30 százalékos női kvótát javasol az Együtt-PM

2013.11.10. 13:28

A nők társadalmi jelenlétének erősítéséért 30 százalékos női kvótát kíván bevezetni a jövőben az országgyűlésben az Együtt-PM - mondta Szelényi Zsuzsanna, a párt elnökségének a tagja egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

Erről a kezdeményezésről, illetve a női kvótáról  nyilatkoztatni szeretnék a  2014-es választás valamennyi jelöltjét. Erre a célra egy külön honalpot hoztak létre,  az eredményeket pedig majd nyilvánosságra hozzák - közölte Szelényi. A kvóta bevezetése a következő országgyűlés feladata lenne.

A politikus hangsúlyozta, hogy nem hívei ugyan az adminisztratív eszközöknek, ám mégis szükségesnek tartják a kvóta bevezetését, mert az Országgyűlésben ezen a területen az elmúlt 20 évben nemhogy javult, hanem folyamatosan romlott a helyzet.

Szelényi Zsuzsanna elmondta: Magyarországon a népesség felét kitevő nők aránya a politikában mindössze 9 százalék és a vállalatvezetők között is csupán 5 százaléknyi a nő, noha a nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy hatékonyabban, kevesebb korrupcióval működnek azok a szervezetek, amelyek vezetését legalább egyharmadnyi arányban nők látják el. Nemzetközi felmérések szerint, a nők esélyegyenlőségét tekintve Magyarország csupán a 87. helyen áll az országok rangsorában.

Szabó Tímea, az Együtt-PM társelnöke azt hangsúlyozta: nem azért kell több nő a közéletbe, hogy ők jobban érezzék magukat, hanem azért, hogy javuljon a társadalom általános közérzete. Szerinte, ha a nők egyaránt ki tudják teljesíteni az életüket a munka és a gyermeknevelés területén, akkor ez jótékonyan fog hatni a gyermekvállalásra, vagyis az ország demográfiai folyamataira is.  • Hírek
  • Csok