Lendvai: Újra kell gondolni az MSZP–E14 szövetséget

2013.11.11. 08:16 Módosítva: 2013.11.11. 08:26

A szocialisták volt pártelnöke a Hvg.hu-nak adott interjújában nyíltan arról beszélt, hogy újra kell tárgyalni az MSZP–Együtt 2014-megállapodást, melyet a felek október 22-én írtak alá, és ebben az sem lehet akadály, hogy a kérdést az MSZP testületei már lezárták. Lendvai Ildikó szerint az egyezség megkötése után sem nőtt az ellenzék tábora, vagyis a külön listás modell nem működik:

A két listás modell technikai megoldás volt az adott helyzetre. De ezek után sem jött meg a katarzis, ez a megállapodás nem mozgósított érzelmeket. Hova jutottunk 2012. október 23-a óta? Egy évvel ezelőtt a felajzott közönség felöltözött a színházra, és arra készült, hogy megtapsolhassa az előadást. Hát ez elmaradt. Abban mi is hibásak vagyunk, hogy mindkét szervezet magával foglalkozott: mi listát állítottunk, Gordonéknak új alakulatként meg kellett találniuk a 31 jelöltet. És akkor még egy szót se szóltunk Gyurcsányról. Egyszóval:a színházban van olyan, hogy újrarendezik a darabot. Lehet, hogy ez vitákat fog előhozni, de ennél még az is rosszabb, ha nem csinálunk semmit. (...) Van úgy, hogy az élet nem igazodik a határozatokhoz, amelyek adott pillanatban ésszerűek voltak. Eszem ágában sincs felrúgni mindent, az Együttel kötött szövetséget komoly értéknek érzem, de a változásokat figyelni nem hogy szabad, hanem kötelező.

Lendvai közös miniszterelnökjelölt-jelöltet ugyanakkor nem volt hajlandó megnevezni, tagadta viszont a Magyar Hírlapban megjelenteket, miszerint ő lehetne az. Lendvai szerint ennek annyi a realitása, mintha Miss Hungary vagy római pápa szeretne lenni. Gyurcsány Ferencről pedig azt mondta, „itt van, bejött a szobába″, tehát arra utalt, valamilyen módon vele is össze kell fogni.

Ők lesznek a vének

Az MSZP volt elnöke a sajtóban Vének Tanácsának nevezett testületben tér vissza a politikába. Mesterházy Attila kampány alatti munkájának segítésére a múlt héten kezdeményezték egy olyan testület felállítását, melyben a szocialisták egykori meghatározó szakpolitikusai és vezetői vesznek részt.

Mesterházy Attila Lendvai Ildikón kívül Kovács Lászlót, Tóth Károlyt, Podolák Györgyöt, Katona Bélát, Magda Sándort, Fazekas Sándort és Jánosi Györgyöt kérte fel, közülük nem biztos, hogy mindenki elfogadja a megkeresést. Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja és a párt 2014-es EP-listájának vezetője akkor az Indexnek úgy fogalmazott, ezzel a testülettel „világos jelét adjuk annak, hogy nem dobunk el senkit″.

Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila
Lendvai Ildikó és Mesterházy Attila
Fotó: Huszti István

Lendvai Ildikó az interjúban az MSZP új elnöki tanácsadó testületéről azt mondta, 5-7 tagja lesz, akik nyilván ennyiféleképpen is fogják értékelni a helyzetet, a pártelnök pedig majd eldönti, melyikünk tanácsra hallgat:

Egyszer egy fideszes politikus gunyorosan a „nemzet anyósának” nevezett. Nem voltam boldog, bár az anyósok valóban nem bírják ki, hogy ne adjanak folyton tanácsot.