Ennyit költöttek a pártok Baján

2013.11.07. 11:09

A Fidesz és a KDNP kivételével a bajai időközi önkormányzati választáson jelöltet állító pártok mindegyikéről kiderült, mennyit költöttek a bajai kampányra. Az adatokat az Átlátszó.hu kérte ki a pártoktól, és a kormánypártok kivételével mindenki válaszolt is a megkeresésre.

Az ellenzéki jelöltek közül az MSZP, az Együtt-PM és a Demokratikus Koalíció (DK) által támogatott, 446 voksot szerző Teket Melinda kampányára költöttek a legtöbbet, összesen 1 334 420 forintot. A 76 szavazattal harmadikként végző jobbikos Markó György  kampánya 168 910 forintba, míg a 41 voksot gyűjtő LMP-s Ikotity István kampánya 198 678 forintba került. Az 508 vokssal a választásokat megnyerő, a Fidesz és a KDNP által támogatott Kovács Csaba kampányának költségei egyelőre ismeretlenek.

Az Átlátszó a vitatott gulyásfőző akciójáról elhíresült Összefogás Pártjának is elküldte a kampányköltésekkel kapcsolatos kérdéseit, de ők azzal hárítottak, hogy mivel egyáltalán nem kampányoltak, ezért ezzel kapcsolatos kiadásaik sem keletkeztek.

Habár a lap szerint a fenti adatok megszerzése „az egyik legnagyobb eredmény, amit a pártok gazdálkodásának feltárásában eddig bárki elért Magyarországon”, az igazi botrány nem az, hogy a kormánypártok nem adták ki az adatokat, hanem az, hogy ezt az ellenzékiek is legfeljebb morális elkötelezettségből tették, mivel az erre vonatkozó jogi kötelezettségük egy éves beszámoló elkészítésében merül ki, amelyet később az Állami Számvevőszék ellenőriz.