Lemondott a Törvényszék elnökhelyettese

2013.11.07. 06:29 Módosítva: 2013.11.07. 10:17

Lemondott a Fővárosi Törvényszék egy éve kinevezett elnökhelyettese, miután "plágiumgyanúba keveredett" - írja a HVG legfrissebb száma. Polgárné Vida Judit sajátjaként jegyezte mások írásait a törvényszék Kisbíró című magazinjában.

Az elnökhelyettes Paulo Coelho brazil és Jean Kittson ausztrál író műveiből "kölcsönzött" részleteket tett közzé forrásmegjelölés nélkül a saját neve alatt a kiadványban, melynek felelős szerkesztője volt.

Mint korábban megírtuk, a Kisbíró című 60 oldalas színes magazin drága kivitelezésű folyóirat, amely a szigorúan vett szakmai kérdések mellett a meginterjúvolt bírók magánéletével, hobbijaival is foglalkozik. Az egyik köszöntőben nagyjából szó szerint megtalálható Paulo Coelho brazil író Brida című regényének egy részlete. Egy másik cikkben a bíró A ficánkolás a lényeg! című cikkben a strandokkal kapcsolatos véleményét osztotta meg a kollégáival, de ez Jean Kittson ausztrál írónő írásaként már 2010 augusztusában megjelent a Reader's Digest magyar kiadásában.

A törvényszék belső vizsgálatot folytatott az esetleges szerzőijog-sértés ügyében, ennek eredményéről azonban nem adtak tájékoztatást az újságnak.

A "Tavaszi üzenet" című cikk, Polgárné Vida Judit írása a Kisbíróban. 
                        Nagyobb méretért kattintson!
A "Tavaszi üzenet" című cikk, Polgárné Vida Judit írása a Kisbíróban.  Nagyobb méretért kattintson!

A hetilap szerint az elnökhelyettes őszintén és nyomatékosan elnézést kért kollégáitól. Lemondását Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke elfogadta. Egyúttal Polgárné Vida Judit megvált a Fővárosi Törvényszéktől, és kérte áthelyezését az OBH-ba, amit Fazekas Sándor, a Fővárosi Törvényszék elnöke támogatott.

Polgárné Vida Judit korábban a Fővárosi Törvényszék jogelődje, a Fővárosi Bíróság polgári kollégiumának helyettes vezetője és a 2011-ben megszűnt bírósági önigazgatási szerv, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács tagja volt, majd a törvényszék megbízott elnökhelyettese, 2012 őszétől pedig hat évre kinevezett általános elnökhelyettes.