Ez a poszt a következő Percről percre része:

Meddig ül nőverő képviselő a parlamentben?

Az ügyészség szerint Balogh József független képviselő hétfőn beismerte, hogy ő verte meg élettársát. A fülöpházai polgármestert súlyos testi sértéssel gyanúsítják. Baloghnak legkorábban kedden lett volna lehetősége, hogy lemondjon mandátumáról, de ezt nem tette meg. Ma percről percre követjük az eseményeket, hátha azóta átgondolta a dolgot. Felhívjuk és keressük Fülöpházán is. Vajon még most is úgy gondolja, hogy helye van a magyar országgyűlésben? A Fidesz ma kitette a pártból és felszólította, hogy távozzon a közéletből. Balogh marad.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ez a reggel is úgy indult, hogy Balogh József még mindig országgyűlési képviselő. Pedig nemrég maga vallotta be az ügyészségen, hogy élettársát ő verte meg, de nagyon. Többször az arcába vágott, tépte a haját és még egy fakorlátnak is nekiverte a fejét. Balogh József még mindig képviselő. Nem gondoljuk, hogy a nap végére lemond, de hátha. Mindenestre megpróbáljuk felhívni és megkérdezni tőle, miért gondolja, hogy még mindig helye van az országgyűlésben. Ha nem veszi fel a telefont, óránként megcsörgetjük. Hátha.

  • A Központi Nyomozó Főügyészség hétfőn súlyos testi sértés megalapozott gyanújával hallgatta ki Balogh Józsefet, miután Balogh beismerő vallomást tett. Az ügyészség szerint Balogh április 28-án legalább négyszer-ötször „a közepest meghaladó erővel, ököllel” ütötte arcon az élettársát, megtépte a haját, majd a terasz fából készült korlátjához verte a fejét. A képviselő részeg volt és minden előzmény nélkül támadt élettársára. A nő darabos orrcsonttörést, többszörös járomcsonttörést és egyéb sérüléseket szenvedett, amelyek nyolc napon túl gyógyulóak. A Btk szerint ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető súlyos testi sértés bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

  • Az eset után Balogh azt állította az Indexnek, hogy nem emlékszik arra, mi történt az esküvői buli után. A képviselő szerint párja részegen áteshetett a család házőrzőjén, a vak komondoron. Ugyanezt a mesét adta elő a Hír24-nek adott interjújában is:

    Szóval úgy volt, hogy hazaértünk vasárnap hajnal öt körül a mulatságból, Terike kivett egy tál húst a csomagtartóból, amit hoztunk, jó lesz az kóstolónak, és cipelte be. De van nekünk egy nyolcvankilós komondor kutyánk, vak szegény, az megriadt valamitől, előszaladt, és közben fellökte Terikét, aki elesett, és beverte a fejét.

  • Május 2-án Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető elbeszélgetett Balogh Józseffel, aki ezután azonnali hatállyal kilépett a Fidesz-frakcióból. Rogán Antal akkori közleménye szerint elfogadhatatlan, ha valaki bántalmazza szeretteit, családtagjait, és ezt a véleményét a Fidesz képviselőcsoportjának minden tagja osztja. Balogh József a mandátumát nem adta vissza. Átült a függetlenekhez, amit azzal indokolt, hogy azt a választói bizalmából szerezte. Továbbra is tagja a Fidesznek. Az országgyűlés szeptember 16-án függesztette fel Balogh mentelmi jogát.

  • 1962-ben született Kecskeméten. 1980-ban mezőgazdasági gépszerelő szakvizsgát tett. 1985-ig a fülöpházi tsz-ben dolgozott, majd 1990-ig a fülöpházai tanácson. Egy Fülöpháza melletti tanyán gazdálkodik. 1989 októberétől az Független Kisgazdapárt (FKGP) tagja volt. 1990-ben önkormányzati képviselő lett Fülöpházán. 1994-ben az FKGP listájáról a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Közgyűlésében szerzett mandátumot. 1998-ban lett először országgyűlési képviselő a kunszentmiklósi választókerületben. 2001-ben alapítója és alelnöke lett az FKGP-ből kivált Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségének. Az FKGP szétverése után a 2002-es választásokon már a Fidesz színeiben nyert egyéni országyűlési képviselői mandátumot, 2002 októberében pedig bejutott a Bács-Kiskun megyei önkormányzatba. 2003-ben a Fidesz Országos Választmányának alelnökévé választották. 2007-ben létrehozta a Magyarországi Tanyákon Élők Egyesületét. A 2010-es országgyűlési választásokon negyedszer is bejutott az országgyűlésbe. 2010-ben Fülöpháza polgármestere lett.

  • Balogh József 25 évi házasság után vált el. Volt felesége azt nyilatkozta, hogy házasságuk huszonöt évét végigkísérte az agresszivitás. Balogh József többször úgy megverte, hogy csontjai törtek. Az asszony állítása szerint volt férje két alkalommal szexuálisan is bántalmazta, de erről részleteket nem mondott. Balogh elmondása szerint a nő ellen ezután saját gyermekei tettek feljelentést rágalmazás miatt. Balogh 2004 óta Sánta Teréziával él együtt. A verés után az asszonyt fiai ápolták Solton, de már május közepén visszatért Fülöpházára Balogh tanyájára. Június végén Balogh József már ezt nyilatkozta: "Rendeződtek a dolgaink, úgy döntöttünk, hogy összeházasodunk". 

    hajanal fogva.gif
    Fotó: Szarvas / Index
  • Ma reggel a fülöpházai kocsmában kezdtünk. Az egyik embert azt mesélte, hogy régóta ismeri Baloghot. Szerinte az, hogy most megverte az asszonyt, az kalap-kabát, ez csak rá tartozik. Innentől idézzük:

    Ha én megverem otthon az asszonyt, az is csak az én dolgom, mert ki ad enni annak a nőnek? Ha megbaszom, ahhoz sincs semmi közük, ha megverem, ahhoz sincs. Csak a kavarással volt a baj, hogy az elején nem mondta meg az igazat.

  • Hétfőn bent volt a parlamentben a nőverő képviselő, de kedden már nem látták az Országház közelében. Miután az egész vakkomondoros történet kibukott, állítólag Balogh utána is hetekre eltűnt.

  • Benyitottunk reggel fél kilenckor a fülöpházai polgármesteri hivatalba, hogy beszéljünk Balogh Józseffel. A hivatal egyik női alkalmazottja azt mondta, a polgármester úr még nincs bent és valószínűleg ma nem is jön be. A rövid beszélgetésből az derült ki, hogy a fülöpházai hivatalban nagyon nem értik, miért olyan nagy téma ez. Mintha senki nem gondolná, hogy most Balogh Józsefnek valamit mondania kellene. 

  • Hétfőn a parlamentben többen is odamentek Balogh Józsefhez, és azt kérdezték tőle, mikor mond már le. Mind nők voltak. A PM-es Szabó Tímea így írta le a találkozást:

    Odamentem az ülésteremben Balogh Józsefhez, megkérdeztem, hogy mégis hogy képzeli hogy bárkit megüt, pláne a nála gyengébbet, és megmondtam: nem méltó arra, hogy itt üljön, ezért adja vissza a mandátumát. Válasz: "azt majd én eldöntöm. Nem látja, hogy dolgozom? Nem érek rá beszélgetni." Hát én beszélgetni nem akartam vele, viszont egy légtérben sem szeretnék tartózkodni a nőverő politikussal.  

  • cikkünk a témában:

    Még most is tagja a Fidesznek

    Baloghot a verés után néhány nappal kiléptették a Fidesz parlamenti frakciójából, mert ott vállalhatatlanná vált a jelenléte, de máig nem kellett kilépnie a Fideszből

    Az biztos, hogy Balogh 2014-ben nem lehet már képviselőjelölt, ám a helyi politikában még nem tettek le róla. Polgármesteri tevékenységét mindaddig folytathatja, amíg bírósági ítélet ki nem mondja bűnösségét. A pártban egyébként pozitívumként állították a súlyos üggyel szembe, hogy korábbi válása után ő nevelte fel a házasságból született gyerekeket.

  • Lázár a komondoros Baloghról

    Lázár János még májusban, Fiala Jánossal való szokásos beszélgetéseinek egyikén a műsorvezető Baloghra vonatkozó kérdésére nem túl empatikusan azt bírta válaszolni: „Mi köze a pártnak ahhoz, hogy a magánéletében ki, mit csinál?”. És amikor a Rádió Q műsorvezetője ezen elcsodálkozott, akkor valahogy úgy érvelt, hogy Baloghot – akit akkor már kizártak a frakcióból – megilleti az ártatlanság vélelme, és ezért nem indul ellene a párton belül fegyelmi eljárás. De Fialának sikerült megggyőznie Lázárt, hogy azért ez nem egészen helyes így, és az államtitkár meg is ígérte, hogy majd utánanéz a dolognak. Balogh József mind a mai napig a Fidesz tagja.

  • A naponta magát fotózó nő életéről, családi hátteréről, párkapcsolatáról nem tudunk meg semmit a lenti videóból. Az arcán megjelenő, majd begyógyuló foltok és sebek mesélnek helyette. A végén azt írja: „Segíts! Nem tudom, kibírom-e holnapig.”

    Egy nap, egy fotó, egy monokli
  • Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP elnökségi tagja közleményben szólította fel a miniszterelnököt, hogy gyakoroljon nyomást Baloghra. Na meg arról is ír, hogy szerinte baromi cinikus a Fidesz: amikor kijött Balogh vallomása, akkor jelentette be a párt, hogy egy testületet állít fel, mely a nők elleni erőszakkal foglalkozik. Szóval ezt írja a szoci politikusnő:

    A kormány a hír közzétételével egy napon bejelentette: nőkkel szembeni erőszakkal foglalkozó munkacsoportot állít fel.

    Ennél cinikusabb lépést nem is tehetett volna az Orbán-kabinet. Nem is mutathatták volna meg jobban a Fidesz-KDNP erkölcsi elégtelenségét. Talán még Baloghot is delegálják a munkacsoportba és a vak komondor lesz az elnök.

    Nem szégyellik magukat? Most állítanak fel egy ilyen munkacsoportot, amikor a párttagjuk, egy honatya és polgármester brutálisan agyonveri a feleségét? Majd ezt letagadva telehazudja a médiát?

    Orbán Viktornak azonnal lépnie kell! Mivel ő volt az, aki személyes meghallgatás után Baloghot alkalmasnak találta a képviselői munkára, meg kell szólalnia az ügyben! Nemcsak elhatárolódást várunk tőle, de ha Balogh önként nem adja vissza mandátumát és polgármesteri tisztségét, ő gyakoroljon rá nyomást, hogy megtegye.

  • ha már a polgármesteri hivatalban nem találtuk.

  • Petíció a vak komondorért

    Nemcsak Balogh József lemondásáért, hanem az általa rossz hírbe kevert kutyájának, a vak komondornak a rehabilitálásáért is online mozgalom indult.

    ...a Vak Komondor jogai sérültek, nevét bemocskolták, rehabilitációra szorul. Javaslom, hogy a Vak Komondor kapjon kártérítést! Vélelmezett bűnei alól mentessék fel, társadalmi megbecsültsége állíttassék vissza, meghurcolt élete virágozódjon fel! Felmerülhet, hogy nem vagyoni kártérítés képpen vizsgáltassák ki és operálják meg; hadd kapja vissza szeme világát, hogy láthassa, legközelebb mely személyek elől kell kitérnie, hogy ne kerüljön súlyos csávába. Ezen felül gondozását bízzák olyan megfelelően törődő gazdára, egyesületre, aki a Vak Komondor életének hátralevő részét be tudja aranyozni, róla kellő színvonallal gondoskodni, őt szeretetben, megértésben személyiségéhez illő módon tartani.

  • Tomi kollégánk ma reggel fél kilenckor hiába kereste Balogh Józsefet a fülöpházai polgármesteri hivatalban, ott azt mondták neki, Balogh nem jött be, és valószínűleg nem is fog. Most felhívtuk. A mobilját a hivatalban vették föl. A titkárságon azt mondták, hogy éppen önkormányzati ügyeket intéz. Hogy is van ez?

  • A fülöpházai polgármesteri hivatal környékén maradtunk végig, de ide nem érkezett új autó. Ha Balogh mobilját ott bent veszik fel, az azt is jelentheti, hogy nincs itt, csak átirányította a telefonját.

  • Bill Walkerről, a Skót Nemzeti Párt radikális baloldali politikusáról 2012-ben, egy évvel megválasztása után szellőztette meg a Sunday Herald, hogy három korábbi házassága is a férfi erőszakossága miatt végződött válással. Walkernek nem sikerült meggyőzően cáfolnia a vádakat, ezért pártja haladéktalanul fel is függesztette tagságát. A politikus azonban függetlenként továbbra is a skót parlament tagja maradt egészen addig, amíg a bíróság idén szeptemberben 23 rendbeli bántalmazás vétségével 12 havi börtönre nem ítélte. Ekkor Walker végre mandátumáról is lemondott, bár a vádakat és az ítéletet egy ellene zajló lejárató kampány részének tartja.

  • Hosszas viták után a parlament június 3-án megszavazta: önálló tényállás lett a Btk.-ban a kapcsolati erőszak. Az eredeti elképzelés szerint a családon belüli erőszak elnevezés került volna be a büntető törvénykönyvbe, de ehelyett felmerült a „hozzátartozó bántalmazása”, aztán ez fideszes képviselőnők javaslatára háztartáson belüli erőszakra változott, a végső megoldás pedig a kapcsolati erőszak lett. Végül július 1-jén ez a verzió lépett hatályba, amely a nők elleni erőszak megfékezésében rendkívül proaktív Ertsey Katalin szerint „kicsit jobb, de még mindig nem az igazi”. Habár Ertseynek módosító indítványával sikerült elérnie, hogy a lelki és a gazdasági erőszak bekerüljön a szövegbe, az intézményi továbbra is kimaradt.

    Nyolc hónap után, négy hónap késéssel, összesen nyolc sorban intézte el a családon belüli erőszak ügyét a kormány – szóltak ellenzéki hangok korábban, a családon belüli erőszakról szóló vita közben. Állításuk szerint ráadásul csak azért léptek végre előre, 15 év után, kapkodva, mert kirobbant a vakkomondor-balhé. Szabó Tímea PM-es és Ertsey Katalin LMP-s képviselők továbbra is azt állították, hogy az indítványról nem folyt társadalmi vita, az csak a meglévő tényállásokat szigorította, ráadásul kimaradtak belőle fontos pontok. A kormány a kritikára reagálva azt közölte: a Emberi Erőforrások Minisztériuma  valamennyi civil javaslatot és a nemzetközi egyezmények ajánlásait is megvizsgálta.

  • Fülöpháza honlapján ez látható.

    balogh
  • A NANE (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) Sós Bálint által rendezett, Cannes-ban is díjazott kampányfilmje szerint a nők sokszor nem merik felfedni, hogy bántalmazzák őket. 

    Háztartási balesetek
  • Végre egy helyi nő árnyalja a képet. Szerinte felháborító hogy egy ilyen ember képviseli az embereket, és higgyük el, a településen a többség elítéli, amit csinált. És azt is mindenki tudja, hogy mindig is ilyen volt a Balogh, de nyilatkozni nem nagyon fognak az emberek, mert mindenki tart tőle vagy függ tőle. Egyébként a történet minden szereplőjének pszichológushoz kellene mennie.

  • Nőverőnek nincs helye a parlamentben!

    – ezzel a névvel indított Facebook-csoportot az Együtt-PM, melyet már több mint 1500-an lájkolnak. A pártszövetség korábban Vak Komondor díjat alapított és adott át Baloghnak, valamint arra kérték a többi pártot, hogy ők is szólítsák fel Balogh Józsefet a lemondásra.

  • Heninek a bántás volt megszokott

    Heni huszonegy éves, fél évvel ezelőttig édesapja és élettársa is súlyosan bántalmazta. Egyéves kisfiával, Tamással a Pest környéki Lea Anyaotthonban él, amelynek legfontosabb célja, hogy az anyákat együtt tartsa gyerekeikkel. Az otthon helyszíne titkos, az itt élő nők havonta körülbelül negyvenezer forintból gazdálkodnak, ami a gyes és a családi pótlék összege. Nyolcezer forintot adnak az otthonnak, amiért egy évig hajlékot, ruhákat, tisztítószereket kapnak, megtanulhatnak számítógépezni, főzni, sőt akár OKJ-s szakmát is szerezhetnek. És ami ennél is fontosabb, egy évig biztonságban vannak. Henivel az otthonban beszélgettünk, 2009-ben.

  • A Btk. most ezt mondja ki:

    Aki gyermekének szülője, továbbá az elkövetéskor vagy korábban vele közös háztartásban vagy egy lakásban élő hozzátartozója, volt házastársa, volt élettársa, gondnoka, gondnokoltja, gyámja vagy gyámoltja sérelmére rendszeresen

    a) az emberi méltóságot súlyosan sértő, megalázó és erőszakos magatartást tanúsít,

    b) a közös gazdálkodás körébe vagy közös vagyonba tartozó anyagi javakat von el és ezzel a sértettet súlyos nélkülözésnek tesz ki,

    ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

    Aki rendszeresen könnyű testi sértést vagy becsületsértést követ el a fenti felsorolásban szereplő családtagja ellen, bűntett miatt három évig szabadságvesztéssel büntetendő. Aki rendszeresen súlyos testi sértést vagy kényszerítést követ el, esetleg megsérti áldozata személyes szabadságát, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A kapcsolati erőszakot csak magánindítványra büntetik. A törvény szerint kapcsolati erőszak elkövetőjével szemben kitiltásnak is helye van, ami azt jelenti, hogy egy vagy több településről, vagy egy település meghatározott részéből ki lehet tiltani legkevesebb egy, legfeljebb öt évre.

  • Bírósági döntések a távoltartásról:

    év távoltartás elrendelésével kapcsolatos bírósági döntések összesen ügyészi indítvány alapján elrendelte nem ügyészi indítvány alapján elrendelte ügyészi indítvány ellenére nem rendelte el nem ügyészi indítvány ellenére nem rendelte el
    2012 283 108 93 12 68
    2011 292 119 86 14 73
    2010 342 157 101 13 70
    2009 243 101 63 7 68
    2008 157 66 45 5 41
    2007 114 49 28 8 27

    forrás: Legfőbb Ügyészség, Ügyészségi statisztikai tájékoztató, Büntőjogi szakterület, 2012.

  • Bob Nicholas wyomingi republikánus képviselőt 2011-ben azért tartóztatták le, mert a gyanú szerint egy floridai étterem előtt saját fogyatékos fiát verte meg. A szemtanúk beszámolója szerint ráadásul nem csak egy atyai pofonról volt szó, Nicholas ugyanis ököllel esett neki a 19 éves fiúnak, majd a járdára lökte, és elkezdte cipőzni. Ezután letartóztatták. A törvényhozó a "Nem gondolom, hogy bűncselekményt követtem el, miért kéne lemondanom?" riposzttal vágott vissza azoknak, akik a pozíciójából való távozás lehetőségét firtatták. Nicholas szerint ő csak fegyelmezni próbálta a fiút, és legközelebb is ugyanígy cselekedne. A képviselő elleni eljárást "bizonyíték hiányában" megszüntették.

  • „Ezerszer inkább egy trafikbotrány, mint egy Balogh-ügy” – ezt még egy befolyásos Fidesz-politikus mondta, amikor kirobbant Balogh József botránya. Nos, a szálak hamar összeértek: Fülöpházán egy bizonyos Liptai Szabolcs Richárd lett a trafikpályázat nyertese, Balogh József vagyonnyilatkozatából pedig kiderült, a vele élő egyik gyerekét is Liptai Szabolcsnak hívják. Német kolléga még ott van Fülöpházán, nemsokára felkeresi a trafikot is.

  • Sokféle önvédelmi módszer van és sokféle technika. Mi most a defendo és a kempo elemeiből építkező megoldásokat mutatunk. Aki védekezik: én. A rosszarcú támadó: Tóth Gergő.

    fojtas1.gif
    Fotó: Indexvideo

    Ha a támadó szemből közelít, és fojtogatni kezd, először is levegőhöz próbálunk jutni. Az ember ráfog a támadó csuklójára, leviszi a súlypontját, hogy stabilabbá váljon, és egy oldalirányú hirtelen rántással meglazítja a szorítást a torkán. A támadó kezét továbbra is fogva alárúgunk, és végül a fejét (egy érzékeny ponton, például az orron vagy a szemen fájdalmat okozva) hátrarántva levisszük a földre.