Bojlerek robbantak, csövek törtek Abasáron

2013.11.09. 15:53
Folytatódik az abasári ivóvíz-kálvária: a szén-tetraklorid, triklóretilén és tetraklóretilén-tartalma miatt letiltott ivóvizet a szomszéd faluból pótolták, de a szokásos nyomás több mint háromszorosával. Bojlerek robbantak szét, három helyen volt csőtörés, a polgármester péntek estétől hajnal 2-ig járta a falut a vízvezeték-szerelőkkel.

Az utca fele most nem annyira boldog

A „Felrobbanó Bojlerek Éjszakája – színes, magyarul beszélő emberi mulasztás” címmel posztolt az abasári vízhelyzetről enk1du a tumblren:

Tud némi problémát okozni, ha 2 bar helyett véletlenül 7 bar (?) víznyomással szabadítják rá a falura a szomszédos városból kapott vizet, ami végre helyettesíthetné az oldószeres arzénkoktélt. a mi bojlerünk szerencsére túlélte, de az utca fele most nem annyira boldog, mert emberi mulasztás után nem fizet a biztosító. az egész falu kíváncsian várja, hogy hová tud még bonyolódni az abasári tragikomédia, mert a vízügynél tényleg mindenki megbolondult.

Kerestük az Északmagyarországi Regionális Vízműveket, de ők hétvégén nem elérhetők. A Heves megyei katasztrófavédelmet elértük, de ők elmondták: csak a kormánymegbízott „kompetens a kommunikációban″, az ő szóvívőjét sem tudtuk elérni, ki volt kapcsolva a telefonja.

Helyi lakosokat is megkérdeztünk, beszámolóik szerint a probléma a falu „alvégében″, azaz alsó részében jelentkezett, a felvégben található nyugdíjasotthonban például nem (hétvégén egyébként ide irányítják át a polgármesteri hivatal telefonját). A lakosok elmondták: a polgármester hajnal 2-ig járta a falut vízvezetékszerelőkkel, mivel állítólag nemcsak bojlerek robbantak fel, hanem három helyen csőtörés is történt.

Október 7. óta

Abasáron október 7. óta nincs ivóvíz, mivel a vízben mérgező szerves oldószereket mutattak ki, a hatóság ezért felfüggesztette az ivóvízellátást. A mai sajtótájékoztatón kiderült, hogy a probléma sokkal komolyabb, mint elsőre tűnt. A szennyezést olyan szerves vegyi anyagok, oldószerek okozták (szén-tetraklorid, triklóretilén és tetraklóretilén), melyeket manapság már nem alkalmaznak, de a kutak felett lévő pipshegyi diódagyárban még használhattak. Ez a gyár még a '80-as években állt le, azonban még semmi biztosat nem lehet tudni a szennyezés pontos eredetéről.

Horváth László,  a Heves Megyei Védelmi Bizottság elnöke szerint  az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. már májusban határérték feletti szennyezőanyagot mért az ivóvízben, ezt azonban nem jelentette be. A megyei védelmi bizottság vezetője szerint ezzel jogszabályi mulasztást követtek el.

Horváth szerint e lőbb is ki lehetett volna mutatni a bajt, azonban a megyei ÁNTSZ-nek hiába kellett volna 2010-től évente kétszer méréseket végeznie, azok elmaradtak, de az ÁNTSZ-nek észre kellett volna vennie azt is, hogy a szolgáltatók sem küldik be a mérési adataikat.