zenei életbe. Felesége, Rády Krisztina műfordító, kultrurális szervező 2010-ben felakasztotta magát, és halála előtt üzenetet hagyott szüleinek, amelyben kifejtette, mennyire rettegett az erőszakoskodó férjétől. Az ügyben a nyomozást idén újraindították.

  • Épp az előbb mesélte az egyik ellenzéki képviselő, hogy hétfőn odament több fideszeshez is a parlamentben megkérdezni, párttag-e még Balogh József. Mindannyian azt mondták neki, hogy nem. Úgyhogy az Indextől meglepetten értesült arról, hogy de, az volt, és csak ma zárták ki.

  • 2013 júliusa óta már a gazdasági erőszak is büntethető. A gazdasági erőszak azt jelenti, hogy valakinek elveszed a fizetését, és megszabod, hogy mennyi pénz lehet nála, tönkreteszed a vagyontárgyait, vagy a közösen fenntartott vállalkozást kizárólag a saját nevedre íratod, és kisemmized.

  • A polgármester nemrég érkezett vissza Fülöpházára. El kellett kicsit mennünk a Kecskemét felől bejövő főútra, hogy legyen térerő. Akkor láttuk meg a polgármester autóját, amint éppen a tanya felé tartott.

  • A felépülés fehér folt, szinte sosincs szó róla. Meg arról sem, hogy mi van a túlélő nőkkel a szabadulás után, és hogy mit jelent egy traumatizált nővel együtt élni bármilyen kontextusban, akár munkatársként, akár családtagként, akár barátként.

  • Kármen meggyilkolta bántalmazóját

    A negyvenes Kármen állami gondozásban nevelkedett, egy Budapesttől nem messze lévő településen élt a férjével 16 évig. A férfi gyakran megverte, bezárta a házba, ezért Kármen beadta a válókeresetet. A következő udvarlója is bántalmazta, üldözte, egy vita során Kármen egy késsel összevagdosta a férfit, aki meghalt. Kármen hét évet kapott, kedvezménnyel négy évet és nyolc hónapot volt börtönben. Februárban szabadult, most takarítóként dolgozik és egy női hajléktalanszállón él. Olvassa el a Kármennel 2009-ben készült interjúnkat!

  • Szilágyi Péter, az Együtt-PM politikusa, parlamenti képviselő írta Facebookján:

    Az Országgyűlés - mint legfőbb jogalkotó és népképviseleti testület - lenyomata a magyar társadalomnak. Nem pártpolitika az, hogy a bevallottan nőverő Balogh meddig marad parlamenti képviselő. Azt fogja megmutatni, hogy ennek a társadalomnak milyen erős az immunrendszere.

  • Itt állok Balogh József fülöpházai tanyájának kerítésénél. Nagyon ugatnak a kutyák. Van itt egy szélcsengő, amit én is megráztam, és többször hangosan be is kiabáltam, hogy "jó napot, jó napot", de semmi. Az udvarban áll Balogh kocsija, amivel nemrég érkezett haza. Egyértelműen itthon vannak, de a szólóngatásra látványosan nem reagál senki.

  • Még mindig itt állunk, senki nem válaszol a csöngetésre. Megpróbálom telefonon felhívni Balogh Józsefet, aki valószínűleg bent ül a házban. 

  • És vigyázz a kutyákkal!

  • Pedig csak megrendezett szájrapuszit ad az egyik színésztársának egy forgatáson.

    Keira Knightley kampányfilmje a nők elleni erőszakról