Visszaállították Herman Ottó sírját

2013.11.07. 16:15

Visszaállították eredeti állapotába Herman Ottó síremlékét a miskolci felsőhámori temetőben. A sírt Kovács László, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője nemrég átépíttette. A miskolci önkormányzat elnézést is kért a képviselői ackió miatt.

A síremléket Kovács lefedette gránittal és belevésette saját nevét is, a síron felirat jelezte: a "síremléket állíttatta dr. Kovács László önkormányzati képviselő, 2013." A sírkő majdnem egymillió forint közpénzből készült el. Ráadásul a Sírkőonline szerint Kovács László sokkal olcsóbban, akár már 369 ezer forintból is megúszhatta volna a felújítást. A képviselő azt állítja, nem is tudott arról, hogy az ő nevét is rávéste a sírkőre a sírköves.

Az Észak Online szerint a miskolci közgyűlés négy évvel ezelőtt védetté nyilvánította Herman Ottó sírját, ami azt jelenti, hogy „a sírjelet csak a közgyűlés hozzájárulásával" lehet megváltoztatni. Mielőtt azonban Kovács új sírkövet rendelt, a közgyűlés helyett legfeljebb a sírkövessel egyeztetett, vagyis törvényt sértett.

Jövőre egyébként Hermann Ottó-emlékév lesz.