Szabályosan is lelőhették a sétáltatott kutyát

2013.11.07. 16:15
Szabályos terelővadászat zajlott szombaton abban az erdőben, ahol egy nő állítása szerint vadászok sétáltatás közben lőtték ki az egyik kutyáját – ezt a Szálkai Vadásztársaság vadászmestere mondta az Indexnek. Kulcskérdés lehet, hogy a lelőtt kutya valóban üldözött-e vadat, ahogy ezt a vadászok állítják.

A szabályoknak megfelelő, a rendőrségnél és a vadászati hatóságnál is előre bejelentett ún. terelővadászat volt szombaton abban a tolna megyei Szálka melletti erdőben, ahol egy helybéli nő állítása szerint a vadászok kilőtték mellőle az egyik kutyáját. Ezt Vörös László, a Szálkai Vadásztársaság vadászmestere nyilatkozta az Indexnek, aki ugyan jelen volt a vadászaton, de nem tudott arról, hogy bárki is kilőtt volna egy kutyát. „Ezt a rendőrök utólag mondták nekem, a résztvevő vadászok közül senki nem jelezte ezt” – mondta.

Mindez azért lényeges, mert a többedmagával az erdőben sétáló kutya gazdája lapunknak ezzel szemben azt mondta: hatalmas dörrenést hallott, amikor a mögötte, az úton haladó, de nem pórázon tartott kutyát kilőtték. A kutya szerinte nem üldözött vadat. Bár a korábban azt mondta nekünk, hogy a lövés pillanatában sem ő, sem a többiek nem látták a kutyát, csak miután elpusztult.

A sétáltatás közben kilőtt kutya
A sétáltatás közben kilőtt kutya

A kutya gazdája feljelentést tett, a rendőrség nyomozást indított az ügyben, állatkínzás vétség elkövetésének megalapozott gyanújával, ismeretlen tettes ellen. Ez felháborodást keltett vadászkörökben, a vadászok szerint a nőnek nincs igaza.

Vörös László szerint az ominózus vadászaton huszonöt vadász vett részt 25 helyszínen, egy nagyjából egy-két négyzetkilométernyi területen. A vadászmester hangsúlyozta: a kutya, a gazdája és a társasága, valamint négy másik eb nem is tartózkodhatott volna a területen, hiszen ott vadászat zajlott, erre pedig összesen 30 darab tábla figyelmeztette az arra járókat. Ezzel szemben a nő az Indexnek az eset után azt mondta: egyetlen figyelmeztető táblát sem látott a környéken, noha nagyon jól tudja, milyen egy vadászat és milyenek ezek a táblák.

A vadászmester szerint a nő szabályt sértett azzal, hogy az erdőben póráz nélkül sétáltatta a kutyáját. Ráadásul a törvény lehetővé teszi, hogy ha a terelővadászat során a vadakat űzi egy állat, akkor azt a vadász kilőheti. A nő ezzel szemben azt állítja, hogy kutyája az úton haladt, nem kergetett vadat.

Mit mond a törvény?

A szabálysértésekről szóló törvény szerint „aki a felügyelete alatt álló kutyát természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen - a vadászkutya kivételével - póráz nélkül elengedi, vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.” A Vadászati Törvény szerint „a vadászterületen a vadász a vadállomány védelme érdekében - a vad elfogására, elejtésére megengedett vadászati eszközzel - elfoghatja vagy elejtheti a vadat űző kutyát, ha a vad sérelme másként nem hárítható el.” (Forrás: HuntingPress)

A kérdés tehát az, hogy a kutya valóban üldözött-e vadat, amikor kilőtték vagy sem. Vörös mindenesetre biztos abban, hogy az időközben indult rendőrségi nyomozás tisztázza a vadászokat. Mint mondta, legalább 15 tanú állítja, hogy a lelőtt kutya korábban dámszarvast üldözött. 

A kutya gazdájának elmondása szerint az eset után a kutyát kilövő vadász kocsiba szállt és elhajtott. Vörös erről nem tud, ismételten hangsúlyozta: neki egyik vadász sem jelezte, hogy kutyát lőtt volna. Mindez viszont amiatt különös, mert a lapunknak nyilatkozó vadászati szakemberek szerint a lövéseket mindenkinek hallania kellett a környéken, így a vadászmesternek is. A vadászat után pedig a vendégeknek „illik" beszámolni arról, ha esetleg kutyát lőtt. Vörös viszont – elmondása szerint – a kutya kilövéséről csak a rendőröktől értesült.

Úgy tudjuk egyébként, hogy a megölt kutya gazdája és a helyi vadászok között nem ez volt az első konfliktus. Vörös László ezzel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy a nő rendszeresen sétáltatta az erdőben a kutyáit póráz nélkül, ami szabálytalan és erre többször fel is hívták a figyelmét korábban. Azt egyébként a kutya gazdája sem tagadta az Indexnek, hogy szabálytalanul járt el, amiért egy kivételével nem voltak pórázon az állatai.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport