Szakít-e az MSZP Gyurcsány miatt Bajnaival?

2013.11.12. 10:57
Az MSZP veteránjait még mindig bántja, hogy száműzte őket Mesterházy Attila, akit még mindig bánt, hogy átverte őt Gyurcsány Ferenc. Ez és Gyurcsány túlpörgetett október 23-i produkciója lehet Bajnaiék szerencséje, az Együtt-PM mégsem nyugodhat meg.

Egyelőre nincs reális esélye annak, hogy az MSZP felrúgja vagy újraírja az Együtt-PM-mel kötött választási megállapodást. Még akkor sem, ha a Bajnai Gordon vezette formáció rovására tovább erősödik a Gyurcsány Ferenc vezette, de a megállapodásból kizárt Demokratikus Koalíció – vélekedtek az Index által megkérdezett, a két párt viszonyát közelről ismerő forrásaink.

Az, hogy a megállapodást újragondolják, azután vetődött fel, hogy az MSZP egykori elnöke, Lendvai Ildikó a Hvg.hu-nak adott interjúban egyértelműen erre utalt, mi több, azt mondta: az sem lehet akadály, hogy a kérdést az MSZP testületei már lezárták. Bár a Lendvai-nyilatkozathoz nem volt köze, mindenesetre furán vette ki magát, hogy a Hvg.hu-s interjú megjelenésével egy időben az Origónak Bajnai Gordon azt bizonygatta: egy év múlva már miniszterelnökként kérdezgetheti őt a riporter.

Úgy tudjuk, Lendvai nyilatkozata

kisebb értetlenséget okozott

az Együtt-PM köreiben (az eső miatt lefújt birkás demonstráció helyett gyorsan össze is ült az elnökség), mert múlt pénteken, amikor Bajnai csapata találkozott Mesterházyékkal, semmi jele nem volt annak, hogy az MSZP-ben bárki is felül akarná írni a megállapodásukat. Pedig Lendvai javaslatát akár a politikai racionalitás is diktálhatná, az utóbbi időben ugyanis az Együtt-PM támogatottsága jól mérhetően csökkent, miközben a Gyurcsány vezette DK lassan, de folyamatosan erősödik, már az ötszázalékos parlamenti küszöb elérése sem tűnik lehetetlennek.

Azt, amit Lendvai mondott, a Bajnaihoz közel állók igyekeztek úgy lefordítani, mintha az egykori pártelnök nem ellenük dolgozna, hanem – ki tudja, milyen megfontolásból – Mesterházy helyett Bajnait ültetné egy esetleges közös lista élére, kihúzva ezzel a közös listát és közös kormányfőjelöltet szorgalmazó Gyurcsány méregfogát. Ám valószínű, ebben tévednek, és hiába nyilatkozta Szigetvári Viktor Együtt-társelnök az Indexnek azt, hogy „túlinterpretáljuk” Lendvai kijelentését, a volt pártelnök egyértelmű utalást tett arra, hogy Gyurcsánnyal is számolni kellene az újraírt megállapodásban.

De Lendvai nyilatkozata arról is árulkodik, hogy elégedetlen azzal, ahogy eddig a baloldali tömb szereplői az összefogást kezelték. A pártban nem ő az egyetlen „öreg motoros”, aki ferde szemmel nézi, ahogy az őket háttérbe szorító Mesterházy sorra követi el a hibákat. Több olyan veterán szocialista is morog, akik egész egyszerűen politikailag amatőrnek tartják a pártelnököt, igaz, már elfogadták, hogy most vele kell nekifutni a kampánynak.

Napirajzért kattintson a képre!
Napirajzért kattintson a képre!

A Mesterházy által elkövetett hibák között nemcsak a bajai kamuvideó körüli botrányt említik, hanem azt is, hogy a szocialista pártelnök – Bajnaiékkal együtt – belegyalogolt abba a csapdába, amit Gyurcsány október 23-án állított neki. (Gyurcsány akkor az ünneplő tömegek előtt esett neki Mesterházynak és az Együtt-PM-nek, valamint a DK-t kizáró megállapodásuknak, amit mind a szocialisták, mind az együttesek csúnya hátbatámadásnak éltek meg.)

Gyurcsány túl messzire ment

Az Együtt-PM-nek viszont éppen az a szerencséje, hogy Gyurcsány október 23-án túl messzire ment, és a sajátjai előtt égette be Mesterházyt – mondták az Indexnek szocialista politikusok. A nyáron még a nyilvánosság előtt is feszült Együtt–MSZP-viszony éppen Gyurcsány viselkedésének köszönhetően normalizálódott. Ahogy egyik forrásunk fogalmazott, „a közös ellenség összehozta őket”.

Amikor a DK elkezdett kicsit erősödni, Gyurcsánynak akkora arca lett, hogy beba...ta az ajtót. Ha okosabban, szolidabban csinálta volna, és nem rúgja fel a játékszabályokat október 23-án, akkor most helyzetben is lehetne Bajnaiékkal szemben, de nem így tett

– érzékeltette az MSZP egyik politikusa az Indexnek, szerinte hol hibázott a volt kormányfő. Mások ezzel szemben úgy látják, hogy szó sincs hibázásról, Gyurcsánynak eleve az volt az érdeke, hogy ilyen viszonyt alakítson ki.

Bárhogy is van, Szigetvári Viktor az Indexnek azt mondta: továbbra sincs meg a bizalom a DK elnöke és köztük. Ez pedig mindaddig így lesz, amíg „Gyurcsány nem Orbánban, hanem Bajnaiban és Mesterházyban látja a legyőzendő ellenfelet”. Arra a kérdésünkre, hogy mi lesz, ha esetleg visszatér a bizalom, Szigetvári azt mondta: azon a hídon majd akkor kell átmenniük, így erre a kérdésre most még nem tudja a választ.

A DK pártigazgatója ezt másképpen látja. „Mi a fontosabb? A jogállamiság helyreállítása vagy az érzelmi kérdések?” – kérdezett vissza Varju László, aki szerint „butaság, hogy a bizalom megreccsent” a DK és az MSZP között Gyurcsány Ferenc október 23-ai szereplése miatt. Varju azt állítja, a DK-nál továbbra is abban bíznak, hogy a szocialisták újratárgyalják a megállapodást.

Csakhogy mind az Együttben, mind az MSZP-ben vannak olyan hangok, hogy

Gyurcsány Ferencnek valójában nem is érdeke a megállapodás,

csak kifelé hangoztatja az összefogás szükségességét. Ha a DK valóban eléri a parlamenti küszöböt, akkor a politikai racionalitás is azt diktálná, hogy ne állapodjon meg az Együtt-PM–MSZP-kombóval, így ugyanis egy esetleges vereségnél nem őt teszik meg bűnbaknak.

Judea nepe front

Márpedig a szocialisták közül többen valószínűbbnek tartják a vereséget, mint a győzelmet. Ez pedig akár magyarázat is lenne arra, miért sürgetik egyesek, hogy még most vonják be Gyurcsányt a megállapodásba. Egy vesztes meccs után ugyanis – Lendvai Ildikó szavaival élve – a bűnbak halott lenne, Gyurcsány pedig kívülről ehetné meg az MSZP-t és az Együtt-PM-et, ha ez utóbbi egyáltalán túlélne a választásokig.

Merthogy több szocialista forrásunk is azt mondta: ha Gyurcsánnyal nem állapodnak meg (ami valószínűnek tűnik, merthogy valójában ez már a megerősödött DK elnökének sem érdeke), akkor a DK az MSZP-sek javára valószínűleg visszalépne (ezzel jelezve, hogy ők mindent megtettek az összefogás érdekében), csak azokban a választókerületekben nem, ahol a Bajnai–Mesterházy-megállapodás értelmében az Együtt-PM jelöltjei indulnának. Azaz első körben az Együttet „intéznék el¨. Ezért nem lehet nyugodt a Bajnai-féle csapat akkor sem, ha Lendvai tanácsát Mesterházyék nem fogadják el, tehát a megállapodást békén hagyják, és nem tárgyalnak Gyurcsánnyal.

Veterántalálkozó

De számít-e bármit is az, mit mond a sajtót következetesen végighaknizó Lendvai Ildikó? Ezt ma még nem tudja senki a szocialista pártban. Ahogy az egyik MSZP-s forrásunk fogalmazott, Mesterházynak ugyan sikerült háttérbe szorítani az MSZP idősebb generációját, köztük egykor befolyásos megmondóembereket és királycsinálókat, de ezeknek a politikusoknak a „sztármivoltát nem tudta felszámolni”.

A bajai videóügy pedig egy olyan fiaskó volt, ami lehetővé tette, hogy „a sértett matrózok előjöjjenek a gépházból, és az a matróz most  a leghangosabb, aki nem függ a kapitánytól”. Valóban: Lendvainak nincs veszítenivalója, egzisztenciálisan nem függ a pártelnöktől, biztos nyugdíja van, így ő könnyebben vállalhatja fel az „öregek” megmondóemberének szerepét. (Nem mintha köztük felhőtlen lenne a viszony, és mindenkinek ugyanaz lenne az érdeke.)

Noha a bajai videóügy vezetett oda, hogy a botrányban kissé meggyengült Mesterházy kénytelen volt tanácsadóként maga mellé venni a pozíciójára továbbra sem veszélytelen „öregeket” (így született meg a „Vének Tanácsának” hívott tanácsadó testület, aminek Lendvai is tagja), úgy tudjuk, a pártelnök már korábban tervezte, hogy valamilyen formában egyrészt kontroll alatt tartja, másrészt kiengeszteli a formális hatalomtól megfosztott időseket.

„Ez egy kötelező hatalomtechnikai lépés.

Ha melletted dolgoznak, akkor legalább látod, hogy kés van a kezükben vagy toll

– érzékeltette egyik forrásunk, milyen előnye származhat Mesterházynak abból, ha egy ilyen tanácsadó testületet felállít.

Azt viszont többen is egybehangzóan állítják, valójában a párt országos választási bizottságának összetétele jelzi majd, megerősödött-e néhány veterán, így Lendvai, s ezzel együtt meggyengült-e Mesterházy. A párt választási bizottsága ugyanis az a testület, amely a választások közeledtével lényegében befolyásosabb lesz, mint maga az elnökség. Az már most érezhető, hogy a veteránok mozognak, és van, aki már kavar is (sokan ennek tudják be Lendvai médiaszerepléseit), de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy Mesterházy pozíciója veszélyben lenne.