no

Laci, a ravaszt meg kell húzni

2013.11.11. 11:11 Módosítva: 2013.11.11. 12:02

Mr. Krasznahorkai, mit akarsz az alvóknál? Laci, a ravaszt meg kell húzni, nem beszélni kell róla. Semmi se marad utána.

– ad szokatlan tanácsot blogján G. Fodor Gábor, a Századvég Alapítvány stratégiai igazgatója Krasznahorkai László Kossuth-díjas magyar írónak, aki szerinte túl sötéten látja a világot, mert

mindez csak egy nagyon büdös önsajnálat.

A jobboldal holdudvarából bőven érték már bírálatok a külföldön legismertebb magyar írók, Esterházy Péter, Nádas Péter, Kertész Imre egyes írásait, nyilatkozatait, Krasznahorkai viszont ezekből eddig jellemzően kimaradt.

A furcsa írásból nem derül ki pontosan, hogy mi is vágta ki a biztosítékot G. Fodornál, az Amerikában egyre népszerűbb író egyik interjúja vagy valamelyik regénye, mindenesetre a mocsokban hentergő disznók emlegetésével az író Sátántangó című művére utal vissza:

Van itt egy új Zarathustra, úgy hívják, hogy Krasznahorkai László. Zarathustra magányos. Sehol sem érzi otthon magát. Mert bár Magyarország elviselhetetlen, de nincs más olyan hely, ahová érdemes lenne elvágyódni. Mert bár „mi, magyarok” olyanok vagyunk akárcsak a saját mocskukban hentergő disznók, de sehol se lenne jobb, vágyódásainknak nincs már semmiféle értelme.

Krasznahorkai László Sátántangójának angol fordítása nyerte egyébként idén a fikció kategóriájában a legjobb fordításért járó Best Translated Book Awardot, az író pedig Amerikában is egyre trendibb, de mindez G. Fodort, úgy tűnik, nem hatotta meg.

Az Orbán-kormány think-tankjeként működő, milliárdos megbízásokat teljesítő Századvégről szóló cikkünket itt találja.