Gyurcsány Bajnainak: Ha gondolod, igyunk meg egy kávét

2013.11.13. 10:24
Újabb epizódhoz ért az Összefogás című szappanopera a baloldalon: Gyurcsány levelet írt Bajnainak.

Szokásához híven a Facebook-oldalán írt (nyílt) levelet Gyurcsány Ferenc Bajnai Gordonnak, azok után, hogy az Együtt-PM vezetője kedden jelezte: feltételekkel ugyan, de hajlandóak tárgyalni a Demokratikus Koalícióval. Bajnai – konkrétnak nem nevezhető - két feltétele: legyen meg a bizalom, és Orbán leváltása fontosabb legyen, mint a parlamentbe jutás.

Levelében Gyurcsány jelezte, ők nem haragszanak Bajnaira az október 23-ai esemény miatt. „Bár azt olvasom, hogy szerintetek meghekkeltük a rendezvényt, sőt, mondtatok ennél cifrábbat is, de nem vagyunk túlérzékenyek. Vádoltak már engem, bennünket súlyosabb és igazságtalanabb vádakkal is. De ez a vita nem vezet sehova. Az elmúlt hetekben kiderült, hogy mást gondolunk a Műegyetem előtt történtekről. Gyanítom, nem fogod megváltoztatni eddig hangoztatott véleményedet, mi tagadás, én sem kecsegtethetlek ezzel. Most akkor sértődjünk meg? Minek?” – írta.

A másik feltételre reagálva a DK elnöke visszakérdezett: „Ugye jól értem, hogy ez egy burkolt vád, mely szerint nekünk fontosabb saját pártunk jövője, mint a demokratikus ellenzék győzelme? De hova vezet ez a vád?". Majd hozzátette, hogy szerinte egyszerűen csak „ jóhiszeműnek kell lenni egymás iránt”. Majd kifejtette, hogy a Demokratikus Koalíciónak egyetlen különleges feltétele sincs.

„Nincs harag. Mi indulunk a választásokon, képviseljük politikánkat, szavazóinkat. Ugyanakkor ismerve a jelenlegi választási rendszert, együtt kell működjünk. Mi erre előfeltétel nélkül méltányos módon, arányos képviselettel bármikor készen állunk. Akár holnap is” – írta. Végül beszélgetésre hívta Bajnait. "Ha úgy gondolod, igyunk meg egy kávét, vagy egy pohár bort" – zárta sorait.

Az, hogy Gyurcsányt az MSZP és az Együtt-PM nem tudja megkerülni, azután merült fel újra, hogy Lendvai Ildikó egy interjúban egyértelműen utalt rá: a DK nem megkerülhető. Ez kisebb értetlenséget okozott az Együtt-PM oldalán. Az Index szocialista forrásokból azonban úgy értesült, hogy bármit is mondott Lendvai, Mesterházy továbbra is jobban haragszik Gyurcsányra annál, mintsem hogy egyezkedjen vele.

Ez persze nem jelenti azt, hogy szükség esetén ne kelljen megállapodni vele. Csakhogy az MSZP-ben és az Együttben is többen úgy vélik: a DK vezérének nem érdeke a megállapodás, mert így egy vereség esetén Mesterházyra és Bajnaira oszthatná a bűnbak szerepét, s ezzel további előnyhöz jutna a baloldalon.