Bevallotta a gazda a bora megmérgezését

2013.11.07. 10:51

A nyomozók csütörtök reggel emberölés gyanúsítottjaként hallgatták ki V. Pált, a fagyállós mérgezési ügy vácszentlászlói gazdáját, közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. A 37 éves férfi pár napja a Blikknek tagadta, hogy megmérgezte volna a saját borát, most viszont a rendőrségen elismerte a bűncselekmény elkövetését.

A rendőrségi közlemény szerint a férfi most elmondta, hogy az utóbbi időben többször loptak tőle bort a nyitott pincében elhelyezett hordóból, ezért döntött úgy, hogy – a tolvajok megleckéztetésének céljából – fagyállót önt az italhoz. A Police.hu-n megjegyzik, hogy a férfi az elmúlt 4 évben egyszer sem tett bejelentést a rendőrségen a sérelmére elkövetett bűncselekményekről. A gazda szabadlábon védekezhet.

A rendőrség rendelkezésére álló adatok szerint V. Pál október 24-én öntött fagyállót a borba, amelyből aztán több flakonnal ellopott a 30 éves vácszentlászlói Sz. Sándor, majd több ismerősének is adott az italból. Sz. Sándor október 27-én mérgezés gyanújával került kórházba, és erről idősebb Sz. Sándor október 29-én bejelentést tett a rendőrségen. Rajta kívül még öten kerültek kórházba mérgezés gyanújával. Sz. Sándor állapota már akkor nagyon súlyos volt, amikor kórházba került. November 1-jén meghalt.

Az elsődleges orvosi vélemény szerint a mérgezést fagyálló fogyasztása okozhatta, de még szakértő vizsgálja, hogy pontosan mi okozta Sz. halálát. A rendőrség több helyen tartott helyszíni szemlét, lefoglaltak több, különböző összetételű folyadékot. Ezek vizsgálatára is szakértőt rendeltek ki.

Ha a gazda tényleg megmérgezte a borát, hiába volt az a sajátja, súlyos büntetésre számíthat. Hiába mondja ki az Alaptörvény, hogy mindenkinek joga van a tulajdona elleni jogtalan támadás elhárításához, a megelőző jogos védelembe nem fér bele olyan védelmi eszköz, ami halált tud okozni, a bor megmérgezése pedig önmagában már akkor is büntethető lenne, ha nem is ivott volna senki sem belőle.