Több százan mentek el a magányos brit veterán temetésére

2013.11.12. 11:43

Több száz egyenruhás brit katona, veterán és civil gyászoló jelent meg egy 99 esztendős korában elhunyt második világháborús veterán temetésén, akinek már egyetlen hozzátartozója sem maradt.

A temetkezési vállalat egy lancashire-i újságban jelentetett meg egy hirdetést. Arra kérte a brit hadsereg tagjait, hogy jelenjenek meg az október végén elhunyt Harold Percival temetésén, mert a második világháborúban a királyi légierőnél szolgált egykori katonának nincsenek hozzátartozói és magányosan hunyt el egy idősotthonban.

A hirdetésre egy volt katona figyelt fel, aki 2010-ben mindkét lábát elvesztette Afganisztánban, és nyomban szétröpítette a Twitteren a kérést, hogy ne hagyják magányosan eltemetni Percivalt. A közösségi hálókon futótűzként terjedt a hír, és mire hétfőn sor került a temetésre Lythamben, a temetkezési vállalathoz Új-Zélandról, Ausztráliából és Kanadából is érkeztek kondoleáló üzenetek és virágok az elhunyt veterán számára olyanoktól, akik korábban nem is hallottak róla.

A búcsúztatáson végül sokan az esőben állva, a temetői kápolnán kívül hallgatták végig a gyászszertartást, mivel senki sem számított ekkora gyászoló tömegre. A temetés szervezője meghatottan számolt be arról, milyen szívmelengető volt látni, hogy ennyien rótták le tiszteletüket a számukra ismeretlen ember előtt. "Fogalmunk sem volt, hogy milyen hatása lesz a felhívásunknak, de ami, történt az hihetetlen" - mondta.

A temetés napján ünnepelték Nagy-Britanniában az első világháború befejezésének 95. évfordulóját. A Harold Percival búcsúztatásán 11 órakor (az egykori fegyverszünet megkötésének időpontjában) éppúgy kétperces néma csenddel adóztak a háborús veteránok emléke előtt, mint országszerte mindenütt.

Percival a második világháborúban egy olyan osztagban szolgált, amely 1943-ban Németországban stratégiailag fontos gátak felrobbantásában működött közre. Miután leszerelt, Ausztráliában dolgozott, majd nyugdíjasként Angliában telepedett le. Felesége, gyermekei nem voltak, egy észak-angliai idősotthonban fejezte be életét. Az interneten terjedő felhívás azonban távoli rokonaihoz is eljutott, és búcsúztatásán ők is képviseltették magukat.

Az idősotthon egyik lakója, Lorraine Holt megrendülve beszélt arról, hogy milyen felkavaró és váratlan volt az emberek reagálása. „Nagyon sok veterán él még az otthonban, és mindegyikük megérdemelné, hogy hasonló módon emlékezzenek meg róluk” – mondta.